Άκης Πετρετζίκης: Η συνταγή του για χαλβά σιμιγδαλένιο
Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράζεται την συνταγή του για χαλβά σιμιγδαλένιο.
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
-Ψήνουμε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα για 5-8 λεπτά.
-Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το σιμιγδάλι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μείγμα και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, όχι να καεί για 4-5 λεπτά.
-Μόλις πάρει ωραίο χρώμα ρίχνουμε και τα αρωματικά μας, την κανέλα και το γαρύφαλλο -και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
-Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε και τις 4 κούπες νερό. Μεταφέρουμε στη φωτιά και χαμηλώνουμε λίγο.
-Ρίχνουμε και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς μας.
-Μόλις δούμε φουσκάλες ο χαλβάς μας είναι σχεδόν έτοιμος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. (Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά). Ξέρουμε ότι είναι έτοιμος, όταν ξεκολλάει από μόνος του από τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι).
-Όταν είναι έτοιμος, προσθέτουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.
-Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε προσθέτουμε περισσότερα αρωματικά.
-Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα σιλικόνης με τρύπα στη μέση 22 εκ. ή σε μία αντικολλητική φόρμα και απλώνουμε το χαλβά μας με ένα κουτάλι.
-Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα, ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και μπορούμε να συνοδεύσουμε με παγωτό.
-Αν θέλουμε σερβίρουμε το χαλβά μας και ζεστό.
Tip: Ανακατεύουμε το μείγμα του χαλβά συνεχώς. Όσο πιο πολύ καβουρδιστεί και πάρει χρώμα, τόσο πιο νόστιμος θα γίνει ο χαλβάς μας.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί λίγο πιο κάτω.