Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Είμαστε συνέχεια στην κόψη του ξυραφιού»
Πόσο σκληρή είναι η δουλειά που κάνει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος;
«Είμαστε συνέχεια στην κόψη του ξυραφιού, έχουμε τρελά ωράρια, κρινόμαστε καθημερινά από πάρα πολλούς ανθρώπους, διαχειρίζεσαι πολλά υλικά και πάρα πολλά χρήματα».
Τι πρέπει να ξέρει κάποιος για να γίνει καλώς σεφ;
«Όταν ξεκινάς τη μαγειρική, ασχολείσαι με καινοτόμες κουζίνες μη έχοντας όμως τις ρίζες και είναι το μεγάλο λάθος που κάνεις. Μαθαίνεις εκεί, ξεχνάς το παρελθόν και δεν μπορείς να συνεχίσεις. Επίσης, η μαγειρική είναι μια μορφή τέχνης και -όπως όλοι οι καλλιτέχνες- και οι καλοί μάγειρες είναι τρελοί».
Υπάρχει κάποια συνταγή που θαυμάζει;
«Όχι, γιατί δεν υπάρχει κατοχύρωση συνταγής. Το ότι διαφοροποιείς λίγο μια συνταγή εξέλιξη. Στη μαγειρική δεν υπάρχει παρθενογένεση. Οι συνταγές βασίζονται σε παλιές συνταγές και τις παίρνουμε και τις πειράζουμε. Πάμε και δημιουργούμε, κάποιες φορές τις πειράζουμε πολύ και τις διαλύουμε και κάποιες φορές τις βελτιώνουμε», λέει ο ίδιος στο περιοδικό Τηλεθεατής.