Αφροδισιακά τρόφιμα: Τελικά ο έρωτας...περνάει από το στομάχι;
Τελικά ο έρωτας περνάει από το στομάχι; Υπάρχει όντως επιστημονική υπόσταση πίσω από αυτή τη λαϊκή ρύση ή είναι και αυτή η υπόθεση ένα ωραίο παραμύθι;
Καταρχάς ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αφροδισιακά φαγητά θεωρούνταν ανέκαθεν αυτά που δρουν διεγερτικά και πιθανώς βοηθούν στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης και στην αναπαραγωγή. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των αφροδισιακών φαγητών αλλά πιθανώς περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά με συγκεκριμένες ιδιότητες που οδηγούν στη μείωση των αναστολών και την έκκριση ορμονών που αυξάνουν τη ψυχική διέγερση, τονώνουν και αναζωογονούν την ερωτική ζωή και απόδοση του ατόμου. Η ετυμολογία των λέξεων «αφροδισιακές» τροφές, έχει τη ρίζα της στην θεά Αφροδίτη, την αρχαία θεά της ομορφιάς. Επίσης ο Γαληνός, ο Έλληνας Φυσικός ενέπνευσε τη δημιουργία πολλών συνταγών μέχρι και το 18ο αιώνα στην Ευρώπη καθώς πίστευε ότι τα περισσότερα φαγητά μπορούν να λειτουργήσουν ως αφροδισιακά αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσμό. Οι αρχαίοι συμμετείχαν στην «τελετουργία» του φαγητού και με τις πέντε αισθήσεις τους, συνοδεύοντας το φαγητό τους με μουσική και ποιήματα για να δημιουργήσουν ένα αισθησιακό περιβάλλον Επίσης, τρόφιμα των οποίων το σχήμα έμοιαζε με τα όργανα αναπαραγωγής της γυναίκας π.χ. τα στρείδια τα χαρακτήριζαν κι αυτά αφροδισιακά.
Διαβάστε περισσότερα στο giorgostsoulis.com