MasterChef: Φιλέτο μοσχάρι με μπαχαρικά, πουρέ καρότο, τζίντζερ και πετιμέζι - Δείτε τη συνταγή
MasterChef 4: Μια συνταγή από τον σεφ Παύλο Κυριάκη κλήθηκαν να αντιγράψουν οι τρεις προτεινόμενοι προς αποχώρηση στο αποψινό επεισόδιο του MasterChef.
Συγκεκριμένα, έπρεπε να φτιάξουν το τέλειο φιλέτο μοσχάρι με μπαχαρικά, πουρέ καρότο/τζίντζερ και πετιμέζι.
Δείτε αναλυτικά τη συνταγή:
Mix μπαχαρικών - Υλικά
75 γρ. καστανή ζάχαρη
75 γρ. αλάτι
72 γρ. μαύρο πιπέρι κόκκους
55 γρ. κόλιανδρο σπόρους
10 γρ. σκόρδο σκόνη
10 γρ. κεδροκούκουτσα
7 γρ. τσίλι flakes
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο thermomix και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πούδρα.
Για το Φιλέτο
Υλικά:
800 γρ. φιλέτο μόσχου
mix μπαχαρικών
Εκτέλεση:
• Kόβουμε το φιλέτο σε 4 μερίδες των 200 γρ.
• Πανάρουμε με το mix μπαχαρικών και κλείνουμε σε σακούλες vacuum.
• Μαγειρεύουμε sous vide στους 58οC για 45 λεπτά.
Πουρές καρότο κίτρινο
Υλικά:
500 γρ. κίτρινο καρότο
6 γρ. φρέσκο ginger
Εκτέλεση:
• Kόβουμε τα καρότα στο μαντολίνο πολύ λεπτές φέτες.
• Το ίδιο κάνουμε και με το τζίντζερ.
• Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σoτάρουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά.
• Αλατίζουμε και κλείνουμε με καπάκι.
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
• Τα χτυπάμε στο blender μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
• Περνάμε από chinois etamin και βάζουμε τον πουρέ μας σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Πουρές καρότο πορτοκαλί
Υλικά:
500 γρ. πορτοκαλί καρότο
Εκτέλεση:
• Kόβουμε τα καρότα στο μαντολίνο πολύ λεπτές φέτες.
• Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, αλατίζουμε και κλείνουμε με καπάκι.
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
• Τα χτυπάμε στο blender μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
• Περνάμε από chinois etamin και βάζουμε τον πουρέ μας σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Πουρές καρότο μωβ
Υλικά:
500 γρ. κίτρινο καρότο
5 σπόροι κάρδαμο
Εκτέλεση:
• Kόβουμε τα καρότα στο μαντολίνο πολύ λεπτές φέτες.
• Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, αλατίζουμε, προσθέτουμε τον κάρδαμο και κλείνουμε με καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
• Τα χτυπάμε στο blender μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
• Περνάμε από chinois etamin και βάζουμε τον πουρέ μας σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Γλάσο
Υλικά:
15 γρ. φρέσκο τζίντζερ
8 γρ. σκόρδο
80 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μέλι
90 γρ. σόγια
200 γρ. hoisin
2 γρ xanthana
Εκτέλεση:
• Χτυπάμε όλα τα υλικά στο thermomix για 1 λεπτό, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη xanthana παραπάνω (ανάλογα πόσο πηχτό θέλουμε να είναι το γλάσο μας)
Baby καρότα
Υλικά:
4 τμχ καρότα μωβ baby
4 τμχ καρότα κίτρινα baby
Εκτέλεση:
• Mπλανσάρουμε τα καρότα σε αλατισμένο νερό για περίπου 1 λεπτό.
• Τα κρυώνουμε σε νερό με πάγο.
Πάνκο
150 γρ. πάνκο
35 γρ. μαϊντανός φύλλα
Εκτέλεση:
• Τοποθετούμε στο μπλέντερ τα παραπάνω υλικά έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.
• Πανάρουμε τα baby καρότα.
Τελείωμα του πιάτου
• Σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και το θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές του.
• Βάζουμε από πάνω λίγο γλάσο και το βάζουμε στον φούρνο για 1 λεπτό.
• Προσέχουμε το ψήσιμο του κρέατος να είναι medium rare.
• Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε να "ξεκουραστεί” για 1 λεπτό, ενώ παράλληλα στήνουμε το πιάτο μας.
• Κάνουμε 1 βούλα από τον κάθε πουρέ στην άκρη του πιάτου (κολλητά ο ένας πουρές στον άλλο και τους πατάμε με μία σπάτουλα και τραβάμε την σπάτουλα μας προς το κέντρο του πιάτου).
• Περνάμε από ένα τηγανάκι με λίγο βούτυρο τα baby καρότα και αλατίζουμε. Κόβουμε το κρέας σε 3 κομμάτια και βάζουμε από πάνω ψιλοκομμένο τζίντζερ και σχινόπρασο.
• Τοποθετούμε το κρέας και τα baby καρότα όπως στη φωτογραφία του πιάτου και στο τελείωμα βάζουμε λίγο από το γλάσο στο κέντρο του πιάτου ανάμεσα στο κρέας.
Δείτε το βίντεο: