Σπετζοφάι με ρύζι μπασμάτι από τον Άκη Πετρετζίκη!
Το σπετζοφάι είναι παραδοσιακός μεζές της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας με χωριάτικο λουκάνικο, πιπεριές και κόκκινη σάλτσα.
Υπάρχουν 2 εκδοχές για την προέλευση της λέξης: Σύμφωνα με την πρώτη η λέξη προέρχεται από την ιταλική λέξη spezzatino που σημαίνει κοκκινιστό και τη λέξη φαΐ. Σύμφωνα με τη δεύτερη η λέξη προέρχεται από την αλβανική λέξη spec που σημαίνει πιπεριά και τη λέξη φαΐ. Στη συγκεκριμένη εκδοχή συνοδέψτε με ρύζι μπασμάτι και μετατρέψτε το σε κυρίως γέυμα!
Θα χρειαστείτε:
Για το ρύζι μπασμάτι
250 γρ. ρύζι μπασμάτι
500 γρ. νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
2 κλ. δεντρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι
Για το σπετζοφάι
400 γρ. λουκάνικο, χωριάτικο
2 πράσινες πιπεριές
2 πιπεριές Φλωρίνης
1 κρεμμύδι
15 γρ. μαϊντανό, φρέσκο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. λευκό κρασί
500 γρ. τριμμένες ντομάτες
100 γρ. νερό
2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
100 γρ. φέτα
αλάτι
πιπέρι
Δείτε βήμα-βήμα τη συνταγή στο akispetretzikis.com