Μελομακάρονα με ελάχιστες θερμίδες από την Πετρουλάκη και η viral συνταγή της Σίσσυς Χρηστίδου
Αν δεν είχε η Ελένη Πετρουλάκη συνταγή για πεντανόστιμα μελομακάρονα χωρίς θερμίδες, τότε ποια θα την είχε; Την μάθαμε και σας την δίνουμε απλόχερα μαζί με μια ακόμη συνταγή διά χειρός Σίσσυς Χρηστίδου.
Οι δύο κυρίες της showbiz λατρεύουν κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, να μπαίνουν στην κουζίνα και να δημιουργούν. Και το αποτέλεσμα τις δικαιώνει!
Ξεκινάμε με τη συνταγή της Σίσσυς Χρηστίδου
Υλικά
- 4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλυτζάνια του τσαγιού μπίρα χωρίς αφρό
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
- 1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο
- σιρόπι από μέλι και ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι (αν το προτιμήσετε) προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών, (το δουλεύετε με το χέρι, όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ!! τα παραδοσιακά...).
Κοσκινίζετε το ένα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα, κανελογαρύφαλα και το ρίχνετε στο μείγμα λαδιού, ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα.
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ή όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή. Την πλάθετε σε μελομακάρονα, όχι πολύ μεγάλα λίγο πιο μικρό από το μέγεθος του εμπορίου και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά.
Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1/2 ώρα περίπου.
Πετρουλάκη: Η φιλία της με τη Μαστροκώστα - Δεν θα ήθελα να αναφέρω κάτι παραπάνω!
Σιρόπι
Βράζετε 4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη, 2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό. Αφαιρείτε τον αφρό, βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι, όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
Έχετε τριμμένο καρύδι (περάστε το στο μούλτι) και πασπαλίζετε από πάνω!
Μελομακάρονα με ελάχιστες θερμίδες από την Ελένη Πετρουλάκη (120 θερμίδες ανά τεμάχιο)
Υλικά:
- 180 γρ καρύδια
- 120 γρ αλεύρι βρόμης (νιφάδες βρόμης περασμένες στο μπλέντερ)
- 120 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 10 γρ σπασμένο λιναρόσπορο
- 10 γρ κανέλα (χρησιμοποιώ Κεϋλάνης)
- 1/2 κ.γ (3 γρ) γαρύφαλλο τριμμένο
- ξύσμα από πορτοκάλι (προτίμησε βιολογικό και ακέρωτο)
- 60 γρ νερό
Εκτέλεση:
Θρυμματίζεις τα καρύδια στο μπλέντερ και τα αδειάζεις σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτεις τον λιναρόσπορο, τη βρόμη, τα μπαχαρικά και το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύεις. Προσθέτεις το μέλι και το νερό και ανακατεύεις. Το μείγμα θα κολλάει - μην προσθέσεις και άλλη βρόμη.
Αφού έχεις ανακατέψει καλά, σκέπασε με μεμβράνη το μπολ και αφησέ το στο ψυγείο για 15-20 λεπτά. Πλάσε τα μελομακάρονα στο επιθυμητό μέγεθος, πασπάλισε με τριμμένο καρύδι, κανέλα και μέλι εφόσον επιθυμείς
Τα καρύδια περιέχουν γλουταθειόνη, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πλούσια σε α-λινολεϊκό οξύ που βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην τόνωση της υγείας της καρδιάς, ενώ οι βιταμίνες Β που περιέχουν παράγουν ενέργεια και βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Διαβάστε επίσης:
Ελένη Πετρουλάκη: Με μαύρο μπικίνι & γραμμωμένους κοιλιακούς στη Μήλο-Η εντυπωσιακή φωτό στα 53 της!
Ελένη Πετρουλάκη στο gossip-tv: «Ο τρόπος που μεγαλώνουμε μέσα στην οικογένεια καθορίζει τη ζωή μας»
Ελένη Πετρουλάκη: Απόλαυσε το σνακ που τρώμε όλοι και εξήγησε γιατί δεν παχαίνει