Ντίνα Νικολάου: «Ζω 15 μέρες Παρίσι-15 Ελλάδα! Αυτό που κάνω είναι ασύλληπτο. Είναι παράνοια!»
Η Ντίνα Νικολάου είναι από τις γυναίκες που από την πρώτη κιόλας γνωριμία θα σε κερδίσει. Θα νιώσεις οικεία και ασφάλεια. Δεν σταματάει να χαμογελάει, να μιλάει για συνταγές και για την οικογένειά της.
Η Ντίνα Νικολάου ζει κάτι μοναδικό και δύσκολο ταυτόχρονα... Η ζωή της είναι μοιρασμένη σε 2 χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες. Το Παρίσι – Αθήνα είναι ένα εισιτήριο ζωής. Και το πιο σημαντικό από όλα: Έχει καταφέρει να είναι επιτυχημένη και στις 2 χώρες. Το εστιατόριό της στο Παρίσι μετράει απίστευτες κριτικές και οι συνεργασίες της στην Ελλάδα άλλες τόσες. Τα βραβεία και οι διακρίσεις της ατελείωτες. Η Ντίνα είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί τη στασιμότητα. Θέλει να μαθαίνει καινούργια πράγματα και όταν καταπιάνεται με κάτι καινούργιο πρέπει να το φτάσει στην τελειοποίησή του. Αυτό το διάστημα συνεργάζεται με τον γιο της, Στυλιανό, σε ένα νέο επιχειρηματικό βήμα και έχει ρίξει όλη της την προσοχή σε αυτό. Παράλληλα έχει την καθημερινή εκπομπή της, Open Kitchen, στο Open και το Evi Evian το εστιατόριο στο Παρίσι.
Η Ντίνα Νικολάου μίλησε στο gossip-tv για το νέο της επαγγελματικό βήμα, για την ενασχόλησή της με τη μόδα, αποκάλυψε με ποιο φαγητό θα χαρακτήριζε τη ζωή της αλλά και το παράπονο από τους φίλους της που δεν μαγειρεύουν για εκείνη
-Πες μου για τη συνεργασία με τον γιο σου, Στυλιανό
Ο Στυλιανός είναι συνιδρυτής μία startup , που κάνουν φαγητό για διανομή, οι κουζίνες δηλαδή που δεν έχουν φυσικά καταστήματα. Έτσι δημιουργήθηκε το «Healthy Μαγειρευτό /Ντίνα Νικολάου». Ήταν μία ιδέα του Στυλιανού ότι το φαγητό το σωστό, το μαγειρευτό, που δημιουργεί συναίσθημα και είναι καλό πρέπει να είναι προσιτό σε όλους. Αυτή ήταν η πρώτη του ιδέα. Αυτός μου έκανε την πρόταση. Εγώ είχα λίγο τις ανασφάλειές μου, ξέρεις τώρα, πώς τι, πώς θα πηγαίνει, πώς θα κάνει, πώς θα φτιάχνει. Το παλέψαμε έναν χρόνο και για τις συνταγές και για όλη τη διαδικασία. Η εταιρεία είναι πάρα πολύ δυνατή, είναι, για μένα, από τις πιο δυναμικές startup αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Τα παιδιά έχουν ένα μηχανισμό που μπορεί να υποστηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες. Νομίζω ότι πάνε καλά τα πράγματα. Είμαι ευχαριστημένη. Βέβαια, έχω το νου μου εκεί, με σύγχρονους ποιοτικούς ελέγχους. Με πολύ καλή επιλογή πρώτης ύλης. Νομίζω ότι είναι άθλος αυτό που γίνεται. Ένα τόσο καλό φαγητό να πηγαίνει σε διανομή με αυτές τις λογικές τιμές. Η συνεργασία με τον Στυλιανό είναι, θα έλεγα, απολαυστική. Γιατί πάνω απ' όλα τον θαυμάζω, όχι επειδή είναι γιος μου, γιατί αισθάνομαι ότι είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τι θέλει, δουλεύει ατελείωτες ώρες, αγαπάει γενικά τον άνθρωπο και βλέπω ότι δίνεται πάρα πολύ στην ομάδα. Και εγώ αυτά τα θεωρώ στοιχεία πολύ σημαντικά για τους ανθρώπους.
- Στην πρόταση που σου έκανε ο Στυλιανός, είχε να κάνει καθαρά με τον brand name σου, την εμπειρία σου, τις γνώσεις σου . Οπότε έπρεπε, λογικά, να τον δεις σαν έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι γιος σου για να πάρεις την απόφαση συνεργασίας.
Ακριβώς! Να σου πω την αλήθεια, έτσι ακριβώς έκανα. Και νομίζω ότι θα απασχολούσα λιγότερο την ομάδα αν δεν ήταν ο Στυλιανός γιος μου. Γιατί σκεφτόμουν ότι επειδή είναι το παιδί μου, ίσως δεν βλέπω και καθαρά. Σαν αιγόκερως είμαι αυστηρή στη δουλειά μου. Δεν είμαι χύμα. Αλλά παρ' όλα αυτά νομίζω ότι ήμουν λίγο πιο αυστηρή αυτή τη φορά, επειδή ήταν ο Στυλιανός και είχαμε αυτή τη σχέση.
Η συνεργασία με τον Στυλιανό είναι, θα έλεγα, απολαυστική. Γιατί πάνω απ' όλα τον θαυμάζω, όχι επειδή είναι γιος μου. Αισθάνομαι ότι είναι ένας άνθρωπος που ξέρει καλά τι θέλει, δουλεύει ατελείωτες ώρες, αγαπάει τον άνθρωπο και βλέπω ότι δίνεται πάρα πολύ στην ομάδα
-Θα μπορούσες, αν δεν σου άρεσε η ιδέα, να του πεις όχι;
Αν αισθανόμουν ότι αυτό το πράγμα θα κάνει κακό σε όλους μας, και σε μένα και σε εκείνον, θα έλεγα οχι. Δεν είναι αστείο, δεν παίζουμε. Οπότε ναι, αν αισθανόμουν ότι κάτι δεν θα πάει καλά, φυσικά και θα του το έλεγα.
-Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σου βλέπει ότι έχεις σπουδάσει οικονομία μάρκετινγκ και ότι έκανες και ένα σύντομο πέρασμα από τον κόσμο της μόδας.
(γελάει) Πάντως όχι σαν μοντέλο. Εκτός αν έχει μανεκέν για μικρόσωμες (γέλια) . Εγώ έχω έναν μεγάλο μέντορα που είναι ο θείος μου, ο αδερφός του πατέρα μου, ο οποίος ήταν στη Γαλλία πριν πάω. Ο θείος μου ήταν και ο λόγος που πήγαμε εγώ και η Μαρία, η αδερφή μου, στο Παρίσι. Έχει ένα Prêt-à-porter, μια εταιρεία και έφτιαχνε καταπληκτικά ρούχα, έχει το δικό του brand, Constantin, και έκανε το φασόν στα κασμίρια του Υβ Σεν Λοράν. Πολύ δυνατός τεχνίτης, είχε πολύ δυνατή επιχείρηση και το άρχισε όλο από το μηδέν. Πήγε εκεί με ένα παντελόνι και έκανε όλα αυτά που σου λέω. Πανέξυπνος άνθρωπος, αυτοδημιούργητος, πάρα πολύ ικανός. Όταν πήγα να σπουδάσω, να κάνω μεταπτυχιακά, ζήτησα από τον θείο δουλειά. Να πηγαίνω εκεί τα απογεύματα για να παίρνω κάποια χρήματα. Πήγαινα δίπλα στο ατελιέ που ήταν οι σχεδιαστές, που ήταν οι άνθρωποι που έφτιαχναν τις collection, που διαλέγανε τα χρώματα, και τρελαινόμουν από τη χαρά. Επειδή σαν άνθρωπος είμαι και λίγο καλλιτεχνάκι πήγα και γράφτηκα σε μια σχολή. Τα χρήματα που έπαιρνα τα έδινα στη σχολή αυτή και έκανα μοντελίστ. Stylist, stylism, modelist. Έμαθα τι σημαίνει πατρόν , να κόβω, κατάλαβα πώς συνδυάζονται τα χρώματα, τι είναι οι όγκοι και μετά είδα ότι ήταν μια από τις πολύ δυνατές σχολές στη μόδα και ότι όσοι βγάζαν την Esmod κάνανε μια πολύ μεγάλη καριέρα. Εγώ την χρησιμοποίησα γιατί ήθελα να μάθω, να καταλάβω τι γινόταν εκεί μέσα. Με βοήθησε μετέπειτα γιατί με φόρμες δουλεύουμε όλοι και στη μαγειρική. Με βοήθησε πολύ στις φόρμες, στους όγκους, στα χρώματα, στους συνδυασμούς και ήταν πολύ χρήσιμο. Αυτό ήταν το πέρασμα μου από τη μόδα.
Τα πάντα είναι το Παρίσι για μένα. Τα πάντα. Θα ήμουν ένας άλλος άνθρωπος αν δεν είχα πάει 21 χρονών στο Παρίσι να κάνω σπουδές
-Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που σε στηρίζει πάνω από 30 χρόνια. Ο σύζυγός σου, ο οποίος είναι και επιτυχημένος στο δικό του επάγγελμα και είναι εκεί βράχος σε κάθε σου βήμα.
Και ισορροπημένος και το πιο σημαντικό χωρίς ανασφάλειες. Γιατί συνήθως οι άνθρωποι που έχουν ανασφάλειες δεν αντέχουν οι άνθρωποι τους να λείπουν συχνά. Το παίρνουν προσωπικά, ότι φεύγεις γιατί δεν θες να είσαι μαζί μου. Σε αυτό πραγματικά είμαι πολύ τυχερή.
-Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά;
Δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος και μου κίνησε την περιέργεια. Σκέφτηκα: Θέλω να τον γνωρίσω, θέλω να δω. Από εκεί και πέρα μετά ήταν έρωτας.
-Έχεις μαζί με την αδελφή σου Μαρία και το εστιατόριο στο Παρίσι.
Έχουν μπει στην επιχείρηση και οι κόρες της Μαρίας, οι οποίες είναι νέες, πανέξυπνες και το κινούν πραγματικά με πολύ μεγάλη επιτυχία όλο αυτό. Και μας έχουν ελαφρύνει πάρα πολύ τα κορίτσια.. Είναι αλλιώς τα πράγματα, δεν ήταν όπως ήταν πριν 10 χρόνια. Κι αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Χαρήκαμε πολύ που είδαμε ότι οι μικρές μετά τις σπουδές τους και μετά από ωραίες δουλειές που είχαν , θέλησαν να μπουν στην οικογένεια του Evi Evane και να είναι μαζί μας στην εταιρία αυτή. Και νομίζω ότι αυτό που έπαιξε ρόλο είναι ότι από μικρές είδανε πόσο πολύ το αγαπήσαμε και το αγαπάμε και τα όνειρα που είχαμε. Ότι δεν ήταν απλά μια δουλειά. Το Evi Evane δεν είναι απλά ένα εστιατόριο. Είναι μια ιδέα, είναι μια φιλοσοφία, είναι μια χώρα πίσω από αυτό. Το Evi Evane είναι μια μικρή ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Αυτό είδανε οι μικρές. Αυτό είναι που τους γοήτευσε. Αυτό μάθανε από μικρές.
Έπρεπε να είμαι Ελλάδα και να ζω 15 μέρες Ελλάδα, 15 μέρες Γαλλία. Είναι παράνοια αυτό. Είναι διαφορετικές καριέρες παράλληλα σε δύο διαφορετικές χώρες. Δεν το έχει κάνει κανείς.
-Γιατί δεν έχεις ανοίξει ένα εστιατόριο στην Ελλάδα;
Είχα κάνει προσπάθειες, θυμάσαι στο Χαλάνδρι. Κοίταξε, η εστίαση είναι ένας χώρος πάρα πολύ δύσκολος. Θα πρέπει να συνεννοείσαι 100% με τον συνεταίρο, με τον συνεργάτη, με όλους. Δεν είναι εύκολο. Αυτό που κάνουμε με την Μαρία δεν είναι το κάνουμε τόσα χρόνια μαζί επειδή είμαστε αδερφές. Γνωρίζω πολλά αδέρφια που δεν μπορούν να δουλέψουν μαζί. Το κάνουμε γιατί είμαστε συμπληρωματικές. Εγώ κάνω πράγματα τα οποία η Μαρία δεν είναι το δυνατό της σημείο και δεν θα μπλεχτεί. Ό,τι έχει σχέση με την κουζίνα, με τις συνταγές, με τη φιλοσοφία μας, με το στόχο που έχουμε να δείξουμε την ελληνική κουζίνα και τις τοπικές. Δηλαδή όλη η φιλοσοφία γύρω από το Evi Evane είμαι εγώ και όλο το άλλο το δύσκολο κομμάτι , το οποίο εγώ το απεχθάνομαι έχει να κάνει με τα οικονομικά, με τα λογιστικά, το τι σχέση με τους υπαλλήλους και αυτά είναι δική της αρμοδιότητα. Τα έχουμε μοιράσει σε μια ισορροπία, ο καθένας έχει το κομμάτι του, οπότε... Σαφώς η Μαρία έχει το πιο δύσκολο δεν το συζητώ, γιατί είναι και συνέχεια εκεί, εγώ δεν μπορούσα να λάβω τέτοιο ρόλο. Moυ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, 100% και εγώ άλλο τόσο.
Πλέον, έχει αλλάξει ο τρόπος που οι άνθρωποι βλέπουν τηλεόραση
-Με ποιο φαγητό θα χαρακτηρίζεις τη ζωή σου.
Τι ερώτηση είναι αυτή η φίλη μου; Κάτσε να σκεφτώ. Η ζωή μου έχει κίνηση. Αν μπορούμε την κίνηση να την βρούμε μέσα σε διαφορετικά προϊόντα, σε διαφορετικά υλικά, σε ένα φαγητό τότε το φαγητό θα πρέπει να έχει μια πολυπλοκότητα. Απ' την άλλη, η ζωή μου έχει πολλή αγάπη. Άρα θέλουμε φαγητό, τα υλικά του οποίου να είναι comfort.. Δηλαδή, θες ένα φαγητό που να αρέσει σε όλους, που να σου δημιουργήσει συναισθηματική πληρότητα, ασφάλεια. Η ζωή μου έχει όνειρα, έχει κορυφές, δεν σταματάω ποτέ. Δεν έχω μία κορυφή να φτάσω, έχω πολλές. Ατέρμονες κορυφές. Άρα είναι ένα πιάτο που έχει επίπεδα. Η ζωή μου έχει καλοκαίρι. Άρα θα χρειαστώ καλοκαιρινά λαχανικά. Κοίτα λοιπόν πώς το πήγε η κουβέντα. Νομίζω ότι το πιάτο που χαρακτηρίζει τη ζωή μου είναι ο μουσακάς, όπως τον φτιάχνουμε στο Evi Evane. Φτιάχνω μία μπάλα μουσακά που επάνω έχει μία κρέμα φέτας, μελιτζάνες σε λεπτοκομμένες φέτες που μέσα έχουν μία κρέμα από γιαούρτι και μπεσαμέλ και μία ωραία μπολονέζ μοσχαρίσια. Βλέπεις λοιπόν σαν μία χιονισμένη μπάλα γιατί έχει τη σάλτσα φέτας, μέσα έχει τα επίπεδα, έχει τον όγκο, έχει την πολυπλοκότητα. Από την άλλη είναι απλό, καλοκαιρινό, είναι ελληνικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη φας μία μπουκιά και να μη σκάσει το χειλάκι σου. Νομίζω ότι αυτή είναι η ζωή μου.
Το φαγητό έχει την ανάγκη όλων των αισθήσεών μας. Και για να το απολαύσεις και για να το φτιάξεις. Και αυτό είναι μαγικό.
-Στο site σου έχεις πάνω από 2.000 συνταγές. Τις έχεις δοκιμάσει όλες;
Όλες Και για τις συνταγές που δίνω είμαι 100% σίγουρη. 100% εγγύηση. Δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να μην πει ότι δεν βγήκε η συνταγή.
-Θυμάσαι ένα φαγητό ή ένα γλυκό από όταν ξεκίνησες, που να μην το πετύχαινες ή που σε δυσκόλεψε πολύ για να το πετύχεις;
Είναι μερικά πράγματα που τα βαριέμαι επαγγελματικά και δεν καταπιάνομαι. Ακόμη και στην ζαχαροπλαστική, έχω μία αίσθηση μαγειρικής. Ότι κάνω ένα γλυκό και έχει 300 διαφορετικές κρέμες μέσα, 300 διαφορετικές παρασκευές, και στο τέλος δεν ξέρω τι γεύομαι, και μους φραμπούας και μους σοκολάτα και μπισκότο και πραλίνα, με κουράζει όλο αυτό. Θέλω καθαρές γεύσεις, γι' αυτό μ' αρέσουν πολύ τα γλυκά ταψιού που έχουμε. Θέλω δηλαδή πιο ξεκάθαρα πράγματα, να ξέρω τι μου γίνεται. Αυτό δηλαδή το βάζω, βγάζω, χτίζω... με εκνευρίζει. Δεν μπαίνω σε αυτή την περιπέτεια.
Είναι μερικά πράγματα που τα βαριέμαι επαγγελματικά και δεν καταπιάνομαι. Ακόμη και στην ζαχαροπλαστική, έχω μία αίσθηση μαγειρικής.
- Οι φίλοι σου σου λένε: Ντίνα, έλα να σου μαγειρέψω;
Όχι τα άτιμα. Ξέρεις πολλές φορές μου λένε θα κάνουμε στο σπίτι μια μάζωξη, θα φέρεις κάτι; Τους λέω, βρε παιδιά αν ήταν να φτιάξω κάτι να το κάνω σπίτι μου. Σκέφτονται ότι θα μαγειρέψουν και μπορεί να μην μου αρέσει. Τους λέω: Παιδιά να μαγειρέψετε ότι θέλετε. Θέλω την αίσθηση της φροντίδας κι εγώ η καψερή.
-Και τώρα που πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, και όλοι θα μπούμε πάλι στην κουζίνα, θέλω να μου πεις ποιο είναι το μυστικό για τα μελομακάρονα.
Τα μελομακάρονα θέλουν καλό ελαιόλαδο. Αυτό είναι το Α και το Ω και θέλει μία , προσοχή στο μέλωμα... Ο κουραμπιές απ' την άλλη θέλει καλό βούτυρο, πάρα πολύ καλό χτύπημα στην αρχή το βούτυρο, Δηλαδή και 20 λεπτά να χτυπήσω το βούτυρο, να ασπρίσει να αφρατέψει. Τι είναι ο κουραμπιές, τρία υλικά είναι. Άχνη, αλεύρι, βούτυρο και αμύγδαλο καβουρδισμένο. Άρα πρέπει το αμύγδαλο, όμως, να είναι καβουρδισμένο.