Θα τρίβετε τα μάτια σας όταν δείτε το νέο παλάτι του βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ της Ολλανδίας (photos)
Ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα με τις τρεις τους κόρες, μετακόμισαν στο νέο τους παλάτι και απέκτησαν ένα ολοκαίργιο αεροπλάνο.
Ήταν μια ανακαίνιση που Θα ζήλευε και αμερικανικό τηλεοπτικό ριάλιτι ανακατασκευής σπιτιών. Το Σπίτι στο Δάσος, όπως είναι η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά του ολλανδικού παλατιού Huis ten Bosch, δοκίμασε την επί νοητικότητα τω ν αρχιτεκτόνων, την κατάρτιση των πολιτικών μηχανικών, τις αντοχές των εργατών και φυσικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ολλανδών φορολογούμενων πολιτών, αφού ο αρχικός προϋπολογισμός των 35 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλασιάστηκε, με το κόστος να φτάνει στα 03 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της ριζικής ανακαίνισης του παλατιού παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα στον ολλανδικό Τύπο. Και φυσικά οι 1.239 πρίζες που τοποθετήθηκαν στα 8.785 τ.μ. του εσωτερικού του ανακτόρου δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο που εντυπωσίασε στη νέα επίσημη κατοικία του βασιλιά Βίλεμ Μεξάντερ, της συζύγου του βασίλισσας Μαξίμα και των τριών κορών τους, ηλικίας 15, 14 και 12 ετών.
Χρειάστηκαν τρία χρόνια ώστε το παλάτι του 17ου αιώνα, χτισμένο σε στυλ ολλανδικού μπαρόκ, να παραδοθεί του κουτιού. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί τόσο της δυσκολίας όσο και της μεγαλοπρέπειας του project: 290 τ,μ. γυαλιού, 6.000 τ.μ γυψοσανίδας, 65 τόνοι μολύβδου είναι μόνο μερικά οπό τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσοψη και τον εντυπωσιακό θόλο του παλατιού.
Στο εσωτερικό απαιτήθηκαν -μεταξύ άλλων- 230 τ.μ. πλακιδίων δαπέδου, 695 τ.μ. ξύλου, 773 τ.μ. μάρμαρο», 1.300τ.μ. χαλιών, 154 θερμαντικά σώματα, 769 φωτιστικά Led, 22 χλμ. καλωδίων ρεύματος και άλλα 29 χλμ. για το δίκτυο δεδομένων.
Η βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο νέο της σπίτι στις αρχές της χρονιάς. Μέχρι πρότινος ζούσαν στη Villa Eikenhorst, λίγο έξω από τη Χάγη. Η μετοίκηση συνοδεύτηκε από εύλογη συναισθηματική φόρτιση, αφού το Huis ten Bosch υπήρξε η επίσημη κατοικία της βασιλομήτορος Βεατρίκης και άρα ο τόπος όπου ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων.
Βέβαια, μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση το παλάτι έχει γίνει αγνώριστο. Εκτός φυσικά από εμβληματικούς χώρους του, όπως η αίθουσα του χορού, το κινέζικο και το γιαπωνέζικο δωμάτιο, που περάστηκαν με νέο λούστρο διατηρώντας μέχρι κεραίας την αίγλη των τριών και πλέον αιώνων ιστορίας του, αλλά και το Oranjezaal, το πορτοκαλί δωμάτιο που είναι μάλλον το πιο χαρακτηριστικό του ανακτόρου χάρη στον επιβλητικό θόλο του που φτάνει στα 28 μέτρα και φιλοξενεί 31 έργα τέχνης 12 ζωγράφων της φλαμανδικής σχολής στο στυλ του προπάτορα Ρούμπενς.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνάντησε η αρχιτεκτονική ομάδα ήταν τα μανιτάρια που είχαν ξεφυτρώσει λόγω υγρασίας στο εσωτερικό του θόλου. Αφού αντιμετωπίστηκαν με ειδικές μεθόδους ξήρανσης, το εξωτερικό του θόλου μονώθηκε ενώ πλέον η εσωτερική θερμοκρασία και η υγρασία ρυθμίζονται από σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα δωμάτια του παλατιού, σίγουρα σε εκείνα που φιλοξενούν έργα τέχνης, κειμήλια και αντικείμενα της βασιλικής οικογένειας ανυπολόγιστης αξίας.
Πηγή: Gala