Πρίγκιπας Φίλιππος: Η αφοσίωση στη βασίλισσα, ο γάμος που κράτησε 74 χρόνια και η ζωή στη «σκιά»
Σήμερα, μόλις 30 άτομα, μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και οι πιο στενοί του συνεργάτες λένε το τελευταίο "αντίο" στον Πρίγκιπα Φίλιππο ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.
Με μια λιτή ανακοίνωση το Μπάκιγχαμ ανέφερε για τον θάνατό του:
«Είναι με μεγάλη της λύπη που η Αυτού Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανακοίνωσε η βασιλική οικογένεια.
Ο ίδιος ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε "σκηνοθετήσει" την κηδεία του, ζητώντας από τους οικείους του να κηδευτεί σε μία λιτή τελετή, χωρίς τιμές βασιλιά. Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, όμως, εφόσον υπήρξε σύζυγος της βασίλισσας, θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία με τις τιμές που αρμόζουν σε μία τέτοια περίσταση. Η τελετή θα φιλοξενηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια
Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας όντας μέλος των βασιλικών οικογενειών της Ελλάδας και της Δανίας, απόγονος του Οίκου των Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ. Όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Πατέρας του ήταν ο Έλληνας πρίγκιπας Ανδρέας, ο οποίος δικάστηκε και λίγο έλειψε να εκτελεστεί για τις πράξεις του κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ήταν μωρό ο Φίλιππος όταν επιβιβάστηκε μαζί με την οικογένειά του σε βρετανικό πολεμικό πλοίο κατά τη διάρκεια των ταραχών του 1922.
Έζησε σχεδόν όλη την παιδική του ηλικία εξορισμένος στο Παρίσι και όταν ήταν μόλις εννέα ετών έμεινε ορφανός από μητέρα, την πριγκίπισσα Αλίκη η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Ο πατέρας του τον εγκατέλειψε για να ζήσει με την ερωμένη και όλα αυτά τα γεγονότα τον στιγμάτισαν για πάντα. Ο Φίλιππος έμεινε εντελώς μόνος καθώς οι μεγαλύτερες σε ηλικία αδελφές του έφυγαν για τη Γερμανία όπου και παντρεύτηκαν πρίγκιπες. Τον ανέθρεψε ο θείος του, Τζόρτζι ο οποίος όμως και εκείνος έφυγε από τη ζωή και τότε ήταν που γνώρισε τον λόρδο Μάουντμπαττεν, που ευθύνεται και για την πρώτη γνωριμία του Φίλιππου με την Ελισάβετ λίγα χρόνια μετά.
Γοητευτικός και μυστηριώδης
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στη θάλασσα ως μέλος της Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας και αργότερα είχε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Το 1952 ξεκίνησε μαθήματα πλοήγησης αεροπλάνων κάνοντας την πρώτη πτήση το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.
Ο αρχικός του τίτλος ήταν «πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας», αλλά μετά τον αρραβώνα του με την Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου χρίστηκε «Δούκας του Εδιμβούργου».
Αποσύρθηκε επίσημα από τη δημόσια ζωή το 2017 μετά την ολοκλήρωση 22.219 βασιλικών υποχρεώσεων από το 1952.
Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από τον Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.
Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.
Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.
Ένας έρωτας που κράτησε μία ολόκληρη ζωή
Το 1939 είχε γνωριστεί με την πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μόλις 13 ετών. Η έφηβη Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή του ξαδέλφη, τον ερωτεύτηκε και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του. Το 1946 ο Φίλιππος ζήτησε άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' να παντρευτεί την πρωτότοκη κόρη του. Ο γάμος τελέστηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947.
Η τελετή του γάμου τους μεταδόθηκε από το BBC και την παρακολούθησαν πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
Στα τέλη του Ιανουαρίου του 1952 το ζευγάρι ξεκίνησε μια περιοδεία στις χώρες της Κοινοπολιτείας. Στις 6 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου όταν βρίσκονταν στην Κένυα, ο πατέρας της Ελισάβετ απεβίωσε και εκείνη έγινε βασίλισσα. Την είδηση του θανάτου του πατέρα της την μετέφερε εκείνος στην αγαπημένη του σύζυγο.
«Είναι κάποιος που δεν κάνει συχνά κομπλιμέντα, αλλά ήταν απλά η δύναμή μου όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ όπως και όλη η οικογένεια του χρωστάμε περισσότερα από όσα μπορούμε να του δώσουμε», είχε δηλώσει για τον Φίλιππο η βασίλισσα Ελισάβετ σε συνέντευξη το 1997, με αφορμή τη χρυσή τους επέτειο.
Ο Δούκας του Εδιμβούργου απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.
Η βασίλισσα Ελισάβετ τον είχε χαρακτηρίσει στα 90ά γενέθλιά του ως «τη δύναμη και το στήριγμά» της όλα αυτά τα χρόνια.
Ένας έρωτας που άντεξε στο χρόνο! Μια ολόκληρη ζωή μαζί. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος έζησε μία ολόκληρη ζωή στη "σκιά" της Ελισάβετ, αφήνοντας χώρο σε εκείνη για να ηγείται, όχι μόνο του Έθνους αλλά και της οικογένειας, προτιμώντας να αποτελεί τον "αφανή ήρωα" σε κάθε μεγάλη στιγμή της βασίλισσας.
Δείτε παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πολυτάραχη αλλά και ενδιαφέρουσα ζωή του πρίγκιπα Φίλιππου: