VIP Life

Η αμύθητη βασιλική περιουσία του Κωνσταντίνου και τα 161 εκατομμύρια ευρώ!

Η περιουσία του Κωνσταντίνου η οποία περνά πλέον και επίσημα στα παιδιά του, ζαλίζει με τα νούμερα που ακούγονται.

Ο πρώην βασιλιάς της Ελλάδας ήταν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο!

Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της βασιλικής περιουσίας και τη σύγκρουσή του με το ελληνικό κράτος. Ο Κωνσταντίνος, που διετέλεσε βασιλιάς από το 1964 μέχρι το 1973, μετά το δημοψήφισμα του 1974 και την αλλαγή πολιτεύματος που σηματοδότησε το τέλος της βασιλείας, παρέμεινε στο εξωτερικό, αποφεύγοντας να επιστρέφει στην Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1981 για να παρακολουθήσει τη νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του, Φρειδερίκης. Με τη φυγή του όμως προέκυψε το θέμα της βασιλικής περιουσίας και της βασιλικής χορηγίας. Ο Κωνσταντίνος εγκατέλειψε τη χώρα τον Δεκέμβριο του 1967, μετά την αποτυχία του να οργανώσει ένα αντικίνημα απέναντι στη χούντα, οποία στη συνέχεια, αφού είχε φύγει, συνέχιζε να του χορηγεί τη βασιλική χορηγία, την οποία και εισέπραττε μέχρι το 1973.

Η πώληση της βασιλικής περιουσίας

Τα πρώτα χρήματα από την εκποίηση της περιουσίας τα εισέπραξε ο Κωνσταντίνος γύρω στα 1970, όταν πούλησε στο Τατόι μια μεγάλη αγροτική έκταση «εκείθεν της σιδηροδρομικής γραμμής» έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Με τη φυγή του στο εξωτερικό, λέγεται ότι αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, όμως η κινητή και ακίνητη περιουσία που κληρονόμησε η σύζυγός του Άννα Μαρία, μετά τον θάνατο των γονιών της, προστέθηκαν τότε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του «Βήματος», το 1973 η χούντα είχε καταθέσει 120 εκατομμύρια δραχμές για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, όμως οι ενδιαφερόμενοι φέρονται να είχαν αρνηθεί να τα λάβουν.

Η διαμάχη με την Ελλάδα για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία

Οι διαφορές του με το ελληνικό κράτος για την πρώην πια βασιλική περιουσία έφτασαν στα δικαστήρια. Αφορούσαν το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, το κτήμα Τατοΐου και το κτήμα Πολυδενδρίου στην Αγιά Λάρισας. Το 1992 σύναψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διά της οποίας εκχωρούσε το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Ελλάδα σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλαγμα την απόδοση των παλαιών θερινών ανακτόρων του Τατοΐου και το δικαίωμα να εξαχθεί ένας μεγάλος αριθμός κινητών περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα. Επίσης, το 1992 μεταφέρθηκε με κοντέινερ όλη η κινητή περιουσία που βρισκόταν στα παλαιά ανάκτορα Τατοΐου, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα συμπεριλάμβανε κλασικές και βυζαντινές αρχαιότητες. Τον Οκτώβριο του 1998 δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έκρινε ως παραδεκτό λόγο το περιουσιακό σκέλος της προσφυγής.

Τον Noέμβριο του 2000 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του πρώτου άρθρου του Πρώτου Πρωτοκόλλου ενώ στις 28 Νοεμβρίου 2002 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε 13,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία αποδόθηκαν 13,7 εκατομμύρια ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Να σημειωθεί ότι στην προσφυγή ο τέως βασιλιάς και τα υπόλοιπα μέλη υπολόγιζαν τη βασιλική περιουσία σε 161 εκατομμύρια ευρώ.

Το ύποπτο ριφιφί στο Τατόι και το δεκαετές μυστικό

Μια περίεργη διάρρηξη έγινε στο Τατόι το 1991 και μάλιστα η αστυνομία την κράτησε κρυφή δέκα ολόκληρα χρόνια. Στη λίστα των κλοπιμαίων περιλαμβάνονταν χρυσό διάδημα σε σχήμα τιάρας με μαργαριτάρια, χρυσές εικόνες με πλαίσια στολισμένα με διαμάντια, σταυροί με σμαράγδια, βραχιόλια με ρουμπίνια, δακτυλίδια με διαμάντια, κολιέ με μαργαριτάρια κι ένα μενταγιόν από αμέθυστο. Η διάρρηξη έγινε ενώ η κινητή περιουσία των Γλύξμπουργκ ήταν μέσα σε κοντέινερ και θα μεταφερόταν με φορτηγά στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί στο λιμάνι Τίλμπουρι της Αγγλίας. Τότε ο διαχειριστής της βασιλικής περιουσίας, απόστρατος ναύαρχος Μάριος Σταυρίδης, παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κηφισιάς και δήλωσε ότι «ύστερα από διάρρηξη που έγινε στο Τατόι, εκλάπησαν πίνακες ζωγραφικής και θρησκευτικές εικόνες».

Η δημοπρασία αντικειμένων του και οι εισπράξεις των 14 εκατομμυρίων ευρώ

Δημοπρασία με την πώληση των προσωπικών αντικειμένων της συλλογής του Κωνσταντίνου είχε πραγματοποιηθεί το 2007 στη μεγάλη αίθουσα του οίκου Christie’s στο Λονδίνο, με τις εισπράξεις να φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ! Οι Ρώσοι αγοραστές χτυπούσαν οποιοδήποτε αντικείμενο κινούσε το ενδιαφέρον τους και είχαν φτάσει στο σημείο να κοντράρονται ο ένας με τον άλλον για να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η δημοπρασία των προσωπικών αντικειμένων του Κωνσταντίνου.

Οι Ρώσοι είχαν κάνει την εμφάνισή τους το μεσημέρι της πρώτης ημέρας της δημοπρασίας. Συγκεκριμένα επρόκειτο για μια παρέα πέντε Ρώσων και δύο Ρωσίδων που είχαν επιλέξει να καθίσουν σε δύο μεγάλους αναπαυτικούς καναπέδες, μέρος της περιουσίας του Κωνσταντίνου.

Ένας εξ αυτών, σάρωσε σχεδόν όλα τα Faberge χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Ανάμεσα στα αντικείμενα που αγόρασε ήταν κι ένα ρολόι του Faberge από νεφρίτη, το οποίο έφτασε στην τιμή των 300.000 ευρώ, όπως και μια μπομπονιέρα επίσης Faberge στις 272.800 ευρώ. Αλλά και το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι είχε δώσει το «παρών» και κάθε οικογένεια εκπροσωπήθηκε από την πλειοψηφία των μελών της. Ανάμεσά τους η Ιωάννα Τσαβλίρη, η οποία είχε παραμείνει περισσότερες από δύο ώρες στην αίθουσα, αγοράζοντας αρκετά από τα αντικείμενα της συλλογής του Κωνσταντίνου. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Κωνσταντίνος στο «θέμα», τρεις μέρες μετά τη δημοπρασία, ισχυρίστηκε πως δεν ήταν ο πωλητής. Υποστήριξε ότι είχε ήδη πουλήσει όλα τα αντικείμενα που του παρέδωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991, επαναλαμβάνοντας πως δεν ήταν εκείνος πίσω από τη δημοπρασία των Christie’s.

Πηγή: Λοιπόν

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved