Η απάντηση της ΑΕΠΙ στην εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας»
Ο Κώστας Βαξεβάνης πριν το Πάσχα στην εκπομπή του «Το κουτί της Πανδώρας» ασχολήθηκε με την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) και τη δράση της.
Η ανώνυμη εταιρία με ανακοίνωσή της απαντά τώρα στην εν λόγω εκπομπή:
«Η Ελληνική Μυθολογία είναι ένας -αστείρευτος- πλούτος σοφίας και συνετών παραινέσεων.
Από τους πιο χαρακτηριστικούς μύθους, είναι η ιστορία της Πανδώρας, με ιδιαίτερη ηθική και σατυρική σημασία.
Ο Ησίοδος (Έργα και Ημέραι 42-105) αφηγούμενος την οργή του Δία για την κλοπή της φωτιάς, περιγράφει το μαρτύριο του Προμηθέα στον Καυκάσιο βράχο, και την δημιουργία της Πανδώρας, την οποία ο Δίας έστειλε σαν δηλητηριασμένο δώρο, για να εκδικηθεί τους θνητούς.
Όλοι γνωρίζουμε τις συμφορές που έπληξαν τον κόσμο, όταν η Πανδώρα παρ΄ όλες τις παραινέσεις του Προμηθέα, απερίσκεπτα άνοιξε το κουτί της.
Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, εάν το κουτί της Πανδώρας είχε μείνει κλειστό.
Ας πάμε στο σήμερα.
Στις 17 και 24 του μηνός Απριλίου, η κρατική τηλεόραση ΝΕΤ προέβαλε δυο εκπομπές αντίστοιχα με θέμα
1. Όταν μια ΑΕ εισπράττει στο όνομα των Πνευματικών Δικαιωμάτων
2. Μία ΑΕ με κρατικές υπερεξουσίες
παραγωγής της εταιρείας Pan Entertainment με το διακριτικό τίτλο «Tο κουτί της Πανδώρας».
Όσοι ασχολούνται σοβαρά και υπεύθυνα με τα θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, γνωρίζουν πολύ καλά τις περιπλοκότητες και ιδιαιτερότητες που αυτά εμπεριέχουν από την ίδια την φύση τους.
Όμως γνωρίζουν ακόμα περισσότερο, πόσο ευαίσθητη και δύσκολη είναι η προστασία αυτών των δικαιωμάτων, από τις δυστροπίες και τα μικρά ή μεγάλα εμπορικά συμφέροντα με τα οποία συγκρούονται και τα οποία λένε: «Δεν θέλω να πληρώσω Πνευματικά Δικαιώματα».
Κάθε κριτική για να είναι εποικοδομητική πρέπει να είναι και αντικειμενική και να γίνεται με γνώση.
Αλλιώς δημιουργεί κακοφωνία και σύγχυση, και τελικά εξυπηρετεί ηθελημένα ή όχι, τα συμφέροντα αυτών που εκμεταλλεύονται παράνομα την περιουσία και τα δικαιώματα των Πνευματικών Δημιουργών.
Οι εκπομπές με το διακριτικό τίτλο «Κουτί της Πανδώρας», που αφορούσαν στα Πνευματικά Δικαιώματα και την ΑΕΠΙ, διακρίθηκαν από εμπάθεια, λάθη, ανακρίβειες, παραποιήσεις, λάσπη, παρουσιάσθηκαν δε με τρόπο και ήθος, που δεν αρμόζει σε καμία υπεύθυνη και αντικειμενική δημοσιογραφική έρευνα.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα σοβαρότατα ατοπήματα της εκπομπής, πρέπει να οφείλονται στην άγνοια των συντελεστών της για τα Πνευματικά Δικαιώματα.
Σαφέστατα, δεν θέλουμε, δεν μπορούμε ούτε καν να υποψιασθούμε ότι η «επίθεση» της εκπομπής αυτής εναντίον της ΑΕΠΙ, έχει οιαδήποτε σχέση με τις δικαστικές διαμάχες που έχει η ΑΕΠΙ από το 2009 για την άρνηση καταβολής Πνευματικών Δικαιωμάτων εναντίον γνωστής εταιρείας παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η οποία είναι και συνιδιοκτήτης της Εταιρεία Pan Entertainment A.E., που κάνει την παραγωγή για την συγκεκριμένη εκπομπή της Πανδώρας».