Media

«60’ Ελλάδα»: Το ενδέκατο οδοιπορικό... στα Ζαγοροχώρια

Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60' Ελλάδα» ξεκίνησε, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της.

Στόχος, η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.

Ο Νίκος Μάνεσης ανοίγει τον χάρτη, μετράει χιλιόμετρα και βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι. Σταθμοί της φετινής διαδρομής του όλα τα μέρη όπου οι ανθρώπινες ιστορίες έχουν σαν λέξεις – κλειδιά τη δύναμη, τη δημιουργία, την αισιοδοξία, το χαμόγελο.
Τις δύο προηγούμενες σεζόν, η κάμερα της εκπομπής εστίασε σε αυτούς που νίκησαν την κρίση, φέτος θα φέρει στο επίκεντρο όλα εκείνα τα θετικά κομμάτια που συνθέτουν μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής περιφέρειας, μια εικόνα με φως και αισιοδοξία.

Το ενδέκατο οδοιπορικό της εκπομπής μας οδηγεί στα Ζαγοροχώρια.
Ο Νίκος Μάνεσης μας ταξιδεύει και μας ξεναγεί σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας. στα 46 πετρόκτιστα χωριά γύρω από το φαράγγι του Βίκου, το αποκαλούμενο και ως "Γκραντ Κάνυον της Ελλάδας" καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια παγκοσμίως. Μπορεί στο γραφικό σύμπλεγμα των ορεινών οικισμών του Ζαγορίου κάποιος να δυσκολεύεται να βρει έστω και έναν φούρνο, η ομορφιά του τοπίου ωστόσο τον αποζημιώνει και δίνει απάντηση σε όσους διερωτούνται για τους λόγους που αρκετοί νέοι άνθρωποι έχουν επιλέξει να μένουν μόνιμα στα Ζαγοροχώρια. Μέσα από τα μάτια αυτών των νέων ανθρώπων, η εκπομπή επιχειρεί να προσεγγίσει την καθημερινότητα στα δυσπρόσιτα χωριά που αν και κατά τη διάρκεια των γιορτών σφύζουν από τουρίστες τις υπόλοιπες μέρες μοιάζουν έρημα...

Η κάμερα της εκπομπής μας οδηγεί στις πηγές του Βοϊδομάτη και μέσα από τις δραστηριότητες στο βουνό (flying fox, κανό/καγιάκ, αναρρίχηση, ιππασία) καταγράφει μοναδικές εικόνες από το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, σύμφωνα με βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

60' στους Κήπους, το Πάπιγκο και την Αρίστη, στο Βίκο, το Τσεπέλοβο, τη Βίτσα, τα Άνω και τα Κάτω Πεδινά, το Μονοδέντρι, το Κουκούλι και το Δίλοφο καθώς και το Καπέσοβο και την Ελάτη.

Οι ιστορίες ξετυλίγονται....

Ο τελευταίος «βικογιατρός»
Ο Νίκος, ιδιοκτήτης του καφενείου Βικογιατρός, στο χωριό Κουκούλι Ζαγορίου, ασχολείται με τα βότανα περισσότερα από 30 χρόνια και χρησιμοποιεί, όπως οι πρόγονοί του, το «φαρμακείο της Φύσης του Βίκου» για να βοηθά τους συμπολίτες του.
Συνεχίζει την παράδοση των ονομαστών πρακτικών ιατρών που, από το 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, μάζευαν τα βότανα της χαράδρας του Βίκου και ταξίδευαν σε όλα τα Βαλκάνια προσφέροντας, με τις γνώσεις τους, στην καλή υγεία όσων ζητούσαν τη βοήθειά τους.

Το ZAGORIWOOD – Όταν το cinema παίρνει τα Βουνά
Πως μια ιδέα μερικών νέων ανθρώπων από τα Κάτω Πεδινά έχει οδηγήσει στη δημιουργία του πρώτου ορεινού κινηματογραφικού εργαστήρι που επί μια πενταετία προσφέρει αφιλοκερδώς γνώσεις κινηματογράφου σε όσους το επιθυμούν, με τη βοήθεια καταξιωμένων δημιουργών στο χώρο της 7ης τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δίλοφο - Το χωριό των επιστημόνων

Η ξενοδόχος λόγω ΕΝΦΙΑ
Το σπίτι της οικογένειας που περνά από γενιά σε γενιά μεγάλο. Ο φόρος δυσβάσταχτος και ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η οικογενειακή περιουσία να μετατραπούν μερικά από τα δωμάτιά του σε ξενώνα με την ελπίδα να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ με τα έσοδα.

Ο Χάρης και η Ferrari στο Μονοδέντρι
Συνάντηση με τον οδηγό που είχε τη φαεινή ιδέα να περάσει το πολυτελέστατο όχημά του από ένα στενό με φάρδος 196 cm! Το αυτοκίνητο σχεδόν σφηνώθηκε και χρειάστηκε ολόκληρη επιχείρηση «διάσωσης» με το μισό χωριό να βρίσκεται στο «πόδι» για να μην γρατζουνιστεί.

Η ελληνο-ολλανδέζα και τα άλογα
Την λένε Δάφνη. Μέχρι το 2001, ζούσε στην Ολλανδία μετά αποφάσισε να μετοικίσει μόνιμα στην Ελλάδα και το Πάπιγκο Ζαγορίου. Σήμερα, διατηρεί ξενώνα και φάρμα με 13 άλογα και προσφέρει μαθήματα ιππασίας στους τουρίστες. Μάθετε τους λόγους που οδήγησαν μια νέα γυναίκα σε αυτήν την γενναία απόφαση και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να γίνει επιτυχημένη επιχειρηματίας.

«Ψάχνουμε Έλληνες υπαλλήλους και δεν υπάρχουν»
Το μόνιμο παράπονο των επιχειρηματιών στο τομέα του τουρισμού σε μια περιοχή που αναγκάζονται να απασχολούν, στην πλειονότητά τους, αλλοδαπούς υπαλλήλους.

Το ταξίδι στην Ελλάδα συνεχίζεται...

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved