Τα «60’ Ελλάδα» και ο Νίκος Μάνεσης πάνε… Κύθνο
Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60' Ελλάδα» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.
Το 23ο οδοιπορικό τού Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στην Κύθνο. Ο αποκλεισμός του χειμώνα τελειώνει, τα δρομολόγια ομαλοποιούνται και το ταξίδι για την Κύθνο αρχίζει.
Οι ιστορίες ξετυλίγονται...
Η παραλία Κολώνα, μια από τις καλύτερες του κόσμου, συγκεντρώνει τα βλέμματα. Μια λωρίδα άμμου ενώνει τη στεριά με ένα νησάκι, δημιουργώντας εικόνες Καραϊβικής.
Στην Κύθνο, μένουν πολλοί νέοι και χτίζουν το μέλλον τους...
Στη Χώρα, ένας 28χρονος ιδιοκτήτης μπαρ ασχολείται με την καλαμοπλεκτική, ο αδερφός του με το τρίκυκλο κάνει μεταφορές στα σοκάκια. Όλοι μαζί συναντιούνται στην... «Κούνια», εκεί που αν καθίσει ένα ζευγάρι παντρεύεται και αυτός που τους κουνάει γίνεται κουμπάρος!
Και... κάπου εκεί στα στενά, οι «Μανεσαίοι». Στο νησί, πολλοί έχουν το επώνυμο Μάνεσης. Όλοι προσπαθούν να πείσουν το Νίκο Μάνεση ότι είναι συγγενείς, αλλά... οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό.
Μέριχας: το λιμάνι. Ένας κόλπος γεμάτος μαγαζιά που προσελκύουν τον τουρίστα. Τα πρώτα ιστιοπλοϊκά έρχονται. Ο διαχειριστής της μαρίνας άφησε το ψητοπωλείο του στην Αθήνα, λόγω κρίσης, και βρήκε στο νησί την... υγειά του.
Στην ταβέρνα ο «Κρητικός», εκτυλίσσεται μια ιστορία αγάπης. Ο Ρεθυμνιώτης γνώρισε σε κρητικό γλέντι την Κυθνιά και παντρεύτηκαν. Το αποτέλεσμα; Δύο παιδιά και βλέπουμε...
Ο Φίλιππος άφησε την Ολλανδία όπου ήταν μετανάστης και τώρα έχει το φυτώριο του νησιού, ενώ ο Γιώργος έκλεισε το ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Αθήνα και τώρα παράγει αυγά.
Κανάλα: ο πρώην ιδιοκτήτης εργοστασίου παιχνιδιών, σήμερα, ζωγραφίζει και στην ταβέρνα του ταΐζει την ελίτ των επισκεπτών. Ακριβώς δίπλα του, οι νέοι χορεύουν και κερνούν «σφουγγάτα», τις ντόπιες τυροκροκέτες.
Λουτρά: έγιναν γνωστά από τον Όθωνα και την Αμαλία. Εκεί, η πρώην βασίλισσα προσπάθησε να νικήσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και να γίνει μητέρα. Σήμερα, το «Ξενία», με τους υψηλούς επισκέπτες του παρελθόντος, ερημώνει ενώ οι τουρίστες κάνουν θαλάσσια θερμά λουτρά.
Δρυοπίδα: σπηλιές που κόβουν την ανάσα και καταφύγιο για πολλούς μέτοικους που νίκησαν την κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Αλέξανδρος που ήταν στέλεχος πολυεθνικής και σήμερα είναι σεφ σε εστιατόριο – κόσμημα.