Γιατί το Survivor «σαρώνει» στους πίνακες τηλεθέασης
Μία εβδομάδα προβολής έκλεισε πια το νέο Survivor και οι υψηλές πτήσεις του στους πίνακες τηλεθέασης έχουν κάνει πολλούς –από τα άλλα κανάλια- να ανησυχούν πια σοβαρά.
Είναι εντυπωσιακά τα νούμερα που κάνει το Survivor σχεδόν κάθε φορά που παίζεται με κορύφωση τις Δευτέρες που είναι ο αγώνας της ασυλίας και τις Παρασκευές που είναι η αποχώρηση αλλά και άλλες πιο «αδιάφορες μέρες», όπως π.χ την Κυριακή που σημείωσε υψηλά νούμερα. Την περασμένη Κυριακή π.χ συγκρούστηκε για πρώτη φορά με το μέγα-σοου του Ant1 και κέρδισε το Rising Star. Τι είναι αυτό που κάνει το Survivor να επιστρέφει τόσο δυναμικά και να έχει εξασφαλισμένη κάθε μέρα την τηλεθέαση;
1. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, βλέπουμε ριάλιτι, δηλαδή τη ζωή, το φαγητό, τον ύπνο, τις κόντρες και τα ξεκατινιάσματα πέρα από το διαγωνιστικό μέρος. Είναι μια τεράστια κλειδαρότρυπα μιας και δεν υπάρχει μάλιστα και σπίτι (οκ, χωρίς τοίχους, διάτρητο αλλά μια στέγη την έχει) . Καλογυμνασμένα και ημίγυμνα κορμιά, ωραία αγόρια και κορίτσια. Μπορεί να κάνεις την προσέγγιση της ζωής τους από όποια μεριά θες.
2. Σε μια εποχή κρίσης, ίσως μόνο το μάτι του μέσου Έλληνα μπορεί να πάει ταξίδι και μάλιστα σε τροπικό μέρος. Ωραίες παραλίες, άμμος, τροπικό δάσος, καλύβες... σου δίνουν την εντύπωση ότι έχεις πάει και εσύ κάθε μέρα μια βόλτα προς τη νότια Αμερική. Δεν είναι τυχαίο ότι στη περίοδο του μεγάλου κραχ στην Αμερική, τη δεκαετία του ‘30 η μόνη βιομηχανία που δεν κατέρρευσε αλλά αντίθετα άνθισε ήταν το Hollywood που έγινε μια διέξοδο ανακούφισης και φυγής από τη μιζέρια του θεατή. Έτσι μπορούν να ερμηνευτούν και τα μεγάλα νούμερα που έχουν και τα άλλα σόου όπως το Voice το X- Factor και το Rising star το οποίο, όμως στη «σύγκρουση» με το Survivor τις περισσότερες ώρες που έπαιξε παράλληλα δεν τα κατάφερε να υπερνικήσει.
3. Η παραγωγή είναι πολύ καλή και τα γυρίσματα πολλές φορές εντυπωσιακά. Δε θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για κινηματογραφικό γύρισμα αλλά θα μπορούσε να συγκριθεί με το γύρισμα κάποιου σίριαλ. Το σκηνικό που γίνεται η συζήτηση είναι σωστό καθώς δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα στα μέτρα που μπορεί να το κάνει ένα τηλεοπτικό παιχνίδι.
4. Στα συν του ριάλιτι είναι το ότι και ο ανταγωνισμός που είναι αθλητικού χαρακτήρα και πολλές φορές σου δίνει και την εντύπωση ότι είναι εξοντωτικός. Είναι σαφές ότι παίκτες ξεκουράζονται αρκετό χρόνο ανάμεσα στους αγώνες, αλλά δεν παύει να είναι εμφανώς κουραστικό για μη γυμνασμένους ανθρώπους, όπως η Λάουρα Νάργιες η οποία «κλάταρε». Όλα τα σόου που βλέπαμε και βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια, είχαν μια αναφορά: το τραγούδι. Ακόμη και το YFSF.
5. Σε επίπεδο παρουσίασης ο Σάκης Τανιμανίδης, το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι θα μπορούσε να είναι και καλύτερος. Ξεκίνησε φλατ σαν να επαναλάμβανε το auto cue, σε ευθεία γραμμή το καρδιογράφημα, κι εδώ και μερικές ημέρες το αντιμετωπίζει όπως Βραζιλιάνος sports caster σε ένα ματς ποδοσφαίρου, μόνο γκολ δε λέει. Είναι βέβαια πρωτάρης στην παρουσίαση και θέλει στρώσιμο και πατίνα και λίγη εξάσκηση σε λέξεις που προφέρει με τον δικό του τρόπο (που κι αυτό όμως έχει βοηθήσει να γίνει viral κάθε επεισόδιο).
6. Είναι στην κυριολεξία η χαρά των Social Media που παίρνουν φωτιά κάθε φορά με ατάκες που βγάζουν τρελό γέλιο και δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να ξεδώσει και να γελάσει με την καρδιά του.
Εν κατακλείδι δεν θα μιλούσαμε για τηλεοπτικό αριστούργημα αλλά για ένα καλά δομημένο concept με σωστή παραγωγή. Είναι καινούργιο, πολλοί το βλέπουν για πρώτη φορά, ειδικά στα νεανικά κοινά και είναι ένα ταξιδάκι που θα ήθελαν όλοι να το κάνουν.
Α... είναι και ένα παιχνίδι ανταγωνισμού που θα ήθελε να παίξει ένας άντρας. Και μη ξεχνάμε πως οι άντρες είναι αυτοί που έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική τηλεόραση.