Χρίστος Βασιλόπουλος: «Έχω εργαστεί σκληρά στο κόσμο των ειδήσεων και της ενημέρωσης»
Ταξίδια στο παρελθόν σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν τον τόπο μας και όχι μόνο αλλά και έρευνες και βιογραφίες...
Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βγαίνει για λίγο από τη «Μηχανή του χρόνου» και μιλάει για μια από τις πιο ξεχωριστές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.
Πόσος χρόνος απαιτείται για να καταλήξει μια εκπομπή στις οθόνες μας;
«Ο χρόνος που απαιτείται για να καταλήξει μια εκπομπή στη μικρή οθόνη ξεπερνάει τον ένα μήνα για κάθε επεισόδιο και ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας μπορεί να σχεδιαστούν επεισόδια στα οποία η έρευνα ξεπερνά τους έξι μήνες. Όταν κάτι δεν προκύπτει αβίαστα, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Επιμένουμε. Επίσης, δεν πρέπει η πίεση να οδηγήσει στο να βγει κάτι ατεκμηρίωτο στον αέρα. Ακολουθούμε πάντα τη χρυσή συνταγή των αποδείξεων»
Φέτος κάνατε πρεμιέρα με την «Ιστορία των Μαθηματικών». Πώς σκεφτήκατε το συγκεκριμένο θέμα;
Η «Ιστορία του Μαθηματικών» είναι μια ιστορική έρευνα από τις πολλές που έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε φέτος. Το ότι ξεκινήσαμε με αυτή σχετίζεται και με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή στις τάξεις. Το ημερολόγιο για εμάς είναι εργαλείο για να βάζουμε δημοσιογραφικούς στόχους και να φροντίζουμε να είμαστε επίκαιροι. Κάτι τέτοιο θα συμβεί σε λίγο με τις εκπομπές για τα Σεπτεμβριανά, δηλαδή τις διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης»
Γενικώς, πώς επιλέγετε τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστείτε στην εκπομπή;
«Τα θέματα τα επιλέγουμε με βάση τις ανησυχίες μας. Συχνά όμως παρατηρούμε το κλίμα της κοινωνίας με βάση την επικαιρότητα και προσαρμοζόμαστε. Πέρυσι εν όψει του Σκοπιανού δημιουργήσαμε ντοκιμαντέρ με πολλά θέματα γύρω από το λεγόμενο Μακεδόνικο. Φέτος εργαζόμαστε γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
Όταν κάποια στιγμή τελειώσει η «Μηχανή», θα μπορούσατε να επιστρέψετε στην παρουσίαση ειδήσεων ή σε κάτι ανάλογο;
«Έχω εργαστεί σκληρά στο κόσμο των ειδήσεων και της ενημέρωσης, και από τη θέση του ρεπόρτερ, του παρουσιαστή αλλά και του αρχισυντάκτη δελτίων. Αναπολώ τις εποχές του τηλεοπτικού ανταγωνισμού, όταν η ενημέρωση δεν περιοριζόταν στο σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά μετέδιδε εικόνες από την κοινωνία, την περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Υπήρχαν απεσταλμένοι, ανταποκριτές και μαχητικό ρεπορτάζ. Σε μια τέτοια τηλεόραση θα επέστρεφα», λέει ο ίδιος στο περιοδικό Τηλέραμα.