Γιάννα Παπαδάκου: «Έχω μάθει να ερευνώ και να ελέγχω την εξουσία»
«Checkpoint», μια αυστηρά δημοσιογραφική εκπομπή, στην οποία πρωταγωνιστούν η έρευνα, το ρεπορτάζ και οι συνεντεύξεις.
Η Γιάννα Παπαδάκου, συνεχίζει για 4η χρονιά να ρίχνει φως στα σκάνδαλα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Η δημοσιογράφος σε συνέντευξή της ανέφερε πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της εκπομπής και με ποιο κριτήριο επιλέγει τα αντικείμενα των ερευνών της.
Συνεχίζετε για 4η χρονιά στο «Checkpoint ΑLΡΗΑ». Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της εκπομπής;
«Δεν πρόκειται για τη γέννηση μιας ιδέας, αλλά για την απόφαση να μεταφέρω στην τηλεόραση αυτό που κάνω σε όλη τη δημοσιογραφική μου καριέρα: να ερευνώ και να ελέγχω την εξουσία. Αυτό έμαθα να κάνω τόσα χρόνια και αυτό κάνω πλέον και με την κάμερα της φιλόξενης τηλεόρασης του ΑΙΡΗΑ. Αυτό σημαίνει και το όνομα της εκπομπής μου: «Checkpoint» -σημείο ελέγχου!»
Πολλοί, λένε ότι οι Έλληνες έχουν κουραστεί από την πολιτική και της έχουν γυρίσει την πλάτη.
«Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την πολιτική. Τα πάντα είναι πολιτική, άλλωστε. Και η προβολή του lifestyle των διάσημων, μια μορφή πολιτικής είναι. Νομίζω ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει για ποιο λόγο πτώχευσε η χώρα μας, γιατί πέρασε και περνάει τόσο δύσκολα τα τελευταία 8 χρόνια και ποιοι ευθύνονται γι' αυτό. Και όλα αυτά τον αφορούν, δεν τον κουράζουν».
Μέσα στη δίνη των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, ποιο γεγονός θεωρείτε ως ορόσημο;
«Θεωρώ ως ορόσημο την επιβολή των μνημονίων και την 8ετή επιτήρηση από το ΔΝΤ και τους δανειστές μας ύστερα από εκείνο το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού από το Καστελόριζο στις 23 Απριλίου 2010. Πιστεύω ότι εκείνη την ημέρα άλλαξε το σκηνικό της ζωής μας, εκατομμυρίων ανθρώπων, και βέβαια προς το χειρότερο. Ήταν η ημέρα που η χώρα έγινε επισήμως το πειραματόζωο των δανειστών, επειδή φυσικά ήταν ο αδύναμος οικονομικά κρίκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πέρα από την επικαιρότητα, με ποιο άλλο κριτήριο επιλέγετε τα αντικείμενα των ερευνών σας;
«Ερευνούμε κυρίως οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και οδήγησαν στη διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας. Οι περισσότερες έρευνες μας ήταν και αντικείμενο έρευνας της δικαιοσύνης».
Είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα να χτυπάει τις πόρτες υψηλά ιστάμενων στελεχών και να μιλάει με πρόσωπα-κλειδιά;
«Μια γυναίκα δημοσιογράφος είναι ακριβώς το ίδιο με έναν άνδρα στην αναζήτηση της αλήθειας και στο κυνηγητό της είδησης. Δεν βρίσκω κάποια διαφορά. Σημασία έχει-, να ξέρεις ποιος είναι αυτός που έχεις απέναντι σου και τι θέλεις να βγάλεις από αυτόν», αναφέρει στο 7ΜΕΡΕΣTV.