MasterChef: Η ανθρώπινη δράση του Ζαχίρ – Μαγείρεψε για τους πρόσφυγες
Τον γνωρίσαμε μέσα από τον φετινό κύκλο του MasterChef και προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσο με τη συγκινητική του ιστορία όσο και με την αγάπη του για τη μαγειρική.
Η ιστορία της ζωής του θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας, καθώς ο ίδιος φυγαδεύτηκε από τους γονείς του από το Αφγανιστάν, για να σωθεί. Ο Ζαχίρ, όμως, δεν ενδιαφέρθηκε να γνωστοποιήσει τι ακριβώς έκανε στην Ελλάδα τα 13 χρόνια που βρίσκεται εδώ.
Το προσεχές διάστημα πρόκειται να κάνει μια κίνηση με μεγάλη δόση φιλανθρωπίας, καθώς θα ταξιδέψει ως τη Μυτιλήνη προκειμένου να μαγειρέψει για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, δείχνοντας ότι η αλληλεγγύη είναι μια αρετή που τον διακρίνει.
Μάλιστα, στο Έθνος της Κυριακή, μίλησε ο φωτορεπόρτερ Άγγελος Μπαράι, φίλος του Ζαχίρ και επίσης μετανάστης στη χώρα μας, ο οποίος πριν από τρία χρόνια κλήθηκε να φωτογραφίσει την προσφυγική κρίση κι έτσι βρέθηκε στην Ειδομένη.
«Είχα τη χαρά να γνωρίσω τον Ζαχίρ», λέει ο Αγγελος Μπαράι, «για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016, όταν εγώ τότε κατέγραψα την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Τον γνώρισα στον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη, όπου είχε πάει μαζί με μια καλλιτεχνική ομάδα και ακτιβιστές που πραγματοποιούσαν καλλιτεχνικές δράσεις, με στόχο να ενδυναμώσουν τους πρόσφυγες και να δώσουν χαμόγελα στα μικρά παιδιά που ήταν εκεί.
Εκτός από τις καλλιτεχνικές δράσεις υπήρξε και πρακτική βοήθεια, όπως διανομή ρούχων, τροφίμων αλλά και μαγείρεμα Σε όλα αυτά βοηθούσε και ο Ζαχίρ, όπου υπήρχε ανάγκη ήταν εκεί με το μεγάλο του πλατύ χαμόγελο που δεν το ξεχνάς εύκολα. Εκεί γίναμε φίλοι. Μιλήσαμε, γελάσαμε, περάσαμε και δύσκολα όσο ήμασταν επάνω με βροχή και με κρύο, αλλά ξέραμε και οι δύο πως βρεθήκαμε εδώ για έναν καλό σκοπό. Ακόμα και στα δύσκολα, όμως, ο Ζαχίρ δεν έχανε το χιούμορ του».
Τίποτα όμως από αυτά δεν γνωστοποίησε ο Ζαχίρ στον τηλεοπτικό αέρα, παρά μόνο ότι από τα 11 έγινε μετανάστης στο Ιράν, που ήταν κάτι πολύ δύσκολο για εκείνον, κι έπειτα στην Ελλάδα για να γλιτώσει τον πόλεμο που βρισκόταν σε εξέλιξη στην πατρίδα του.
Ο Ζαχίρ επίσης απέκρυψε ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικότητάς του. Την αλληλεγγύη που τον διακρίνει. Ο φίλος του Άγγελος τόνισε χαρακτηριστικά:
«Μετά την Ειδομένη βρεθήκαμε πάλι και στο λιμάνι στο Πειραιά όπου και εκεί υπήρχε μεγάλη ανάγκη για βοήθεια λόγω των προσφύγων. Ο Ζαχίρ κάθε μέρα βοηθούσε σε διάφορες πρακτικές δουλειές. Είναι ένας πραγματικός αλληλέγγυος για μένα, όχι σαν κάποιους που απλώς δηλώνουν τέτοιοι, αλλά δεν κάνουν τίποτα.
Τον σέβομαι γι' αυτό, γιατί ενώ έχει περάσει πολύ δύσκολα στη ζωηή του, έδωσε σώμα και ψυχή γι' αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά και για τους συμπατριώτες του. Συγκινήθηκα όταν τον είδα να μιλάει για την περιπέτεια της ζωής του στα μπουτκάμπ του «MasterChef» και ήξερα πως αξίζει να περάσει και να ζήσει όλη αυτήν την εμπειρία, γιατί πίστευα σε αυτόν.
Ο Ζαχίρ δεν είναι ένας εγκληματίας, όπως θέλουν κάποιοι να μας κάνουν να πιστέψουμε γι' αυτούς τους ανθρώπους. Είναι από τα καλύτερα παιδιά και έχει ταλέντο σε αυτό που κάνει. Κατάφερε μάλιστα παρά τις δυσκολίες που πέρασέ να ενσωματωθεί, αλλά και τόλμησε να κυνηγήσει τα όνειρα του στην Ελλάδα. Ο Ζαχίρ είναι το ζωντανό παράδειγμα που μας διδάσκει πως πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία και να πιστεύουμε στους ανθρώπους που άφησαν τις πατρίδες τους και εγκατέλειψαν τα πάντα είτε λόγω πολέμων, είτε αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.
Ας τους δώσουμε τα εφόδια που χρειάζονται ώστε να πάνε σχολείο τα παιδιά τους και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, να δουλέψουν το ταλέντο τους. Αν δείξουμε αυτήν την αλληλεγγύη, η δύναμη της μπορεί μόνο να μας ενώσει, αλλά και αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν χρήσιμοι για όλους μας».