Media

Kitchen Lab: Η παράδοση συναντά τη μοντέρνα κουζίνα (Photos)

Kitchen Lab: Συνταγές που συνδυάζουν αρμονικά παραδοσιακές γεύσεις με μοντέρνα κουζίνα και θα γεμίσουν την κουζίνα σας με μεσογειακά αρώματα προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, στις 16:50.

Με μια σαλάτα με φασόλια και χόρτα, θρεπτική και υγιεινή, ανοίγει το σαββατιάτικο μενού.
Μουλιάζουμε τα φασόλια για 8 ώρες σε μπολ με κρύο νερό και αλάτι. Αφού τα σουρώσουμε και τα ξεπλύνουμε, τα βράζουμε για 30 με 35 λεπτά και λίγα λεπτά πριν τα σουρώσουμε, προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα τα χόρτα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σκόρδο και τα βάζουμε σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνουμε τα φασόλια και τα χόρτα στο τηγάνι, σβήνουμε με ούζο και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, ξύσμα και χυμό από λεμόνι, και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και προσθέτουμε ελαιόλαδο, ντοματίνια, παξιμάδια, φέτα και ρίγανη. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Για κυρίως, ο Άκης φτιάχνει ένα φαγητό διάσημο στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το χουνκιάρ μπεγιεντί, μια αυθεντική πολίτικη συνταγή με μοσχαράκι κοκκινιστό και πουρέ μελιτζάνας. Χοντροκόβει κρεμμύδι και σκόρδο και τα βάζει σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτει κανέλα, κύμινο και ζάχαρη. Κόβει το κρέας, βάζει αλάτι, πιπέρι και αλεύρι και ανακατεύει. Μεταφέρει στην κατσαρόλα και σοτάρει μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτει πελτέ ντομάτας, ντομάτα κονκασέ και κρασί. Ρίχνει νερό και σιγομαγειρεύει για περίπου 2 ώρες.
Για τη μπεσαμέλ μελιτζάνας, βάζει τις μελιτζάνες πάνω σε εστίες γκαζιού ή σε ταψί στον φούρνο και ψήνει, μέχρι να αφυδατωθούν και να μαλακώσει η σάρκα τους. Αφαιρεί τη φλούδα και κρατάει τη σάρκα τους. Μεταφέρει στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάει μαζί με ξύσμα και χυμό από λεμόνι, πιπέρι και μέλι. Τοποθετεί μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζει βούτυρο, μαζί με αλεύρι και γάλα σε δόσεις. Μόλις πάρει μια βράση η μπεσαμέλ, αφαιρεί από τη φωτιά και προσθέτει γραβιέρα. Βάζει τον πουρέ μελιτζάνας και ανακατεύει καλά. Σερβίρει το κρέας, με την μπεσαμέλ μελιτζάνας, ρίγανη και πιπέρι.

Για επιδόρπιο προτείνει κέικ πορτοκάλι, πολύ αρωματικό κι αφράτο, όχι όμως με την κλασική μαύρη σοκολάτα ή την σοκολάτα γάλακτος, αλλά με λευκή σοκολάτα. Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζει πορτοκάλια και τα αφήνει να σιγοβράζουν για 1 ώρα. Κόβει τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρεί τα κουκούτσια και τα βάζει στο μούλτι. Χτυπάει πολύ καλά μέχρι να γίνει πάστα και βάζει την πάστα σε μπολ. Προσθέτει ζάχαρη, ηλιέλαιο, αβγά, βανίλια και ανακατεύει καλά. Σε άλλο μπολ βάζει αλεύρι, μπέικιν, αλάτι και λευκή κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια.
Μεταφέρει τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύει με μια μαρίζ. Τοποθετεί το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνει για 40 με 45 λεπτά. Αφήνει να κρυώσει, πασπαλίζει με ζάχαρη άχνη και σερβίρει.

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved