Τάσος Τέλλογλου: Η συγκλονιστική περιγραφή, το Νταχάου και το πένθιμο τραγούδι (Photos)
Για τον Τάσο Τέλλογλου ισχύει ακριβώς η φράση-κλισέ των συνεντεύξεων, δεν χρειάζεται συστάσεις.
Ο δημοσιογράφος που υπηρετεί την ερευνητική δημοσιογραφία, ανελλιπώς, τα τελευταία 22 χρόνια, επιστρέφει στον ΑΝΤ1 με το «Special report».
Από όλες τις προσωπικότητες που έχετε συναντήσει, ποιες δεν ξεχνιούνται;
«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει για το πόσο ελεύθερος είναι. Η Καλλιόπη Αθανασιάδου, μια σπουδαία καρδιοχειρουργός στον "Ευαγγελισμό", μια γυναίκα σε έναν Ερντογάν. Δεν μοιάζει με κανέναν Τούρκο -έχω συναντήσει όλους τους επικεφαλής της Τουρκίας. Αυτός είναι ένας "μάγκας" από το Κασίμ Πασά, μια συνοικία στην Κωνσταντινούπολη, που όταν πή¬γα πρώτη φορά το 1979, είχε χώμα κάτω. Επειδή έχω σχέση με τη Γερμανία -έχω πολλές επιρροές από εκεί-, ένας από τους ανθρώπους που έχει χαράξει ανεξίτηλα τη ζωή μου, κατά την παραμονή μου εκεί, είναι ένας Έλληνας, ο Εστρόγκο Ναχάμα, ο οποίος ήταν Εβραίος κάντορας της συναγωγής του Δυτικού Βερολίνου, ένα παιδί που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ήμουν μια μέρα στο Νταχάου -γενικά πηγαίνω συχνά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης-, σε έναν από τους μεγάλους περιβόλους του στρατοπέδου, όταν άκουσα μια θεϊκή φωνή να τραγουδάει ένα πένθιμο τραγούδι. Και ήταν εκείνος. Γύρισε από το στρατόπεδο στη Θεσσαλονίκη, μετά την κατοχή, αλλά δεν γνώριζε κανέναν και ξαναγύρισε στη "γη των θυτών", όπως λένε οι επιζώντες τη Γερμανία», λέει ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο περιοδικό Τηλεθεατής ενώ εξηγεί γιατί επισκέπτεται τακτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης;
«Είναι το ανείπωτο. Δεν μπορείς να το εκφράσεις με λέξεις. Μπορείς να δεις και να σκεφτείς, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το εκφράσεις: Εκεί πας για να καταλάβεις. Προσπαθείς. Γιατί δεν νομίζω ότι το έχει καταφέρει κανείς. Αλλά πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια, γιατί σε αυτές τις ακραίες συνθήκες καταλαβαίνεις και πολλά πράγματα για την ανθρώπινη φύση και τα όρια της», καταλήγει.