Παυλόπουλος - Κουτροκόη: Το ρεπορτάζ που τους συγκλόνισε και η κατάσταση στην tv μετά την πανδημία
Ο Άκης Παυλόπουλος κι η Ντόρα Κουτροκόη μίλησαν με ειλικρίνεια.
Οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές του Open και της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» περιέγραψαν την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει ο χώρος των media μετά κορονοϊού και εξομολογήθηκαν ποια είδηση τους έκανε να λυγίσουν.
Ποιο ήταν το ρεπορτάζ ή η πληροφορία που σας συγκλόνησε περισσότερο ως άνθρωπο αυτήν τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε;
Α.Π.: Τα κρούσματα στο υγειονομικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν τη μεγάλη μάχη στην πρώτη γραμμή. Το γεγονός ότι ο ιός έχει περάσει μέσα στα νοσοκομεία και κινδυνεύει να τους αποδεκατίσει είναι το πιο ανησυχητικό απ’ όλα. Το δεύτερο που με θυμώνει ταυτόχρονα είναι ότι οι αντοχές μας είναι περιορισμένες. Μιλώ για μέρος του πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε από άλλες χώρες «γιατί δεν το κάναμε όπως η Ελλάδα;», ένα κράτος που παρ' όλες τις αδυναμίες του και τις παθογένειες του προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στις ακραίες ανάγκες των ημερών, να δουλεύει και να προσπαθεί να κρατά χαμηλά την επιμόλυνση, και εμείς απλώς να μη συμμορφωνόμαστε γιατί κουραστήκαμε.
Ν.Κ.: Με συγκλόνισαν οι εικόνες από την Ιταλία με τα δεκάδες φέρετρα, αλλά και σκηνές από τα νοσοκομεία που να θύμιζαν εμπόλεμες εποχές. Βούρκωσα ακούγοντας έναν Ελληνα γιατρό που εργάζεται στην Ιταλία να δηλώνει ότι «έχουμε πόλεμο, διαλέγουμε κάθε μέρα ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».
«Μένουμε σπίτι». Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ενδεδειγμένος τρόπος να μεταδοθεί το μήνυμα στον κόσμο από τα μέσα ενημέρωσης;
Α.Π.: Πολύ καθαρός και χωρίς αστερίσκους. Δεν επιτρέπεται σε αυτό το μήνυμα να εισχωρούν «αλλά», προβληματισμοί του τύπου «μήπως δεν είναι έτσι», Το μήνυμα είναι καθαρό. Μένουμε σπίτι για να βοηθήσουμε την εθνική προσπάθεια. Το ότι έχουμε πόλεμο δεν το είπε μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το είπε η Μέρκελ, το είπε ο Μακρόν, το είπε ο Τραμπ, το είπαν όλοι. Εκτός και αν υποθέσουμε ότι όλο αυτό είναι μια παγκόσμια φάρσα, μια παγκόσμια συνωμοσία και αποφάσισαν από κοινού οι παγκόσμιοι ηγέτες του πλανήτη να οδηγήσουν σε δραματική ύφεση την παγκόσμια οικονομία και, να οδηγήσουν τους πολίτες σε παγκοσμία κατάθλιψη. Δεν μπορώ λοιπόν να βρω τον λόγο. Υπάρχουν ντοκουμέντα που προκαλούν μεγάλη στενοχώρια: Από την πομπή των φέρετρων στην Ιταλία μέχρι και τη Γιουχάν. Είναι ξεκάθαρο πως το «Μένουμε, σπίτι» είναι ανελαστικό.
Ν.Κ.: Να το επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους. Να καταδείξουμε μέσω και των ειδικών τη σημασία που έχει η παραμονή στο σπίτι. Και επειδή η δύναμη είναι και στο παράδειγμα, να εξηγούμε στον κόσμο ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην Ιταλία είναι γιατί άργησαν να πάρουν αυστηρά μέτρα.
Εσείς μετά το τέλος της εργασίας κατά τη διάρκεια του «Μένουμε σπίτι» ποιες δραστηριότητες ακολουθείτε;
Α.Π.: Περνάω πολλές ώρες με τη γυναίκα μου και το παιδί μου, μαγειρεύουμε, κάνουμε δουλειές στο σπίτι, παίζουμε επιτραπέζια, βγαίνουμε μια κοντινή, σύντομη βόλτα προσπαθώντας να είμαστε εντελώς μόνοι μας, Το πιο δύσκολο κεφάλαιο είναι τα παιδιά, γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν επακριβώς τι έχει συμβεί και κατέρρευσε η καθημερινότητα τους. Πρέπει να ακούσουμε τους παιδοψυχολόγους που προειδοποιούν πως τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους, να αλλάξει ο ψυχισμός τους. Ή ακόμη να εμφανίσουν και ψυχοσωματικά συμπτώματα Το ζητούμενο λοιπόν είναι να βρούμε τη δύναμη να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα παιδιά μας.
Ν.Κ.: Είναι μια καλή ευκαιρία για περισυλλογή, διάβασμα, δουλειές στο σπίτι. Προσωπικά αξιοποιώ τον χρόνο βλέποντας πάρα πολλές ταινίες, κάτι που μου είχε λείψει.
Εχουμε συνεχείς μελέτες για φαρμακευτικές αγωγές και εμβόλια. Είστε αισιόδοξοι πως ο αγώνας δρόμου της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας θα φέρει σύντομα καλές ειδήσεις;
Α.Π.: θέλω να είμαι αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω και το λέω και στους γύρω μου πως αυτή η ιστορία θα περάσει. Ακούω διακεκριμένους επιστήμονες και από την παγκόσμια κοινότητα και τη δική μας να είναι καθαροί σε αυτό: Αυτή η ιστορία θα κάνει ιόν κύκλο της και θα τελειώσει. Δεν θέλω να τα βλέπω όλα μαύρα, να συζητώ με τον εαυτό μου και τους γύρω μου το σενάριο του αφανισμού. Εύχομαι να έρθουν καλά νέα και γρήγορα.
Ν.Κ.: Ναι. Το γεγονός ότι όλη η επιστημονική κοινότητα έχει «πέσει» πάνω στον κοροναϊό πιστεύω ότι σύντομα θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν και με τα λιγότερα θύματα.
Κάποια στιγμή η πανδημία θα τελειώσει. Σε τι κατάσταση θα βρει την ελληνική τηλεόραση; Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν για μείωση της διαφημιστικής δαπάνης που σε συνδυασμό με τα προληπτικά μέτρα γη τον κορονάϊό έχει οδηγήσει σχεδόν σε «πάγωμα» της ψυχαγωγίας...
Α.Π.: Η κατάσταση θα βρει την τηλεόραση όπως και στο σύνολο τους τα μίντια είναι κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Θα γίνει λοιπόν μια τεράστια προσπάθεια επανεκκίνησης. Και σε αυτήν την επανεκκίνηση η τηλεόραση θα είναι μέσα.
Ν.Κ: Κοιτάξτε, αυτό που προέχει τώρα ναι να εξέλθουμε από την κρίση με τα λΙγότερα θύματα. Μετά θα έχουμε τον χρόνο να τα συζητήσουμε όλα. Εχω την αίσθηση, ωστόσο, ότι για τον χώρο των ΜΜΕ η κρίση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία Με την έννοια ότι μπορεί να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και οι πολίτες να μας ξαναεμπιστευθούν.
Πηγή: Tv Έθνος