Φεστιβάλ Καννών: Δεν θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά στην ιστορία του
Ο διεθνής διαγωνισμός που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1939 πρόκειται να μην πραγματοποιηθεί φέτος, λόγω κορονοϊού. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αφού τόσο το 1948 όσο και το 1950 είχε ακυρωθεί εξαιτίας οικονομικών ζητημάτων.
Ένεκα της συγκυρίας, λοιπόν, κι αφού ο πλανήτης είναι σε καραντίνα, οι ιθύνοντες ανακοίνωσαν την αναβολή του, ενώ μάλιστα παραχώρησαν τον χώρο διεξαγωγής του στους άστεγους της περιοχής.
Πάμε να θυμηθούμε κάποιες από τις highlight στιγμές του και κάποιους από τους λόγους που αποτελεί ένα event γεμάτο αίγλη.
Οι φοίνικες της Κρουαζέτ δεν ενέπνευσαν άδικα το πρώτο κινηματογραφικό βραβείο ενός φεστιβάλ που δεν διεκδικεί μόνο σταθερά τα πρωτεία σε ημίγυμνες και καλλίγραμμες στάρλετ, αλλά και στην ποιότητα ταινιών και συμμετοχών.
Είναι, ίσως, η μοναδική περίπτώση όπου η κινηματογραφική πολυτέλεια, οι άφθονες σαμπάνιες που ξεχειλίζουν στα ποτήρια, τα σκάφη όπου λαμβάνουν χώρα, οι όμορφες παρουσίες που λιάζονται σε πολυτελείς καμπάνες δεν φαίνεται να πειράζουν την υψηλή σινεφιλική ποιότητα που σκεπάζει τον ουρανό της Cote d’ Azur.
Οι πρώτοι παπαράτσι που κατέφτασαν στις Καννες, κυνηγώντας τη μία και μοναδική φωτογραφία τη δεκαετία του '50, έδωσαν στο φεστιβάλ την αδιαμφισβήτητη αίγλη που έχει.
Όλα ξεκίνησαν όταν το 1953 η Μπριζίτ Μπαρντό έβγαλε τα ρούχα της και γυρνούσε με ένα μπικίνι και με κάτω τα μαλλιά στην Κρουαζέτ παρασύροντας και άλλους διάσημους stars.
Η Σιμόν Σίλβα έναν χρόνο αργότερα το προχώρησε ακόμα περισσότερο, βγάζοντας στηθόδεσμο της και κάνοντας το πρώτο δημόσιο τόπλες, ενώ άφησε άφωνο τον Ρόμπερτ Μίτσαμ που τη συνόδευε.
Ο Τζέιμς Ντιν λίγο είχε λείψει να ρίξει το κτίριο με το επικό πάρτυ που είχε διοργανώσει σε ξενοδοχείο της εποχής, ενώ το παραλιακό γαλλικό θέρετρο τίμησε και ολόκληρο το ιταλικό κινηματογραφικό στερέωμα από τη Σοφία Λόρεν έως την Τζίνα Λολομπριτζίτα και από τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι έως τον Φεντερίκο Φελίνι, ο οποίος μόνο εκεί κατάφερε να πετύχει την προβολή της απαγορευμένης από το Βατικανό «Dolce vita» του.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και ύστερα δεν υπάρχει διάσημος που να μη διεκδικεί μια θέση στον ήλιο των Καννών.
Ανέκαθεν οι Κάννες... πασπαλισμένες με τη χολιγουντιανή αστερόσκονη και τον απαραίτητο ερωτισμό που συνοδεύει ένα φεστιβάλ που οργανώνεται.
Πολλά είναι τα ζευγάρια που επέλεξαν να κοινοποιήσουν δημόσια κάτω από τον λαμπερό ήλιο των Καννών τον έρωτα τους: από τον Κερκ Ντάγκλας που έπλεκε τις πλεξούδες της τότε ντεμπιτάντ Μπριζίτ Μπαρντό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει προτεραιότητα στην καρδιά της, ως τους εκρηκτικούς Τζόνι Ντεπ και Κέιτ Μος.
Οι φωτογραφίες από τις Κάννες με τα καλοσιδερωμένα κοστούμια και τα κολλαριστά πουκάμισα δίνουν το στίγμα. Αρκεί κανείς να επισκεφτεί κάποιο από τα κλειστά πάρτυ, ειδικά αυτά που λαμβάνουν χώρα στο «Carlton» με το κατάλευκο ντεκόρ και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τους αστέρες που κατέκλυσαν τους χώρους του για να καταλάβει ότι οι Κάννες δεν είναι μόνο κινηματογραφικό φεστιβάλ αλλά π ίδια η μυθιστορία του σινεμά που εδώ βρίσκει τον ιδανικό εκφραστή της.
Το παράξενο είναι ότι το Φεστιβάλ των Καννών τυπικά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1939, με προεδρεύοντα τον Λουί Λιμιέρ, και με την προβολή μιας και μόνο ταινίας, της περίφημης «Παναγίας των Παρισίων» του Γουίλιαμ Ντίτερλι, την οποία η επικαιρότητα έφερε και πάλι στο προσκήνιο.
Η κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όμως, ανέστειλε τη διοργάνωση του έως τη δεκαετία του '50. Από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο - με εξαίρεση την πολυτάραχη χρονιά του 1968, οπότε συνέπεσε με τα πολύκροτα γεγονότα του Μάη.
Φοιτητές εισέβαλαν σε αίθουσες και ο Ρόμαν Πολάνσκι μαζί με τον Λουί Μαλ και τη Μόνικα Βίτι αποφάσισαν να παραιτηθούν ύστερα από ολονύχτια σύσκεψη με τον Ζαν Λικ Γκοντάρ, τον Φρανσουά Τριφό και άλλους δημιουργούς, λόγω των επεισοδίων που είχαν επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Ήταν άλλωστε το πολιτικό προσκήνιο που έδωσε έναν πιο ριζοσπαστικό χαρακτήρα στο Φεστιβάλ το οποίο είχε ήδη προλάβει να μεταμορφωθεί από τη θερμή παρουσία του Σερζ Γκενσμπούρ με την Τζέιν Μπίρκιν, του αντικομφορμιστή Ζαν-Πολ Μπελμοντό ή του Αλεν Ντελόν ο οποίος φρόντιζε να φέρνει πάντα στις Κάννες τις εκάστοτε ερωμένες του.
Φέτος, το Φεστιβάλ των Καννών είναι έτοιμο να υποδεχθεί στις 14 Μαΐου τους αστέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Μεξικανό, οσκαρικό Αλεχάγτρο Γκονζάλες Ινιαρίτου.