Κυριακίδης: «Η μνήμη μου είναι γεμάτη από ιστορίες γύρω από τη γενοκτονία»
Ο Στέφανος Κυριακίδης για ακόμη μια φορά καθηλώνει με την ερμηνεία του ως Θεόκλητος στο «Κόκκινο ποτάμι».
Ο Στέφανος Κυριακίδης σε πρόσφατη συνέντευξη του μίλησε για τις ποντιακές ρίζες του και για το αν η σειρά του Open θα σταθεί αφορμή για να γίνουν καλύτερες δουλειές στη μικρή οθόνη.
-Εχετε και ο ίδιος ποντιακές ρίζες.
«Ο πατέρας μου ήταν Πόντιος. Η μνήμη μου είναι γεμάτη από ιστορίες γύρω από τη γενοκτονία. Πολύ βαθύς ο πόνος αυτός. Η γιαγιά μου τον παρομοίαζε με κάρβουνο που στην αρχή καίει μέσα σου. Οσο περνάει ο καιρός το κάψιμο περνάει αλλά το κάρβουνο παραμένει πάντα μέσα σου. Δεν ξέρω γιατί δεν διδάσκεται στα σχολεία η γενοκτονία των Ποντίων. Εδώ γίνεται μάθημα ιστορίας. Οι κουβέντες και οι ιστορίες που μου έλεγε ο παππούς και η γιαγιά μου έδεσαν μέσα μου και το ταλέντο του ηθοποιού είναι να βάζει σε κίνηση αυτά που έχει εντός του. Να μπορεί να τα επικοινωνεί με τον κόσμο. Στη σκηνή του βασανισμού δεν σκεφτόμουν τι να κάνω. Μου έβγαινε αυθόρμητα. Ο τηλεοπτικός θάνατος του Θεόκλητου αντιπροσωπεύει όλη την εκκλησία και την εποχή. Εγώ τoν θάνατο του τον είδα σαν θυσία».
-Πάντως σας πηγαίνει το ράσο.
«Το ένιωσα το ράσο. Εγώ πιστεύω. Δεν θέλω να επικαλούμαι το θείο μόνο στις δύσκολες στιγμές. Κι αυτό έρχεται μόνο του και σε βοηθάει. Βάζεις το ράσο, το εγκόλπιο και το καλυμμαύκι και -είναι απροσδιόριστο- βλέπεις ότι δεν ανήκεις στον εαυτό σου αλλά στους άλλους. Είναι άλλη η προσέγγιση σου. Και ο Θεόκλητος με οδήγησε σε άλλες σκέψεις. Βλέπει αποστασιοποιημένα τα πράγματα. Και τα παιδιά αντιμετωπίζουν τους ρόλους τους με πολλή αγάπη».
-Η τηλεόραση χαρακτηρίζεται από μια ευκολία. «Το κόκκινο ποτάμι» πιστεύετε θα γίνει αφορμή για να γίνουν καλύτερες δουλειές;
«Θα είναι χαζό να μην το κάνουν. Το βασικό είναι να προσέξουν στην κρατική τηλεόραση. Πάλι η ιδιωτική πρωτοβουλία προχώρησε. Η κατεύθυνση πρέπει να είναι προς τα εκεί. Υπάρχει πληθώρα καλού υλικού, καλών σκηνοθετών και ηθοποιών. Ας τα αξιοποιήσουν», είπε στο tv 24.