Τα εφηβικά περιοδικά που έγραψαν ιστορία - Εσύ τα θυμάσαι;
Εφηβικά περιοδικά: Ασχολούνταν με τις σχέσεις των εφήβων με το αντίθετο φύλο, τη φιλία και το φλερτ και περιελάμβανε θέματα σχετικά με διάσημες προσωπικότητες, την ομορφιά, τη μόδα και την υγεία
«Μανίνα»
Με σταθερές πωλήσεις που ξεπερνούσαν τα 140.000 χιλιάδες αντίτυπα εβδομαδιαία τη δεκαετία του '80, τα εφηβικά περιοδικά «Μανίνα» και «Κατερίνα» στέκουν πολύ ψηλά στο πάνθεον του περιοδικού Τύπου. Τα δύο έντυπα γίνονταν ανάρπαστα από τα περίπτερα για τρεις δεκαετίες ( '70, '80 '90), από δεκάδες χιλιάδες κορίτσια σε
όλη την Ελλάδα, που περίμεναν πώς και πώς να κρατήσουν στα χέρια τους το επόμενο τεύχος.
Πρώτο κυκλοφόρησε το περιοδικό «Μανίνα», στα μέσα του 1972 από τις εκδόσεις «2001». «Το μοναδικό περιοδικό για κορίτσια», έγραφε πάνω από τον τίτλο του και απευθυνόταν κυρίως σε ηλικίες από 8 μέχρι 15. Τα πρώτα τεύχη κυκλοφορούσαν με ζωγραφιές στα εξώφυλλα και στο εσωτερικό του οι μικρές αναννώστριες διάβαζαν εικονογραφημένες ιστορίες από ξένους εκδοτικούς οίκους. Στη συνέχεια, τα εξώφυλλα έγιναν πιο εντυπωσιακά και φιλοξενούσαν φωτογραφίες καλλιτεχνών της εποχής, όπω8 ο Δάκης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Πασχάλης, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Σταμάτης Γαρδέλης, ο Ντέιβιντ Χάσελχοφ, οι Duran Duran και πολλοί άλλοι.
Αφίσες και σιδερότυπο
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, προστέθηκαν οι προσφορες στο περιεχόμενο του περιοδικού «Μανίνα». Αφίσες, ημερολόγια και σιδερότυπα έκαναν εμφάνιση, φέρνοντας μια υπέροχη αναστάτωση στις φανατική αναγνώστριες, που γέμιζαν τους τοίχους των δωματίων τους με φωτογραφίες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών και σιδέρωναν τα μακό μπλουζάκια τους με τα πρόσωπά τους. Ένα από τα κο «χαρτιά» τπβ «Μανίνας» ήταν η εικονογραφημένη «Ιστορία της Εμμα». Το περιοδικό, εξαιτίας αυτής της ιστορίας, απογειώθηκε στις πωλήσεις.
«Κατερίνα»
Ένα χρόνο αργότερα, το 1973, κυκλοφορεί το περιοδικό «Κατερίνα». Στόχος το λίγο μεγαλύτερο ηλικιακό κοινό (14-16 ετών) και φυσικά να ξεπεράσει τη «Μανίνα». Όταν βγήκε η «Κατερίνα», η λεζάντα κάτω από τον τίτλο στη «Μανίνα» άλλαξε και μετατράπηκε σε «Το πρώτο περιοδικό για κορίτσια», στέλνοντας ένα εμφανώς ανταγωνιστικό μήνυμα. Η θεματολογία ήταν περίπου η ίδια και κινούνταν γύρω από θέματα που απασχολούσαν τις έφηβες
Είχε μεγάλα, χορταστικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες, στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, προτασεις για μόδα και εικονογραφημένες ιστορίες σε συνέχειες. Σε αντίθεση με τη «Μανίνα», η «Κατερίνα» βγήκε κατευθείαν με φωτογραφίες καλλιτεχνών στα εξώφυλλα της. Οι προσφορέ5-αφίσε5, σιδερότυπα κ.λπ. εννοείται ότι δεν έλειπαν.
«Σούπερ Κατερίνα»
Μερικά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '70 (1979) κυκλοφορεί η μηνιαία εκδοχή της «Κατερίνας», η «Σούπερ Κατερίνα», που έχει μεγαλύτερο μέγεθος, περισσότερα θέματα και φυσικά περισσότερες προσφορές και απευθύνεται σε κορίτσια έως και 19 ετών. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον Τζον Τραβόλτα και πούλησε μόνο στην Αθήνα 70.000 αντίτυπα κι άλλα τόσα στην Περιφέρεια. Η «Σούπερ Κατερίνα» ασχολείται και με τις σχέσεις των εφήβων με το αντίθετο φύλο, τη φιλία και το φλερτ και περιλαμβάνει θέματα σχετικά με διάσημες προσωπικότητες, την ομορφιά, τη μόδα και την υγεία. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, η «Σούπερ Κατερίνα» εντάσσει στις προσφορές της και τα CD που είχαν κάνει τότε την εμφάνιση τους, με αποτέλεσμα κάποιους μήνες οι πωλήσεις της να ξεπερνούν τα 110.000 αντίτυπα.
Ποια έδωσε το όνομα της στο περιοδικό;
Η ιδέα της ονομασίας «Κατερίνα» για το πρώτο περιοδικό - και ασφαλώς, αργότερα, για τη «Σούπερ Κατερίνα» - ανήκει στον Στέλιο Ανεμοδούρα, ο οποίος ήταν ο εκδότης του «Μικρού Ήρωα». Ο γιος του είχε παντρευτεί την Κατερίνα Ρώσσιου και ο πεθερός της έκανε την πρόταση να πάρει το όνομα της το περιοδικό. Η συντακτική ομάδα των περιοδικών, δε, αποτελείτο από μεγάλους αλλά και μικρούς σε ηλικία τότε ρεπόρτερ. Κατά καιρούς, ανάμεσα στους συντάκτες του περιοδικού, εκτός από την ίδια την Κατερίνα Ρώσσιου-Ανεμοδούρα, βρέθηκαν οι Δημήτρης Ψαθάς, Γιάννης Νενες, Ιάσων Τριανταφυλλίδης και Θέμος Αναστασιάδης.