Γιώργος Ηλιόπουλος:«Το Διαφάνι είναι μικρογραφία της γειτονιάς μας»
Γιώργος Ηλιόπουλος: «Οταν πήρα τον ρόλο δεν έψαξα να βρω πώς τσακώνονταν ή πώς αγαπιόντουσαν εκείνη την εποχή. Τα κίνητρα είναι τα συναισθήματα»
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος έχει γράψει θεατρικά έργα τα οποία έχουν μεταφραστεί και παιχτεί σε Λονδίνο,Εδιμβούργο,Δουβλίνο,Τσεχία, Γερμανία, Βουλγαρία και Αυστραλία. Τη φετινή σεζόν τον είδαμε να υποδύεται με μεγάλη επιτυχία τον κουρέα του Διαφανίου στην καθημερινή σειρά εποχής του ΑΝΤ1, Άγριες Μέλισσες
Πάντως ο Προκοπής είναι και λίγο κουτσομπόλης.
Ολοι στο χωριό. Με τι να ασχοληθούν; Δεν υπάρχει σινεμά, ίντερνετ, τηλεόραση. Όλα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους. Επίσης οι άνθρωποι μιλούσαν μεταξύ τους. Υπήρχε επικοινωνία, ενώ σήμερα βλέπουμε τον διπλανό να κάνει έγκλημα και δεν ξέρουμε τίποτα για εκείνον. Υπάρχει απαξία των ανθρώπινων σχέσεων και αδιαφορία. Το καφενείο του Διαφανίου ένας εξαίρετος χώρος για επικοινωνία με πολλούς αγαπητούς χαρακτήρες όπως τη Βιολέτα, τον ξάδελφο, τον παπά, τον ενωμοτάρχη. Δίνει έναν άλλο τόνο στα γεγονότα και το κωμικό στοιχείο χρειάζεται γιατί υπάρχουν όλες οι αποχρώσεις στη ζωή.
Τι χωριό είναι αυτό; Όλα τα έχει.
Είναι μια μικρογραφία της γειτονιάς μας. Αν αλλάξουμε το φόντο δεν αλλάζουν και πολλά. Ολοι έχουμε περιέργεια για όσα συμβαίνουν, φιλοδοξίες, πάθη, την ανάγκη του διπλανού μας. Η ανθρώπινη ρίζα είναι ίδια. Η σειρά μιλάει για την ανθρώπινη φύση, την αντιζηλία, τον ανταγωνισμό, τον ερωτά, τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα ρούχα αλλάζουν. Τα συνθήματα είναι το ίδιο έντονα. Οταν πήρα τον ρόλο δεν έψαξα να βρω πώς τσακώνονταν ή πώς αγαπιόντουσαν εκείνη την εποχή. Τα κίνητρα είναι τα συναισθήματα. Η εκφορά του λόγου ίσως είναι διαφορετική.
Οι περιφερειακοί ρόλοι έχετε κλέψει την παράσταση.
Είναι μεγάλη μας χαρά που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη σειρά και η αγάπη που εισπράττουμε είναι πραγματικά συγκινητική. Οι "Αγριες μέλισσες" είναι μια δουλειά συνόλου, από τη συγγραφή μέχρι τον βοηθό παραγωγής. Είχε καιρό να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί η μυθοπλασία είχε χαθεί.
Φέτος θεατρικά κάνατε την παράσταση «Πως να καταστρέψετε τη ζωή σας» την οποία έχετε γράψει ο ίδιος, σε σκηνοθεσία Βασιλικής Ανδρίτσου, και συνεχίζετε.
Η παράσταση επέστρεψε για πέμπτη χρονιά. Εγκαινιάσαμε το θερινό θέατρο Λαμπέτη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και τώρα θα φύγουμε περιοδεία. Είναι ένα ξεκαρδιστικό ταξίδι, μια απολαυστική διαδρομή στον αντρικό τρόπο σκέψης. Ο Γιώργος είναι ένας σημερινός άντρας που επιτέλους βρίσκει τη γυναίκα των ονείρων του. Μετά από πολλές περιπέτειες καταφέρνει να είναι μαζί της τη στιγμή όμως που πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα από μια λάθος στροφή του μυαλού, τα τινάζει όλα στον αέρα.
Εργα σας έχουν μεταφραστεί και παιχτεί στο Λονδίνο, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, στο Δουβλίνο, στην Τσεχία, στη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Αυστραλία. Κι όμως, κρατάτε ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ.
Το να επαινείς τον εαυτό σου δεν είναι ευχάριστο αλλά αμήχανο. Ο καλλιτέχνης κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και περιμένει τη στιγμή που θα βρει τον αποδέκτη του. Τα τελευταία χρόνια κάνω θέατρο ασταμάτητα. Αυτό τα γνωρίζουν οι άνθρωποι του χώρου. Ίσως δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Καθετί έχει τον χρόνο του.
Πώς και μείνατε στο εξωτερικό;
Εκανα πράγματα εδώ και δεν το τόλμησα. Δεν ξέρω αν έκανα καλά ή όχι. Μου έχει δοθεί η ευκαιρία. Μου έγινε τρεις φορές πρόταση και την τελευταία στιγμή έκανα πίσω. Απλά δεν ήμουν έτοιμος να κάνω αυτό το βήμα.
Πηγή: Tv24