Λάμπρος Βακιάρος: «To Master Chef δεν υπήρχε στο πλάνο»
Ο Λάμπρος Βακιάρος ένας νεαρός σεφ αποφασισμένος για μαγειρικές εικόνες και εμπειρία εξήγησε πως έφτασε στο κατώφλι του «Master Chef», όπου μάλιστα κατέκτησε την πρώτη θέση.
Επιστρέφοντας από την Ισπανία, όπου είχε την τύχη να μυηθεί στην τεχνική και τη φιλοσοφία του σούσι, ο Βακιάρος δημιούργησε το πρώτο σούσι μπαρ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σάμο. Αργότερα ανέλαβε άλλα δύο εστιατόρια ιαπωνικής κουζίνας στην Αθήνα.
Η ιδέα για τον διαγωνισμό μαγειρικής ήρθε στη ζωή του σχεδόν από σύμπτωση, σε μια περίοδο που ο ίδιος έφτιαχνε βαλίτσες για να κυνηγήσει το όνειρο του στις ΗΠΑ. «To «Master Chef», δεν υπήρχε στο πλάνο», θυμάται. «Εκείνη την περίοδο δεν ήμουν δεσμευμένος σε μια δουλειά. Σε μια συζήτηση, μια φίλη πέταξε την ιδέα. Στην αρχή δεν το πήρα ζεστά. Μετά σκέφτηκα "τι έχω να χάσω;". Έκανα την αίτηση και το ξέχασα.
Ήταν Φεβρουάριος του 2017. Προτού κάνω την αίτηση, είχα κλείσει εισιτήριο να φύγω για Αμερική, τον Απρίλιο. Είχα κάποιες οικονομίες και είχα αποφασίσει να πάω να δοκιμάσω την τύχη μου εκεί. Με τα πολλά, μου ήρθε μήνυμα από την εκπομπή που έλεγε: "Ελάτε την τάδε μέρα και ώρα με ένα πιάτο". Η αλήθεια είναι ότι δεν γνώριζα τους σεφ γιατί δεν είχα δουλέψει πολύ στην Ελλάδα.
Όταν πήγα το πιάτο μου στην κρύα οντισιόν, την πρώτη φορά, δεν είχα καταλάβει ποιος είναι ο σεφ και ποιος ο δημοσιογράφος από την παραγωγή. Είχα πέσει στον Σωτήρη Κοντιζά και παρεμπιπτόντως είχα φτιάξει ένα ασιατικό πιάτο. Πέρασα από το πρώτο στάδιο στις οντισιόν. Στις 17 Απριλίου ήταν η μέρα που θα μπαίναμε στο bootcamp των 50. Είχα δύο επιλογές. Ή θα έφευγα στην Αμερική ή θα έκαιγα το εισιτήριο και θα πήγαινα στο «Master Chef». Πήγα. Πήρα τρία "ναι", μπήκα στο σπίτι και έφτασα εκεί που έφτασα».
Η νίκη του λέει πως δεν τον εξέπληξε. Την είχε βάλει στόχο από τη στιγμή που πέρασε την οντισιόν. Μάλιστα θυμάται ακόμα και μπορεί να περιγράψει με λεπτομέρεια τη μινιμαλιστική μπρουσκέτα που είχε δημιουργήσει με το αυγό ορτυκιού. Δεν ήταν όμως μόνο το έπαθλο και η αναγνωρισιμότητα που του έδωσε ο τηλεοπτικός διαγωνισμός. Ακόμα πιο πολύτιμη ήταν η συνειδητοποίηση ότι μπορούσε να είναι επινοητικός. «Μετά τις τρεις-τέσσερις πρώτες εβδομάδες ήταν σαν να ξεκλείδωσε η δημιουργικότητα μέσα μου. Πριν από το «Master Chef», το να φτιάξω μια συνταγή από το μηδέν με ένα βασικό υλικό μου φάνταζε πολύ δύσκολο.
Τι έκανα λοιπόν όταν μπήκα στο παιχνίδι; Ξεκίνησα να δημιουργώ σενάρια στο μυαλό μου και τα έβαζα σε κουτάκια στο κεφάλι μου σε περίπτωση που... Ξεκίνησα να φαντάζομαι συνταγές». Η επινοητικότητα παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο δυνατά όπλα στη γαστρονομική φαρέτρα του. «Όταν εμπνέομαι μια συνταγή μπαίνω σε άλλο state of mind» είναι σαν να τη μαγειρεύω στην πραγματικότητα αλλά στη φαντασία μου», είπε στο Gala.