Ρέππας-Παπαθανασίου:Αν κάποιος γέλασε στο θέατρο μία φορά, εφέτος στην τηλεόραση θα γελάσει 26 φορές
Εφέτος, το επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο Ρέππας-Παπαθανασίου επιστρέφει στη μικρή οθόνη και στο ΜΕGΑ με μια καθαρόαιμη κωμωδία, ίσως τη μοναδική της εφετινής σεζόν.
Κύρια συστατικά αυτής της δυνατής κωμικής σειράς «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» είναι το σπιρτόζικο σενάριο - που μπλέκει τις παρεξηγήσεις με τον σουρεαλισμό και τις συγκρούσεις με τις αντιφάσεις - και το πιο δυνατό καστ ηθοποιών με περγαμηνές στην κωμωδία, οι οποίοι πλαισιώνονται από νέους, ταλαντούχους συναδέλφους τους.
Οι «Συμπέθεροι», με τις παραξενιές, τις αντιθέσεις, τις αστείες αντιπαραθέσεις τους, έρχονται με φόρα από τη φανταστική πόλη Κουδουνάρι για να μας χαρίσουν στιγμές γέλιου κάθε Παρασκευή βράδυ στις 21.00.
Η επιλογή του συγκεκριμένου σεναρίου δεν ήταν τυχαία. Οταν έγραφαν το θεατρικό κείμενο, το 2007, ο Μιχάλης είπε στον Θανάση ότι αυτό έπρεπε να γίνει σίριαλ. Η ιδέα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού τους, όμως το πλήρωμα του χρόνου έφτασε τώρα. Η πρόταση από το ΜΕGΑ για συνεργασία ανακοινώθηκε λίγο προτού μπει το 2021, ενώ με το lockdown και τα κλειστά θέατρα οι δύο καταξιωμένοι δημιουργοί είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να μεταφέρουν την ιστορία των «Συμπέθερων» στη μικρή οθόνη.
«Οι "Συμπέθεροι" ήταν μια πολύ χαρούμενη και φωτεινή στιγμή στη ζωή μας. Και ως θεατρικό έργο αλλά και ως τηλεοπτικό σίριαλ. Ακόμα και αν δεν πληρωνόμασταν ούτε ένα ευρώ γι' αυτό, θα θέλαμε να το κάνουμε γιατί το διασκεδάζουμε. Το διασκεδάζουμε πολύ. Τόσο γέλιο είχαμε να κάνουμε από το "Κλάμα βγήκε απ' τον Παράδεισο". Είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει το γέλιο. Μας αρέσει η χαρά της ζωής» αναφέρει ο Μιχάλης Ρέππας, με τον Θανάση Παπαθανασίου να συμπληρώνει: «Και είναι τόσο λίγη η χαρά στη ζωή μας που μια τέτοια νησίδα γέλιου είναι θησαυρός. Ελπίζουμε και το κοινό να νιώσει την ίδια χαρά και την ίδια ευφρόσυνη διάθεση που έχουμε εμείς όταν το γυρίζουμε».
Το κείμενο εμπλουτίστηκε με παράλληλες ιστορίες και νέους ρόλους και από παράσταση διάρκειας 2,5 ωρών έγινε ένα σενάριο 26 επεισοδίων των 45.λεπτών. «Αν κάποιος γέλασε στο θέατρο μία φορά, εφέτος στην τηλεόραση θα γελάσει 26 φορές» σημείωσαν.
Ουσιαστικά οι τηλεοπτικοί «Συμπέθεροι» έχουν την ίδια ακριβώς υπόθεση με τους θεατρικούς, αλλά στην τηλεόραση αυτή η υπόθεση χωρίζεται σε 26 κεφάλαια. «Φροντίσαμε έτσι ώστε κάθε κεφάλαιο να είναι μια μικρή, σχεδόν αυτοτελής φάρσα, που προχωράει την εξέλιξη της ιστορίας ένα βήμα κάθε φορά».
Όπως περιέγραψαν, η διαδικασία της μετατροπής του θεατρικού έργου σε τηλεοπτική σειρά ήταν τόσο διασκεδαστική που σχεδόν δεν ένιωσαν κάποια δυσκολία, «βεβαίως και υπήρξαν στιγμές δυστοκίας. Βεβαίως και υπήρξαν στιγμές εκνευρισμού. Ακόμα και καβγάδες υπήρξαν. Και στη διαδικασία της συγγραφής και στο γύρισμα. Αλλά αυτό που μένει είναι ότι πρόκειται για μια δουλειά την οποία καταχαρήκαμε» σχολίασαν.
Πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι όμως σήμερα ένα τέτοιο σενάριο, δεδομένου ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και γάμοι μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών τελούνται ακόμα και στις κλειστές κοινωνίες της επαρχίας; «Μήπως δεν έχουμε αλλάξει και τόσο ως λαός;» ρωτήθηκαν. «Φυσικά και έχουμε αλλάξει, αλλά όχι τόσο που να γίνεται το κεντρικό θέμα ανεπίκαιρο. Εξάλλου, η ξενοφοβία είναι ο καταλύτης ο οποίος στη συνέχεια αναδεικνύει μια τεράστια γκάμα από εθνικά μας "κουσούρια". Οι Αλβανοί συμπέθεροι είναι ο καταλύτης που θα βοηθήσει να ξεδιπλωθούν ο νεοπλουτισμός μας, η ξιπασιά, ο σουσουδισμός, η απληστία, η ημιμάθεια, η επιπολαιότητα και πάνω απ' όλα η ανειλικρίνεια. Μια ανειλικρίνεια που γίνεται διαρκώς αιτία για αλυσιδωτές φαρσικές επιπλοκές» απάντησαν στο Βήμα.