Nίκος Ψαρράς: Θα είναι βάναυσο το τέλος του ήρωα μου στην “Αγάπη παράνομη”
Αγάπη παράνομη: Ο Στάθης Θεριανός θα παλέψει με το πάθος του για μια νεαρή κοπέλα στην Κέρκυρα του 1907.
Ο Νίκος Ψαρράς, που τον υποδύεται, δικαιολόγησε τον ήρωά του και τόνισες πως θα είναι το τέλος του.
Τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει ήταν όταν φεύγατε από το «Καφέ της Χαράς» και πηγαίνατε στην «Αγγελική».
«Η αλήθεια είναι πως ο περασμέvoς χειμώνας ήταν περιπετειώδης. Βαλλόμασταν από παντού και ήμασταν μονίμως χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Εγώ αυτό δεν το αντέχω. Ο καθένας είναι κύριος των αποφάσεών του και της ζωής που θέλει να έχει. Δεν μπορεί να γίνει κάτι με το ζόρι. Δημοκρατία έχουμε στην τελική».
Πάντως εσείς, φύσει και θέσει, είστε αισιόδοξος άνθρωπος...
«Είμαι όντως. Τελείωσα μια σπουδαία περιοδεία στην αρχή της σεζόν με την Ιφιγένεια εν Ταύροις", ενώ ήμουν και σε γυρίσματα για την ξεχωριστή δουλειά που θα προβληθεί από τη δημόσια τηλεόραση. Η μυθοπλασία είχε λείψει σε όλους μας. Γιατί τα φορμάτ που αγοράζουν κάθε χρόνο τα κανάλια, επειδή έκαναν επιτυχία στη Χιλή ή το Εκουαδόρ, δεν πρέπει να σημαίνουν . τίποτα. Το ίδιο είμαστε εμείς ως λαός με τους Χιλιανούς; Δόξα τον θεό φέτος βλέπουμε πολλές και καλές παραγωγές».
Πολλές από τις οποίες είναι στην ΕΡΤ!
«Ολα αυτά τα χρόνια που η ΕΡΤ πάλευε να σταθεί στα πόδια της όταν πήγαινα καλεσμένος σε μια εκπομπή τούς έλεγα πως πρέπει να αφήσουν για λίγο στη άκρη τη Γιουροβίζιον και το ποδόσφαιρο και να κάνουν σίριαλ ένα γνωστό μυθιστόρημα ή διήγημα και αυτό να είναι δώρο για εμάς και τα παιδιά μας. Η ελληνική λογοτεχνία είναι πάρα πολύ πλούσια και πάρα πολύ ωραία. Γιατί να μην το κάνει αυτό η ΕΡΤ: Τα τελευταία χρόνια είναι σαν να εισακούστηκαν οι προσευχές μου οπότε αυτό γίνεται πράξη και χαίρομαι που είμαι κομμάτι αυτού του πράγματος».
Το διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη...
«Το ήξερα αλλά δεν το είχα διαβάσει. Η σύζυγός μου εκτός από θεατρολόγος και σκηνοθέτης είναι και φιλόλογος, άρα καταλαβαίνετε πως έχουμε πλούσια βιβλιοθήκη στο σπίτι μας, αλλά δεν είχε τύχει ποτέ να το διαβάσω. Ο Θεοτόκης και γενικότερα τα διηγήματα εποχής πάντα με γοήτευαν και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ προχωρημένο κείμενο για το 1907 που γράφτηκε. Ενας οικογενειάρχης που είναι καθ’ όλα κύριος ερωτεύεται μια μικρή κοπέλα, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του και μην ξέροντας τι άλλο να κάνει, την παντρεύει με τον γιο του, την κάνει νύφη του, χωρίς βέβαια να καταλάβει πως το να έχεις τον πειρασμό μέσα στο ίδιο σου το σπίτι είναι ό,τι χειρότερο».
Ο Στάθης Θεριανός, όπως είναι το όνομα του ήρωά σας, θα καταφέρει να αντεπεξέλθει;
«Μέρα με τη μέρα θα βλέπουμε την καταστροφή και την πτώση του. Και την πάλη του, ωστόσο, στο να κάνει το σωστό απέναντι στην οικογένειά του».
Ρίχνετε ελαφρυντικά στον Στάθη; Δεν παύει να είναι ένας ερωτευμένος άντρας...
«Εγώ σαφέστατα δίνω ελαφρυντικά στον Στάθη Θεριανό, γιατί κομμάτι της δουλειάς μας είναι τους ήρωες που υποδυόμαστε να τους αναγνωρίζουμε. Δηλαδή όταν πας να παίξεις έναν αρνητικό χαρακτήρα, έναν φονιά, πάντα ψάχνεις ως ηθοποιός να δεις τι τον οδήγησε σε αυτή την πράξη. Χαιρόμουν πολύ ωστόσο όταν παιδιά του συνεργείου έρχονταν και μου έλεγαν πως έτσι όπως τον υποδύομαι, τον λυπούνται... Θα μιλήσω ως Nίκος, γιατί ο Στάθης είναι ένας μπερδεμένος άνθρωπος. Εκείνα τα χρόνια ήταν διαφορετικά τα πράγματα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Σήμερα δεν γίνεται ένας έρωτας να είναι μπερδεμένος, πρέπει να είναι ατόφιος και καθαρός. Οταν μπλέκονται τα πράγματα, μπλέκεται και ο έρωτας. Και επειδή τα πάθη δεν είναι ποτέ δικαιολογία για τις πράξεις, είναι και κατακριτέα. Κάλλιστα και ένας βιαστής ή ένας παιδόφιλος θα μπορούσε να πει πως ερωτεύτηκε. Δεν πάει έτσι. Είμαι κάθετο5 σε αυτά, δεν τα συγχωρώ και δεν τα καταλαβαίνω».
Αρα ο Στάθης είναι ερωτευμένος ή άρρωστος ίσως άνθρωπος;
«Αρρωστος όχι. Είναι ένας άνθρωπος βασανισμένος. Η αγάπη γίνεται ένα βάσανο που τον τρώει μέρα με τη μέρα. Το τέλος του θα είναι τραγικό».
Πριν από το τέλος, θα φτάσει στην... πηγή;
«Αλίμονο... ναι».
Η Διαμάντω απέναντι του πώς θα είναι;
«Η γυναίκα του Στάθη έχει καταλάβει από την αρχή τι συμβαίνει και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποτρέψει την κατάσταση. Στο βιβλίο είναι πολύ σκληρή, όμως εδώ η Ελένη Ζιώγα την. έχει κάνει πολύ πιο ανθρώπινη. Tης έχει δώσει κατανόηση. Σημασία ωστόσο έχει ότι την παίζει η Καρυοφυλλιά, ένα πλάσμα με τόσο γενναιόδωρο συναισθηματικό κόσμο που χαζεύεις να τη βλέπεις».
Το τέλος είναι αυτό που του αξίζει;
«Είναι βάναυσο το τέλος. Κάτι τόσο άγριο δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο, όπως επίσης και η μοναξιά. Οταν ένας άνθρωπος μεγαλώνει και μεγαλώνει μόνος είναι πολύ άσχημο».
Πού ψάξατε αναφορές για να υποδυθείτε τον Θεριανό;
«Είχαμε χρόνο, πράγμα σπάνιο για την τηλεόραση. Υπήρχε χρόνος για πρόβες, έρευνες, κουβέντες. Νιώθαμε σαν να κάνουμε μια μεγάλου μήκους ταινία, θα έλεγα ότι μου θύμισε εποχές Κώστα Κουτσομύτη, τότε που κάναμε σε 8 μήνες 25 επεισόδια και τώρα κάνουν 170 επεισόδια στους ίδιους μήνες. Αρα είναι πολύ ωραίο το αίσθημα της άνεσης του χρόνου», είπε στο TV24.
Διαβάστε επίσης:
H Ελένη Ζιώγα στο gossip-tv:«Είναι τόσο οδυνηρό που σκεφτόμουν πώς θα το αντιμετωπίσει ο θεατής»
Το ξέσπασμα του Ψαρρά:Ο κόσμος δεν είχε να φάει φακή και η ΤV δίδασκε πώς να φτιάξουμε πάπια Πεκίνου