Η Γη της  Ελιάς: Σαν τη γαλατόπιτα του Πότη δεν έχει! Viral η συνταγή της Μάνης μετά τη σειρά
Media

Η Γη της Ελιάς: Σαν τη γαλατόπιτα του Πότη δεν έχει! Viral η συνταγή της Μάνης μετά τη σειρά

Η Γη της Ελιάς: Οι φανατικοί της σειράς σίγουρα από όταν άρχισε να προβάλλεται η σειρά κανά πεντάρι κιλά το έχουν «τσιμπήσει». Μα πώς αλλιώς αφού σχεδόν σε κάθε επεισόδιο «πρωταγωνιστεί» η γαλατόπιτα.

Κι αν το καφενείο του Πότη έχει γίνει talk of the Μάνη, τότε σίγουρα ο ένας λόγος δεν είναι άλλος από τη γαλατόπιτα του. Εννοείται και για τον ίδιο τον Πότη, και για τα τσιπουράκια και φυσικά για το κουτσομπολιό αφού ό, τι γίνεται στο χωριό με τον Πότη, δεν μένει ποτέ στο χωριό!

Το σίγουρο πάντως είναι πως από τη σειρά μάθαμε να φτιάχνουμε και «τσουχτή» Μάνης αλλά και γαλατόπιτα! Κι ας είναι καλά και ο Άκης Πετρετζίκης, ο οποίος μέσα από το site του, έχει μοιραστεί την παραδοσιακή συνταγή για την γαλατόπιτα Μάνης.

Δεν ξέρουμε αν και Πότης την φτιάχνει έτσι, το σίγουρο είναι πως η συνταγή έχει γίνει viral!

Δες αναλυτικά υλικά και εκτέλεση και δες το αποψινό επεισόδιο «τσακίζοντας» ένα κομμάτι

Γαλατόπιτα Μάνης

Για τα φύλλα
30 γρ. βούτυρο
250 γρ. αλεύρι σκληρό
1 πρέζα αλάτι
130 γρ. νερό

Για την κρέμα
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 λίτρο γάλα
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κανέλα
1 βανιλίνη
50 γρ. βούτυρο
4 αβγά, μεσαία
1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση
100 γρ. καρύδια
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα
100 γρ. βούτυρο
20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε μέσα το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο, το νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη τότε ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για 4-5 λεπτά.
Τυλίγουμε με μια μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, γάλα, το αλεύρι, την κανέλα, τις βανιλίνες και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ζεσταθεί και δέσει το μείγμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Βάζουμε τα αβγά, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.

Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο περίπου 40 εκ. Αν κολλάει η ζύμη την ανοίγουμε με τη βοήθεια αλευριού.
Απλώνουμε βούτυρο σε ένα ταψί 30 εκ. και βάζουμε το ένα φύλλο.

Βάζουμε τα μισά καρύδια και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο, απλώνουμε τα υπόλοιπα καρύδια και ραντίζουμε με βούτυρο.
Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και βάζουμε όλη τη γέμιση.
Γυρνάμε τις άκρες του φύλλο προς τα μέσα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved