Media

Το βραχιόλι της φωτιάς έρχεται στην ΕΡΤ1

Η ΕΡΤ συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στην ελληνική μυθοπλασία, μεταφέροντας στην ΤV «Το βραχιόλι της φωτιάς» της Μπέττυς Σαΐας -Μαγρίζου.

Η συγγραφέας μίλησε για το αν νιώθει ικανοποιημένη με τη μεταφορά του βιβλίου της στη μικρή οθόνη και για τους ηθοποιούς που θα συμμετέχουν στη σειρά.

Νιώθετε ικανοποιημένη από τη μεταφορά του βιβλίου στη μικρή οθόνη;

«Φυσικά και είμαι πολύ χαρούμενη και ικανοποιημένη. Θεωρώ πως και κάποιος άλλος εκεί ψηλά θα είναι ικανοποιημένος!».

Θα επιβλέπετε τη διασκευή του βιβλίου που έχει αναλάβει ο Νίκος Απειρανθίτης;

«Με τον Νίκο Απειρανθίτη έχουμε μιλήσει και είμαι πολύ χαρούμενη που του άρεσε το βιβλίο μου και που ενστερνίζεται τα μηνύματα που ήθελα να περάσω. Από εκεί και πέρα, το αφήνω στα έμπειρα χέρια του και της άξιας συνεργάτιδας του Σοφίας Σωτηρίου!».

Το ρόλο της Μπενούτα ποια ηθοποιός θα ερμηνεύσει;

«Στο ρόλο αυτό θα δούμε, απ' ό,τι ξέρω, την Ελισάβετ Μουτάφη».

Γνωρίζετε άλλους ηθοποιούς που θα συμμετέχουν;

«Απ' ό,τι γνωρίζω μέχρι τώρα, θα συμμετέχουν ο Νίκος Ψαρράς, ο Θάνος Τοκάκης, ο Μιχαήλ Ταμπακάκης, η Σοφία Σεϊρλή, η Βίκυ Παπαδοπούλου και όπως ήδη είπαμε η Ελισάβετ Μουτάφη. Και για μένα οι ηθοποιοί είναι έκπληξη, που σίγουρα σύντομα θα μάθουμε».

Η μνήμη δεν πρέπει να σβήνει όταν πρόκειται για τέτοια γεγονότα. Με ποιο τρόπο δεν θα τα ξεχάσουμε;

«Με το να τα επαναλαμβάνουμε, να διαβάζουμε γι' αυτά και να τα λέμε στα παιδιά μας. Η ιστορία, δυστυχώς, διδάσκεται κάπως στείρα στα σχολεία. Είναι σημαντικό εργαλείο διδασκαλίας η λογοτεχνία. Πολύ πιο εύκολα, πιο εύπεπτα, πιο κατανοητά μπορεί να περάσουν τα μηνύματα της ιστορίας μέσα από αληθινές ιστορίες ανθρώπων».

Ως γενική γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, τι κάνετε, ώστε η μνήμη του Ολοκαυτώματος να μένει ζωντανή;

«Ως συγγραφέα με καλούν πολύ συχνά σε σχολεία, να μιλήσω στα παιδιά. Αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής πολιτιστικών της κοινότητας μας, πριν από δέκα χρόνια ξεκινήσαμε πάνω σε μια ιδέα μου, που έγινε αμέσως δεκτή από Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να γίνονται διάφορες δράσεις μαθητών στο Μνημείο της Άννας Φρανκ και στην ομώνυμη πλατεία, ώστε στο πρόσωπο αυτής της εμβληματικής μορφής να τιμούμε και να θυμόμαστε τα 1.500.000 παιδιά θύματα του Ολοκαυτώματος και συγχρόνως να καταδικάζουμε τον ναζισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά καινά αναδεικνύουμε τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη. Αυτό που μας παρουσιάζουν οι μαθητές με τη στήριξη και βοήθεια των καθηγητών τους, μέσα από το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα βίντεο, μέσα από ζωντανές μαρτυρίες, μέσα από τη ζωγραφική, είναι συγκλονιστικό. Κι είμαι σίγουρη πως μαθητές που ασχολήθηκαν και έμαθαν γι' αυτά τα γεγονότα θα είναι οι-.· ενήλικες που θα επιβεβαιώνουν, το "ΠΟΤΕ ΠΙΑ"».

Η υπόθεση

Στο βιβλίο (Εκδόσεις «Καστανιώτη»), που προσαρμόζεται σε τηλεοπτική σειρά, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του, αποτυπώνεται «το δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα. Το χρονικό μιας κοινωνίας που συντρίβεται και αναφύεται μέσα από τα ερείπια της. Η θυελλώδης ιστορία του μικρού Ιωσήφ, όπως την καταγράφει ένα νυχτερινό παραμύθι: Θεσσαλονίκη, 1917. Οι φλόγες ζώνουν την εβραϊκή συνοικία. Η Μπενούτα με τα παιδιά της βρίσκονται στο σπίτι. Ένας Τσιγγάνος, ο Αγγελής, τους διασώζει την τελευταία στιγμή. Τους μεταφέρει στον καταυλισμό του, μακριά απ' τον όλεθρο. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται. Ένα πολύτιμο κόσμημα σώζεται. Ένα κειμήλιο που συνδέει ανθρώπους και γεγονότα. Εβραίους Τσιγγάνους. Δύο λαούς με διαφορετική κοσμοαντίληψη αλλά με πεπρωμένο κοινό. Πόλεμος, ναζιστική θηριωδία, Αουσβιτς. Οι σκληρές σελίδες του Ολοκαυτώματος. Η οδύσσεια ενός βραχιολιού».

Πηγή: Τηλεθεατής

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved