Η αυλή των χρωμάτων: Αφιέρωμα στα αρχοντορεμπέτικα
Media

Η αυλή των χρωμάτων: Αφιέρωμα στα αρχοντορεμπέτικα

Στο αρχοντορεμπέτικο τραγούδι και στους δημιουργούς του είναι αφιερωμένη η μουσική εκπομπή «Η Αυλή των Χρωμάτων», που μεταδίδεται το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, στις 10 το βράδυ, από την ΕΡΤ2.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος συνεχίζουν τον μουσικό τους περίπατο με ένα «Αφιέρωμα στα αρχοντορεμπέτικα», αυτό το ελληνικό ξεχωριστό είδος τραγουδιού που συνδύασε μοναδικά, δυτικά και ανατολίτικα στοιχεία και δημιούργησαν παρέα, οι εμπνευσμένοι τρεις: ο Μικρασιάτης μεγάλος συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ, ο αξέχαστος Αλέκος Σακελλάριος που διέθετε «χρυσή» στιχουργική πένα και ο σημαντικός, πολυδιάστατος θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Τα αρχοντορεμπέτικα, η ελαφρολαϊκή εξέλιξη του ρεμπέτικων, εμφανίστηκαν το 1948 και άκμασαν εκεί… στη δεκαετία του ’50 όπου γλέντησαν την «πληγωμένη» μεταπολεμική Ελλάδα στα θέατρα, στους κινηματογράφους και στα κοσμικά κέντρα της εποχής.

Το ιστορικό κομμάτι «Το τραμ το τελευταίο» έχει καταγραφεί ως το πρώτο αρχοντορεμπέτικο και πρωτοακούστηκε στην επιθεώρηση «Άνθρωποι, άνθρωποι».
Τραγούδια που αντέχουν, φτάνουν ώς τις μέρες μας και κάνουν ντόρο τόσο για τον στίχο όσο και για τη μελωδία τους. Υμνούν λαϊκότροπα, νοσταλγικά, ενορχηστρωμένα τον έρωτα, την αγάπη, τη χαρά, τη λύπη, το μεγαλείο της ζωής.

Εκπρόσωποι του είδους οι: Γιαννίδης, Μουζάκης, Γούναρης, Πολυμέρης, Μαρούδας, Τραϊφόρος, Γ. Γιαννακόπουλος… Η Βέμπο, η Μελάγια, η Βρανά, η Σαπουντζάκη, οι Τρίο Μπελκάντο, οι Τρίο Κιτάρα… και όχι μόνο.

Στο αφιέρωμα, έρχονται εκλεκτοί καλεσμένοι στην «Αυλή» μας, άνθρωποι που έζησαν πλάι στους «μεγάλους» που έδωσαν «ψυχή» σ’ αυτά τα γεννήματα.

Η «Βασίλισσα της νύχτας», όπως χαρακτηρίστηκε, Ζωζώ Σαπουντζάκη που παραμένει στο καλλιτεχνικό στερέωμα με το ίδιο μπρίο, τη μοναδική φινέτσα και την εσωτερική νιότη για πάνω από έξι δεκαετίες. Τραγουδάει, ξεφυλλίζει το φανταχτερό άλμπουμ της διαδρομής της και περιγράφει με ενθουσιασμό τις ολονυχτίες των Σουγιούλ, Σακελλάριου, Γιαννακόπουλου στην «Κομπαρσίτα» που απέδιδαν πλατιές επιτυχίες.

Η Αλίκη Σουγιούλ, κόρη του μέγιστου συνθέτη, μιλάει με βαθιά αγάπη για το έργο του πατέρα της και θυμάται δημιουργικές στιγμές του.
Η Τίνα Σακελλάριου, σύζυγος του πολυπράγμονα, πρωτομάστορα της κωμωδίας, Αλέκου Σακελλάριου, ξεδιπλώνει κομμάτι των αναμνήσεων της και μιλάει με θαυμασμό για τα χαρίσματά του και τη σφραγίδα που άφησε με τους συνοδοιπόρους του στο τραγούδι. Μάλιστα, αποκαλύπτει πως αυτοί οι στίχοι που έγραψαν ιστορία, ήταν εμπνεύσεις της παρέας που «κατέβαιναν»… πίνοντας το κρασί τους και γράφονταν πάνω σε πακέτα από τσιγάρα!

Ο Μπάμπης Τσέρτος, που έχει μελετήσει το έργο του Σουγιούλ και υπηρετήσει το αρχοντορεμπέτικο τραγούδι, ερμηνεύει μοναδικά κομμάτια, μαζί με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Νάντια Καραγιάννη.

Στην παρέα μας, επίσης, μια νέα αξιοπρόσεκτη ταλαντούχα ερμηνεύτρια, η Ελεάννα Φινοκαλιώτη.

Και ο παντοτινός έφηβος, ηθοποιός Σταμάτης Γαρδέλης, ο οποίος σε έναν κόντρα ρόλο, ερμηνεύει τα: «Βρε πώς μπατιρίσαμε» και «Ο τραμπαρίφας» (Το κορίτσι θέλει θάλασσα).

Ο συγγραφέας, στιχουργός και καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, στο «Σημείωμα» του, μέσα από παιδικές μνήμες και βιώματα, παρουσιάζει, περίτεχνα και μεστά, αυτή την αλλοτινή νοσταλγική εποχή του αρχοντορεμπέτικου.

Στο αφιέρωμα, ακούγονται τραγούδια όπως:

«Άλα της, άλα της» (Στίχοι: Γιώργος Γιαννακόπουλος. Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ. Πρώτη ερμηνεία: Μπέμπα Κυριακίδου, 1955. Ακούστηκε το 1955 στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου «Γλέντι, λεφτά κι αγάπη» με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Αυλωνίτη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Νίκο Ρίζο, Σμαρούλα Γιούλη, Σπεράντζα Βρανά, Γιώργο Καμπανέλλη κ.ά.).
Τραγουδά η Ζωζώ Σαπουντζάκη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=i4RXOh4vVJk

«Άρχισαν τα όργανα» (Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος, Χρήστος Γιαννακόπουλος. Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ. Πρώτη ερμηνεία: Νίκος Γούναρης, 1953. Θρυλικό τραγούδι, που το ερμήνευσε ο Τώνης Μαρούδας στην ταινία «Σάντα Τσικίτα»).
Τραγουδά η Ελεάννα Φινοκαλιώτη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=2rwR1ZOnfk0

«Η ταμπακέρα» (Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος, Γιώργος Γιαννακόπουλος. Μουσική: Ιωσήφ Ριτσιάρδης. Πρώτη ερμηνεία: Σοφία Βέμπο, 1950).
Τραγουδά η Νάντια Καραγιάννη.
Δείτε το βίντεο:

«Ένα βράδυ που ’βρεχε» (Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος, Χρήστος Γιαννακόπουλος. Μουσική: Νίκος Γούναρης. Πρώτη ερμηνεία: Νίκος Γούναρης, 1953. Η επιτυχία αυτού του τραγουδιού ήταν τόσο μεγάλη που ο κόσμος πίστεψε πως ο Γούναρης πονούσε για μια αληθινή ερωτική προδοσία.
Τραγουδά ο Μπάμπης Τσέρτος.
Δείτε το βίντεο:

«Ο μήνας έχει εννιά» (1952), «Απόψε θέλω έρωτα» (1956), «Παναγιά μου ένα παιδί» (1952), «Παντρεμενάκιας» (1956), «Τι όμορφη που είσαι όταν κλαις» (1953), «Αγάπη πού ’γινες δίκοπο μαχαίρι» (1955), «Ας τη χαρώ ρε μάγκες» (1955) κ.ά.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια – Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου:
Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

©2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved