Σμύρνη μου αγαπημένη: Η υπερπαραγωγή στη μικρή οθόνη
Ο ΑΝΤ1 φέρνει στους δέκτες μας την υπερπαραγωγή της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη» με τη μορφή μίνι σειράς και με νέο υλικό, που δεν είχε προβληθεί στην κινηματογραφική ταινία...
Η Φιλιώ Γουίλιαμς, μια ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, Έλεν, για να συμπαρασταθούν στους πρόσφυγες από τη Συρία. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της, η Φιλιώ Μπαλτατζή, βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.
Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και στον χρόνο μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.
Μίνι σειρά
Το «Σμύρνη μου αγαπημένη» αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα της προσφυγιάς και μας υπενθυμίζει ότι η τραγικότητα του πολέμου παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε σενάριο Μιμής Ντενίση και Μάρτιν Σέρμαν και σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, η ιστορία της μεγαλύτερης παραγωγής στα χρονικά του ελληνικού κινηματογράφου «Σμύρνη μου αγαπημένη» μεταφέρεται σε μια μίνι σειρά 4 επεισοδίων, διάρκειας 50 λεπτών.
Η σειρά περιλαμβάνει πλούσιο αποκλειστικό υλικό και ανέκδοτες σκηνές, μέσα από τις οποίες το κοινό έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει στα γεγονότα που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά και τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Με πρωταγωνιστές τους Μιμή Ντενίση, Λεωνίδα Κακούρη, Μπουράκ Χακί, Κρατερό Κατσούλη, Ταμίλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού και ένα δυνατό διεθνές καστ, καθώς και εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια (της ενδυματολόγου Φωτεινής Δήμου), μεταφέρει με γνησιότητα την ατμόσφαιρα της εποχής και εξιστορεί τα καταστροφικά γεγονότα.
Σκοπός της σειράς, όπως ακριβώς και της ταινίας, είναι να αποτυπώσει τη σκληρή πραγματικότητα του προσφυγικού κύματος, ρίχνοντας φως στην τεράστια διεθνή ανθρωπιστική κρίση, και να εκφράσει σήμερα, 100 χρόνια μετά, το πανανθρώπινο επίκαιρο μήνυμα ότι κάθε λαός έχει μια χαμένη πατρίδα...
Πηγή:Τηλέραμα