Έρωτας φυγάς: Σταύρος Ζαλμάς: «Δε νομίζω ότι το ζητούμενο του Στέφανου είναι η εκδίκηση»
Ο Σταύρος Ζαλμάς παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη σε εβδομαδιαίο περιοδικό και σχολίασε διάφορα.
Απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια σε ό, τι κι αν ρωτήθηκε και φυσικά αναφέρθηκε στη σειρά Έρωτας φυγάς που πρωταγωνιστεί αυτή τη σεζόν.
- Τι σας αρέσει στον Στέφανο;
«Όλοι οι ήρωες της σειράς είναι άνθρωποι μιας άλλης εποχής. Αυτό από μόνο του εμένα με γοητεύει πολύ. Τη δεκαετία του '50 υπήρχαν άλλα ήθη και έθιμα, υπήρχε μια άλλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οι άνθρωποι ήταν προσανατολισμένοι περισσότερο στο φιλότιμο, στη σεμνότητα, στον ρομαντισμό. Ο Στέφανος λοιπόν είναι ένας άνθρωπος που έχει περάσει πολλά στη ζωή του.
Έχει εκτίσει 20 χρόνια φυλακή αδίκως, είναι ένας άνθρωπος καλλιεργημένος και πιστεύει στη δικαιοσύνη, στην ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη. Αυτά τα τρία αν υπάρχουν σε έναν χαρακτήρα με γοητεύουν για να πλάσω μια οντότητα».
- Ο Στέφανος διψά για εκδίκηση;
«Δεν νομίζω ότι το ζητούμενο του είναι η εκδίκηση, είναι ενάντιος στην έννοιά της. Τον ενδιαφέρει η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον τόπο, που παραβιάζεται διαρκώς. Αυτός ήταν ο νόμος εκείνη την περίοδο: οι γαιοκτήμονες, που είχαν το πάνω χέρι, ήταν η απόλυτη εξουσία και ζούσαν εις βάρος των πάντων. Ο φτωχός και ο άκληρος δεν είχαν κανένα δικαίωμα. Μπορούσε ο γαιοκτήμονας να διαπράξει εις βάρος τους την οποιαδήποτε αδικία».
- Και στις μέρες όμως δεν συμβαίνει αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις;
«Διαπιστώνουμε διαρκώς ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στην απονομή της δικαιοσύνης και στην πατρίδα μας, δυστυχώς. Επιπλέον, υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας που σέρνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την Ελλάδα με την έννοια ενός ευνομούμενου κράτους.
Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι δεν τηρούνται και υπάρχουν και διακρίσεις, και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη πληγή για τη χώρα μας. Πάντα λέμε ότι οι Έλληνες δεν αγαπάνε τον τόπο τους και τη νοοτροπία και την ιδιοσυγκρασία των Ευρωπαίων, οι οποίοι αγαπούν τον τόπο τους και ότι εναντιώνονται σε αυτό που λέγεται κράτος σε αντίθεση με τη νοοτροπία και την ιδιοσυγκρασία των Ευρωπαίων, οι οποίοι αγαπούν τον τόπο τους και υπακούουν στο κράτος. Βλέπουν όμως ότι υπάρχει ισότητα στην εφαρμογή του νόμου, βλέπουν ότι το κράτος τούς φροντίζει, το αντίθετο από ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και να θέλει ο Έλληνας να αγαπήσει τον τόπο του, το κράτος το ίδιο δεν τον αφήνει», είπε ο Σταύρος Ζαλμάς στο Τηλέραμα.
Διαβάστε επίσης: