Αννίτα Κούλη: «Το σενάριο μου έδωσε τη δυνατότητα να μπορώ να κάνω δουλειές ως ηθοποιός που αγαπάω»
Η ηθοποιός και σεναριογράφος Αννίτα Κούλη, με αφορμή τη θεατρική παράσταση που πρωταγωνιστεί, «Ο Έλληνας βάτραχος», που ανεβαίνει στον πολυχώρο Vault, αποκαλύπτει ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για μια ηθοποιό που βρίσκεται μόνη επί σκηνής αλλά και πώς προέκυψε η συγγραφή σεναρίου στη ζωή της.
Η συγγραφή σεναρίου πώς προέκυψε;
Είχα ασχοληθεί με κείμενα, όσο ήμουν στην τηλεόραση είχα επαφή με τα σενάρια πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, εργαζόμουν σε μια δουλειά ως ηθοποιός και είχα το ελεύθερο από τον σκηνοθέτη να λέω τα λόγια χωρίς να αλλάζω τις έννοιες, αλλά με τον τρόπο που ήθελα. Στην πορεία δέχτηκα πρόταση για να παίξω σε ένα καθημερινό σίριαλ που θα γινόταν στην Κύπρο, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω, και πάνω στην κουβέντα ο σεναριογράφος μού είπε ότι ψάχνουν και για έναν διαλογίστα και του είπα ότι αυτό μπορώ να το κάνω. Με δοκίμασε, ξεκίνησα και μετά σκαλί-σκαλί άρχισα να το μαθαίνω αυτό. Η μία δουλειά έφερε την άλλη και τώρα πια δουλεύω πράγματα δικά μου. Δεν είναι ότι έχω αφοσιωθεί μόνο στο σενάριο, κάνω και τις παραστάσεις. Απλά το σενάριο μου έδωσε τη δυνατότητα να μπορώ να κάνω δουλειές ως ηθοποιός που αγαπάω πιο πολύ. Όλο αυτό ήρθε και με εμένα που άρχιζα να ωριμάζω και να θέλω πια συνειδητά να κάνω πράγματα που αγαπάω πολύ. Να μην μπερδεύεται το βιοποριστικό κομμάτι. Η τριετία, με την περίοδο της καραντίνας, με έκανε να καταλάβω πράγματα σε σχέση με αυτό. Δεν με αφορά πια μέσα μου να είμαι σώνει και ντε στην τηλεόραση για να μην με ξεχάσει ο κόσμος. Δεν με πειράζει αν με ξεχάσει ο κόσμος. Πιο πολύ θα με πείραζε αν έκανα μια δουλειά που δεν θα μου άρεσε»
Ήταν εύκολο να πάρεις μια τέτοια απόφαση; «Είναι μια προσωπική πρόοδος. Μόνο του έγινε. Φυσικό και είναι ευχαρίστηση όταν τελειώνω μια παράσταση και υπάρχει το χειροκρότημα, ή μία τηλεοπτική δουλειά ή ταινία να αρέσει στον κόσμο. Όμως το σημαντικότερο είναι να μας αρέσει εμάς αυτό που δίνουμε στον άλλον, αλλιώς δεν μπορούμε να είμαστε αληθινοί. Δεν είναι εύκολο αυτό και δεν είναι εύκολη αυτή η δουλειά από μόνη της»
Ένιωσες να κουράζεσαι ψυχικά όλα αυτά τα χρόνια;
«Απ’ ό,τι ξέρω από ηθοποιούς που έχω γνωρίσει στη ζωή μου, είτε από συνεργασίες είτε φίλους, επειδή η δουλειά είναι δύσκολη ψυχικά και σωματικά, όλοι έχουμε περάσει αυτή τη φάση που σκεφτήκαμε να την αφήσουμε. Μερικές φορές αμφισβητείς την επιλογή σου, αλλά η ανάγκη της τέχνης πάντα υπάρχει».
Πώς βλέπεις την άνθηση της μυθοπλασίας; «0 κόσμος βλέπει σίριαλ και έχω δει και πολύ ωραίες δουλειές που γίνονται. Πιστεύω ότι αν τα κανάλια επενδύσουν περισσότερο σε σεναριακές ομάδες και όχι μόνο σε έναν άνθρωπο, οι ελληνικές σειρές θα εκτοξευτούν. Έχουμε καλούς ηθοποιούς, καλή τεχνολογική γνώση, καλούς σκηνοθέτες που μπορούν να φτιάξουν κινηματογραφικές δουλειές», λέει στο mtyv