Γιωργής Τσαμπουράκης: «Πολλές φορές σε κάνει μισάνθρωπο η πολύ μεγάλη ευαισθησία»
Ο χαρακτήρας του Νικήτα που υποδύεται ο Γιωργής Τσαμπουράκης στη σειρά της ΕΡΤ1 «Όρκος», οι τεράστιες ανατροπές της ζωής των ηρώων, οι... μισάνθρωποι, οι στιγμές που κλείστηκε στον εαυτό του και η δημιουργία του εστιατορίου του.
Θα μας συστήσετε τον Νικήτα, τον ήρωά σας στη σειρά της ΕΡΤ «Ο όρκος II»; Τι έχετε αγαπήσει σε αυτόν το ρόλο;
Οι λόγοι για τους οποίους αγαπάς ένα ρόλο δεν έχουν να κάνουν με το αν αυτός έχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο, αλλά με το πόσο καλογραμμένος είναι μέσα σε ένα σενάριο. Ένας ρόλος μπορεί να έχει αρνητικό πρόσημο, αλλά να παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον και να αποτελεί μια πρόκληση να αναμετρηθείς μαζί του, όταν είναι κόντρα στη δική σου ιδιοσυγκρασία. Εδώ λοιπόν υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία. Υπάρχει το πολύ καλογραμμένο σενάριο της Τίνας Καμπίτση, οπότε είναι εξασφαλισμένο ένα πλαίσιο πολύ μεγάλης προστασίας, ώστε να μπορέσει και ο ηθοποιός να υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο.
Έχει τύχει, δηλαδή, να παίξετε σε σειρές που δεν σας άρεσαν;
Ναι, φυσικά.
Και πώς το διαχειριστήκατε;
Δεν ήμουν αυτό που θα ήθελα. 'Οταν κάτι δεν μου κολλάει και δεν μου πάει να το υποστηρίξω, γιατί ενδεχομένως ο ρόλος δεν έχει μια συνέχεια και μια ροή, αυτό μοιραία με κάνει να μη λειτουργώ όπως θα ήθελα. Επηρεάζει πολύ την οργανικότητά μου. Ευτυχώς, η σειρά της ΕΡΤ είναι μια ευτυχής περίπτωση για εμένα, όπως είναι και η θεατρική δουλειά στην οποία βρίσκομαι τώρα. Με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο είμαστε στον «Μισάνθρωπο», σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο σημαντικούς εν ζωή σκηνοθέτες, σε παγκόσμια κλίμακα, του Πίτερ Στάιν, και σε μια συγκλονιστική μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου.
Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να γίνει μισάνθρωπος;
Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ εύκολο. Και πολλές φορές το στοιχείο που σε κάνει μισάνθρωπο είναι η πολύ μεγάλη ευαισθησία. Όπως και στο έργο του Μολιέρου, ο μισάνθρωπος στην πραγματικότητα είναι ένας βαθιά ρομαντικός ήρωας. Μισάνθρωποι μπορούν να γίνουν όλοι όταν δεν αντέχουν την πραγματικότητα και τη συμπεριφορά των άλλων, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που δεν υπάρχει ειλικρίνεια, δεν υπάρχει καθαρότητα. Οταν αυτό γίνεται καθημερινότητα και είσαι πολύ ευαίσθητος, θέλεις ό,τι ακριβώς λέει και ο ήρωας του έργου «Αυτό που θέλω είναι να φύγω σε έναν έρημο τόπο, να απομακρυνθώ από τη ζωή». Αυτό δεν συμβαίνει και στην πραγματικότητα; Οι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους.
Έχει συμβεί σε εσάς, κάποια στιγμή στη ζωή σας, να κλειστείτε στον εαυτό σας;
Φυσικά και μου έχει συμβεί. Έχω αυτά τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που, δυστυχώς, βλέπει καλά γύρω του και αυτό καμιά φορά δεν είναι για καλό. Σου είναι πολύ ανάγλυφα και διαυγή τα πράγματα που βλέπεις να συμβαίνουν, οπότε αυτό στη δική μου περίπτωση έχει ως αποτέλεσμα να με κάνει να απομακρύνομαι ή να ασχολούμαι με άλλα πράγματα αυτά τα είκοσι χρόνια που είμαι στον καλλιτεχνικό χώρο.
Πηγή: 7 Μέρες TV
Διαβάστε επίσης: