Media

Σκαφιδά: «Πιστεύω ότι μετά την κρίση επιστρέψαμε σε μια τηλεόραση η οποία έγινε πολύ εύκολη»

Για την εικόνα της τηλεόρασης σήμερα αλλά και για τις σειρές με έντονα τα στοιχεία της βίας και αν θεωρεί πως λειτουργούν μιμητικά, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Γιούλικα Σκαφιδά.

Θεωρείτε ότι η τηλεόραση σήμερα είναι πιο στερεοτυπική από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια που η ιδιωτική τηλεόραση ξεκινούσε;

«Ναι, είναι. Πιστεύω ότι μετά την κρίση επιστρέψαμε σε μια τηλεόραση η οποία έγινε πολύ εύκολη. Ισως από φόβο για να την πάρουμε με το καλό και να την αγαπήσουμε ξανά. Αυτό δεν ήταν κάτι μεταβατικό. Ηταν κάτι που ήρθε να μείνει δυστυχώς και το βλέπουμε ακόμα και σήμερα. Εχουμε μια τάση να έχουμε μια εύκολη τηλεόραση και δεν είμαι εναντίον, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μόνο μια εύκολη τηλεόραση. Πρέπει να έχουμε και μια δύσκολη τηλεόραση, γιατί κατανοώ απόλυτα τον άνθρωπο που θα πει ότι έχει πολλές σκοτούρες στην καθημερινότητά του, θέλει να ανοίξει την τηλεόραση και να χαλαρώσει. Αλλά επειδή δεν είναι όλοι οι τηλεθεατές έτσι, πρέπει να υπάρχει μια ποικιλία. Να μην υπάρχουν μόνο τα εύκολα, τα εύπεπτα, να υπάρχουν και τα άλλα που είναι λίγο πιο δύσκολα και ο κόσμος θα αποφασίσει τι από τα δύο θέλει να δει. Αλλά δεν πρέπει να του στερούμε το δικαίωμα να βλέπει και τα άλλα».

Γιούλικα Σκαφιδά

Οι σειρές πλέον έχουν πάρα πολύ έντονο το στοιχείο της βίας και της κακοποίησης. Συμβαδίζουν τα σενάρια με την πραγματικότητα των τελευταίων ετών. Θεωρείτε όμως ότι η προβολή της τόσης βίας από την τηλεόραση λειτουργεί μιμητικά;

«Οχι, διαφωνώ. Εάν παρουσιάζεις έναν ήρωα που είναι βίαιος και δείξεις εκείνα τα σημάδια που τον καθιστούν έναν κακό ήρωα, κανείς δεν θα πάει να μιμηθεί έναν κακό ήρωα. Αν ηρωοποιήσεις τέτοιες συμπεριφορές, βάσει του σεναρίου σου, ότι αυτός τον έδειρε γιατί κάτι του είπε και καλά του έκανε γιατί ήταν μάγκας, ναι, τότε ηρωοποιείς έναν άνθρωπο και διαιωνίζεις συμπεριφορές και στερεότυπα τα οποία δεν πάνε την κοινωνία μπροστά. Αν βάζει τους άνδρες να μιλάνε υποτιμητικά για τις γυναίκες και δεν σχολιάσεις μέσα από το σενάριο ότι αυτό είναι κάτι κακό που κάνει ο ήρωας και δημιουργεί προβλήματα με τη συμπεριφορά του, έστω και ύπουλα, έστω και υπογείως σε κοινωνικές ομάδες που τον περιτριγυρίζουν, θα δείξεις το λάθος και κανείς δεν θα μιμηθεί αυτή τη συμπεριφορά. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το πώς θα το χειριστείς».
Πηγή Βήμα

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved