«Μίκης Θεοδωράκης, τρία χρόνια μετά»–Η ΕΡΤ τιμά τον μεγάλο μας συνθέτη με πέντε ειδικές εκπομπές
Media

«Μίκης Θεοδωράκης, τρία χρόνια μετά»–Η ΕΡΤ τιμά τον μεγάλο μας συνθέτη με πέντε ειδικές εκπομπές

Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 συμπληρώνονται 3 χρόνια από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τον μεγάλο μας συνθέτη με πέντε ειδικές εκπομπές.

Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2024
«Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», στις 22.00
«Ένας όμηρος» του Μπρένταν Μπίαν, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα και της Βούλας Δαμιανάκου, σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα και πρωτότυπη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από ηχογράφηση του Θιάσου Θεάτρου Καισαριανής το 1983.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Μάρα Καλούδη

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

«Όλα τα πρωινά του Τρίτου», στις 08.00

Ο Γιώργος Φλωράκης παρουσιάζει μερικά από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε απρόσμενες ηχογραφήσεις με τους Χριστόφορο Σταμπόγλη, Ιωάννα Φόρτη, Edith Piaf, Paul McCartney και φυσικά με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη. Θα ακουστούν, επίσης: η «1η Σονατίνα για βιολί και πιάνο», η «Φαντασία για πιάνο σε σολ ελάσσονα», καθώς και αποσπάσματα από το «Καρναβάλι» ή «Ελληνική Αποκριά» όπως ήταν ο πρώτος τίτλος του έργου. Τέλος, θα θυμηθούμε τον Μίκη Θεοδωράκη να απαγγέλλει αποσπάσματα από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη μαζί με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Mikis-Theodorakis_613120f4e6c91.jpg

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τη δική του σελίδα στην Ελληνική ιστορία

«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου», στις 09.50
Η Μαρία Χατζάρα επιμελείται και παρουσιάζει ποιήματα που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης

«Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη», στις 13.00
Ο Χρίστος Παπαγεωργίου σε μια δίωρη εκπομπή, παρουσιάζει μια επιλογή από βιογραφικά στιγμιότυπα, ομιλίες, εξομολογήσεις, συζητήσεις, μουσικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποικίλες ερμηνείες και ιστορικοπολιτικές αναφορές ενωμένα σε μια ασταμάτητη καλειδοσκοπική αλυσίδα.

Τεχνική επιμέλεια: Χρίστος Γιαννόπουλος – Χρίστος Παπαγεωργίου

«Musica Reservata», στις 15.00
Ο Στέλιος Μούστος επιμελείται και παρουσιάζει σουίτες από 3 πανέμορφα μπαλέτα του Μίκη Θεοδωράκη.

«Ελληνική Αποκριά», έργο που σχεδιάστηκε αρχικά τον Αύγουστο του 1947 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ολοκληρώθηκε το 1953 κατόπιν παραγγελίας της Όπερας της Ρώμης, εκεί όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά σε χορογραφία της Ρ. Μάνου που χόρεψε και τον κύριο ρόλο και τον Ανδρέα Παρίδη να διευθύνει την ορχήστρα της όπερας.

Σουίτα Μπαλέτου «Οι εραστές του Τερουέλ», η σύνθεση της οποίας ανάγεται στα 1958. Αποτελεί παραγγελία του μπαλέτου της Λουντμίλα Τσερίνα και παρουσίαστηκε το 1959 στο Παρίσι, στο Θέατρο Σάρα Μπερνάρ με την ορχήστρα Lamoureux.

Σουίτα Μπαλέτου «Ζορμπάς» που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1988 στο θέατρο Arena της Βερόνας σε σύλληψη, παραγωγή και χορογραφία του Lorca Massine.

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved