Famagusta: Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία για την προβολή της σειράς στο Netflix
Media

Famagusta: Έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία για την προβολή της σειράς στο Netflix

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση του Netflix να προβάλει τη σειρά Famagusta και στη γειτονική χώρα.

Η σειρά πραγματεύεται την εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο και ήδη έχει μεταδοθεί στην Ελλάδα την προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν ενώ σύντομα αναμένεται και ο νέος κύκλος.

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι η δραματική σειρά εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων και ισχυρίζεται ότι «διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα».

Famagusta: Στο Netflix η μεγάλη παραγωγή του Mega – Η επίσημη ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς την άγια μνήμη των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από τις ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74» και προστίθεται πως «τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά όπως συνέβησαν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, σε ανάρτησή του στο Χ, γράφει ότι «οι ψηφιακές πλατφόρμες μετάδοσης δεν πρέπει να γίνονται εργαλείο της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας», ενώ και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, σε δική του ανάρτηση, ισχυρίζεται επίσης ότι «η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνοκυπριακή προπαγάνδα».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Μπατουχάν Μουμτζού, επίσης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ισχυρίζεται ότι «η εν λόγω παραγωγή αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση (σ.σ. έτσι χαρακτηρίζεται επισήμως από την Τουρκία) στην Κύπρο μέσα από τις ελληνοκυπριακές θέσεις και δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί».

«Είναι απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix, που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα. Τέτοιο παραπλανητικό και μη ρεαλιστικό περιεχόμενο έχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει λανθασμένες αντιλήψεις, ιδίως στα μυαλά των νέων γενεών. Τα ιστορικά γεγονότα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο από την οπτική γωνία της μιας πλευράς, αλλά με όλη την πραγματικότητά τους» δηλώνει ο Τούρκος υφυπουργός. Παράλληλα, καλεί το Netflix «να σέβεται τα ιστορικά γεγονότα σε τέτοιου είδους παραγωγές» και καταδικάζει «τέτοιες άδικες και παραπλανητικές παραγωγές κατά της τιμής του τουρκικού έθνους και του τουρκοκυπριακού λαού» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όσα θα δούμε στον τρίτο κύκλο της σειράς

Ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων (εκείνη 17 και εκείνος 19 ετών) χάνει την ημέρα της εισβολής το τριών μηνών μωρό του. Οι ίδιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, χάνοντας παράλληλα και κάθε ελπίδα να βρεθεί το μωρό τους.

Ένα βρέφος κατάφερε μέσα στο εφιαλτικό σκηνικό του πολέμου να επιβιώσει και σήμερα είναι ένας πενηντάχρονος άντρας που τον παρακολουθούμε να ζει τη δική του ζωή στο Λονδίνο, παράλληλα με εκείνη της οικογένειάς του, στην Κύπρο, που αγνοεί την τύχη του.

Η επιστροφή του αγνοούμενου γιου στην πατρίδα του, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό μια διεθνούς πλατφόρμας, αναμένεται να αποδειχθεί μοιραία τόσο για τη ζωή του, όσο όμως και για τις ζωές όλων των ηρώων της σειράς «Famagusta».

Ο Ανδρέας Γεωργίου ανακοίνωσε τα ευχάριστα μέσα από τα stories του

Famagusta: Αυτό είναι το μέλλον των ζευγαριών

Famagusta: Οι τραγικές εξελίξεις του τρίτου κύκλου – Δύσκολες στιγμές για όλους

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved