Ελπίδα: Η ηλικία, η σπουδαία καριέρα, η Eurovision, η Γη της Ελιάς & οι απώλειες που την στιγμάτισαν
NDP Photo Agency
Showbiz

Ελπίδα: Η ηλικία, η σπουδαία καριέρα, η Eurovision, η Γη της Ελιάς & οι απώλειες που την στιγμάτισαν

Η Ελπίδα δεν χρειάζεται συστάσεις σίγουρα! Σήμερα όμως έχει γενέθλια και αξίζει να θυμηθούμε μαζί μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής και της καριέρας της! 

Η μεγάλη ερμηνεύτρια με τις ατέλειωτες επιτυχίες στο ρεπερτόριό της, σήμερα γίνεται 75 ετών αλλά σίγουρα στην περίπτωσή της πρόκειται απλά για έναν αριθμό αφού δουλέυει με την ίδια όρεξη και δίψα για δημιουργικότητα όπως όταν ξεκινούσε!

Συγκλονίζει η Ελπίδα: «Έχασα τον άντρα μου, έπαθα έμφραγμα και ήρθε και η απώλεια του εγγονού μου»

Πώς ξεκίνησε όμως την πορεία της στο τραγούδι; Η Ελπίδα πριν τελειώσει τις σπουδές της, μέσω του αδελφού της Κώστα, γνώρισε τον Γεράσιμο Λαβράνο, γνωστό μουσικοσυνθέτη κι έτσι το 1970 άρχισε να ασχολείται με τη μουσική και το τραγούδι. Σπούδασε μουσική και φωνητική κοντά στον σπουδαίο δάσκαλο Αλέξανδρο Αινιάν. Το 1970 άρχισε να εργάζεται τα βράδια, ξεκινώντας με τον Νίκο Ιγνατιάδη στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Συνέχισε σε clubs και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και βέβαια συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών Πάριος, Νταλάρας, Στράτος Διονυσίου, Βοσκόπουλος, Αλεξίου, Μοσχολιού, Μητροπάνος, Πουλόπουλος, Μητσιάς, Χάρρυ Κλυνν και πολλούς άλλους.

Έχει συνεργασθεί βέβαια και με σπουδαίους δημιουργούς, όπως τον Κώστα Χατζή, Σώτια Τσώτου, Λάκη Παπαδόπουλο, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Κυριάκο Ντούμο, Δημήτρη Ιατρόπουλο, Πάνο Φαλάρα, Κώστα Τουρνά, Χρήστο Νικολόπουλο, κ.α.

Στη δισκογραφία μπήκε το 1970, με το τραγούδι "Λόγια Αγάπης". Ακολούθησε το "ΜΗ ΘΥΜΩΝΕΙΣ ΜΗ" και το 1972 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι "ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ". Ακολούθησε και ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τον ομώνυμο τίτλο.

Σταθμός στη δισκογραφία της ήταν η συνεργασία της το 1977, με τον Κώστα Χατζή και την ζωντανή ηχογράφηση με τίτλο "ΕΛΠΙΔΑ-ΔΑΚΗΣ στου ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ". Από αυτήν την συνεργασία προέκυψε η μεγάλη διαχρονική επιτυχία "ΑΝΤΙΟ", σε στίχους Σώτιας Τσώτου.

Από το 1972 έως το 1986, συμμετείχε τέσσερις φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έξι φορές εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ τραγουδιού, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στη Χιλή, το δεύτερο βραβείο στο Τόκυο της Ιαπωνίας και άλλα πολλά βραβεία, όπως βραβεία ερμηνείας, ξεχωριστής προσωπικότητας, βραβεία από τα ΜΜΕ ξένων χωρών με άπειρα ευμενή σχόλια. Η Ελπίδα υπήρξε πρότυπο για τους νέους της δεκαετίας του '70.

Το κεφάλαιο «Eurovision»

Το 1979 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Ισραήλ με το τραγούδι "ΣΩΚΡΑΤΗ ΕΣΥ SUPER STAR" του Δώρου Γεωργιάδη και της Σώτιας Τσώτου, κερδίζοντας την 8η θέση. Ο "ΣΩΚΡΑΤΗΣ" κυκλοφόρησε και στις Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία καθώς και στις Σκανδιναβικές χώρες. Τη δεύτερη εκπροσώπησε την Κύπρο το 1986 στο Μπέργκεν της Νορβηγίας με το τραγούδι "Τώρα ζω".

Τον Ιούνιο του 1979 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία και Μηχανολόγο Μηχανικό Στάθη Κατσαντώνη. Το 1980 απέκτησε την κόρη της Ήρα και το 1985 τον γιο της Στέφανο. Μέχρι το 1997 η παρουσία της στη δισκογραφία και στα ΜΜΕ ήταν ανελλιπής. Το 2010 συμμετείχε στο J2US, με μεγάλη επιτυχία. Το 2012 συμμετείχε στο CD του Γιάννη Ζουγανέλη "ΜΕ ΓΕΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ", με το τραγούδι του Αντώνη Ανδρικάκη "ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ". Το 2013 συμμετείχε στο CD των ONIRAMA και στο τραγούδι "ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ"

Το πραγματικό όνομα, η Γη της Ελιάς και οι απώλειες

Το πραγματικό όνομα της Ελπίδας είναι Ελπίδα Καραγιαννοπούλου και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας. Στα δεκαπέντε της χρόνια η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το 5ο Γυμνάσιο Θηλέων. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει αρχιτέκτων και, αργότερα, σπούδασε σχέδιο στη Σχολή Δοξιάδη. Όμως, την κέρδισε το τραγούδι στο οποίο και διέπρεψε από πολύ νωρίς. Το 2022 επίσης αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στην υποκριτική, αποδεχόμενη την πρόταση που τής έκανε ο Ανδρέας Γεωργίου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Γη της Ελιάς που μέχρι σήμερα προβάλλεται (4η σεζόν φέτος) από τη συχνότητα του Mega.

«Ο Αντρέας ο Γεωργίου είναι φίλος, τον ξέρω πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ‘την Τρίτη φεύγεις για Κύπρο, θα παίξεις την Βαγγελιώ’. Του είπα ‘μου κάνεις πλάκα’ και μου είπε ‘θα κάνεις αυτόν τον ρόλο, θα είναι ιδανικός για σένα’. Είχα τεράστια αγωνία αλλά του είχα εμπιστοσύνη και πήγα και το έκανα. Μέσα μου ένιωθα ότι θα τα καταφέρω γι’ αυτό το έκανα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της το 2022 η ίδια.

Στη σειρά υποδύθηκε τη συγκροτούμενη της Αθηνάς, μία ισοβίτισσα που είχε σκοτώσει την ερωμένη του άντρα της. Την είχαν βάλει στο ίδιο κελί με την Αθηνά και έδειχνε αρχικά να είναι πολύ υποστηρικτική. Γλυκιά και προστατευτική, προσπαθούσε να κάνει την Αθηνά να νιώσει άνετα. Ο καλός της χαρακτήρας όμως κράτησε για λίγο, ώσπου αποκαλύφθηκε ο σκοτεινός της ρόλος και ο απώτερος σκοπός της.

6Z3A5927-copy.jpg

Η ζωή όμως δεν είναι μόνο χαρές και δημιουργία. Κάποτε ήρθαν και οι δύσκολες στιγμές για την Ελπίδα η οποία τον Ιούλιο του 2020 έχασε ξαφνικά τον σύζυγό της, με τον οποίο ήδη πορεύονταν μαζί σχεδόν 45 χρόνια. Όπως είχε εξομολογηθεί σε τηλεοπτική συνέντευξή της η ίδια:

«Στις 3 Ιουλίου του 2020 έχασα τον άντρα μου και στις 4 Αυγούστου έπαθα το έμφραγμα, από μεγάλο στρες. Έγινε ένα γεγονός που αφορούσε οικονομικά θέματα και πιέστηκα. Ήμουν μόνη μου στο σπίτι. Ένιωθα έναν πόνο σαν να είναι μυϊκός, γιατί ο άντρας μου έπεσε στα χέρια μου και τον κράτησα την ώρα που πέθανε. Έπαθε ανακοπή και τον κράτησα για να μην πέσει, μη ξέροντας ότι πέθανε ο άνθρωπος. Τον κρατούσα και του έλεγα "Στάθη περίμενε! Περίμενε, περίμενε Στάθη!". Ήταν τραγικές στιγμές, δεν θέλω να τις θυμάμαι».

elpida-kori-katsantoni.jpg

Οι απώλειες όμως για την οικογένεια της Ελπίδας δεν σταμάτησαν εκεί.

Το εγγονάκι που περίμενε πώς και πώς από την κόρη της, Ήρα Κατσαντώνη δεν ήρθε ποτέ αφού έχασε το μωρό της στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της. Όπως είχε γράψει και η ίδια η Ήρα βυθισμένη στο απόλυτο πένθος το 2023:

«21.04.23 η ημερομηνία που δεν θα ξεχάσω ποτέ.. Ήταν μια μέρα που βίωσα την ζωή και τον θάνατο σε μια στιγμή. 8 μήνες γεμάτοι προσδοκίες κατέληξαν σε ένα κενό. Δυστυχώς το αγγελούδι μας δεν τα κατάφερε.. Ο πόνος τεράστιος… όμως η ζωή είναι εδώ και συνεχίζεται κάθε μέρα.. και νιώθω ευγνωμοσύνη για όσο κράτησε αυτή η εμπειρία.. ευγνωμοσύνη που έχω την υγεία μου, ευγνωμοσύνη για την ζωή, ευγνωμοσύνη για τον σύντροφο που έχω δίπλα μου. Όλα τα άλλα θα τα χτίσουμε πάλι από την αρχή.. και τίποτα δεν θα με κάνει να σταματήσω ποτέ να προσπαθώ!».

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved