Eurovision

Eurovision: 38 χρόνια Ελληνικές συμμετοχές: Κόντρες, γκρίνιες και πολύ παρασκήνιο!

Οι ελληνικές συμμετοχές που άφησαν εποχή, το έντονο παρασκήνιο αλλά και όσα διαδραματίστηκαν πίσω από τις κλειστές κουρτίνες του διαγωνισμού.

Οι εκπρόσωποί μας στην Eurovision περιγράφουν όλα όσα δεν έδειξαν ποτέ οι κάμερες του ευρωπαϊκού μουσικού θεσμού.

1974: «Όταν ακούσαμε τους ΑΒΒΑ, η Μαρινέλλα είπε: "Τι κάνουμε εδώ; Δεν πάμε καμιά βόλτα στο Λονδίνο για ψώνια;" εξομολογείται ο Γιώργος Κατσαρός για την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ με το κομμάτι: «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου» που ερμήνευσε η Μαρινέλλα.

1979: Κλαίγοντας βγήκε από τη σκηνή της Ιερουσαλήμ η Ελπίδα η οποία τραγούδησε στο φεστιβάλ τον «Σωκράτη». Τα αποτελέσματα τη φέρνουν στην όγδοη θέση, αν και τα προγνωστικά έδιναν πρωτιά. «Απογοητευτήκαμε πάρα πολύ» εξομολογήθηκε η σπουδαία ερμηνεύτρια έπειτα από χρόνια. Το κοινό πάντως την αντιμετώπιζε ως την απόλυτη νικήτρια.

1987: «Με δικά μας έξοδα τυπώσαμε ακόμη και το δισκάκι του τραγουδιού» ομολογεί στην «Espresso της Κυριακής» ο Θάνος Καλλίρης μιλώντας για το θρυλικό «Stop». «Ήταν μια διαφορετική εποχή. Δεν υπήρχαν μπάτζετ, διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις. Ήμασταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις που πήγαμε εντελώς άγνωστοι και ο διαγωνισμός σηματοδότησε την αρχή της καριέρας μας ως συγκρότημα. Η Κύπρος ή η Τουρκία μπορούσαν να δώσουν έστω ένα πάρτι δημοσιογράφων στη χώρα της διοργάνωσης, ενώ η ΕΡΤ δεν μπορούσε να κάνει ούτε αυτό. Ημασταν οι φτωχοί συγγενείς».

1989: Με την Μαριάννα Ευστρατίου και «Το δικό σου αστέρι» κατέκτησε η Ελληνική συμμετοχή το 1989 στη Λωζάνη την ένατη θέση, την καλύτερη για τη χώρα μας τη δεκαετία του '80. Στην Ελλάδα όμως οι ίντριγκες έδιναν «ρέστα»: Λίγες ημέρες μετά τον ελληνικό τελικό η ερμηνεύτρια που πήρε τη δεύτερη θέση ζήτησε να ακυρωθεί το τραγούδι που επιλέχθηκε, επειδή κέρδισε με μόλις μία ψήφο διαφορά από το δικό της. Μάλιστα, απαιτούσε να γυριστεί σε video clip και η δική της συμμετοχή με το επιχείρημα... «αν πέθαινε στο διάστημα πριν από τον διαγωνισμό η Μαριάννα, θα εκπροσωπούσε τη χώρα το τραγούδι που ακολουθούσε βαθμολογικά». Φυσικά η αδιαφορία των ιθυνόντων για τον διαγωνισμό παρέμεινε ίδια, και έτσι και σε αυτήν τη συμμετοχή η ερμηνεύτρια τα πλήρωσε όλα μόνη της...

1991: «Τα πάντα ήταν από την τσέπη μου. Δεν υπήρχε καμία υποστήριξη. Μέναμε σε ξενοδοχείο Β' κατηγορίας. Στη χώρα μας ήταν πολύ υποβαθμισμένος ο θεσμός» εξομολογείται η Σοφία Βόσσου, χωρίς να κρύβει, βέβαια, και το καλό κλίμα που υπήρχε στην Ιταλία για το τραγούδι μας. «Όλοι μας είχαν για φαβορί. Στενοχωρήθηκα πολύ με τη θέση που πήραμε. Όμως η «Άνοιξη» ανταμείφθηκε από το κοινό. Τελικώς το βραβείο της το έχει πάρει».

2002: Μια χρόνια γεμάτη κόντρες, ίντριγκες και πολύ παρασκήνιο. Μπορεί ο Μιχάλης Ρακιντζής να πήρε το διαβατήριο για το Ταλίν της Εσθονίας, όμως μία μέρα μετά την επιλογή του οι υπόλοιποι συμμετέχοντες βγήκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα καταγγέλλοντας την ελληνική συμμετοχή. «Δεν έχω ξαναμιλήσει μαζί τους και δεν θα μιλούσα ούτε στην επόμενη ζωή μου. Οι ανασφαλείς άνθρωποι έτσι φέρονται» είπε ύστερα από χρόνια ο Μιχάλης Ρακιντζής, συμπληρώνοντας πώς και οι συνθήκες ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολες. «Ήταν προδιαγεγραμμένη η πορεία. Δεν διέθεσαν ούτε μία δραχμή».

2004-2011: Οκτώ συνεχόμενες χρονιές που η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, κατακτώντας το ανέλπιστο ρεκόρ έπειτα από τρεις δεκαετίες συμμετοχής να είναι η μοναδική χώρα με τόσο καλά πλασαρίσματα συνεχόμενων συμμετοχών. Από τον Σάκη Ρουβά μέχρι και την Ελενα Παπαρίζου που έφερε την πρωτιά, όλοι έκαναν την Ελλάδα δύναμη στον διαγωνισμό.



© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved