Eurovision

Eurovision: Παράξενα, παρασκήνια και παραλειπόμενα

Οι λάτρεις των trivia τα… ξέρουν όλα αυτά για την Eurovision;

Το INFE Greece ,το Ελληνικό σωματείο οργανωμένων φίλων του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, συγκέντρωσε κάποια περίεργα, παράξενα, παρασκήνια και παραλειπόμενα που σχετίζονται με την Κύπρο στους διαγωνισμούς τραγουδιού από το 1981 που έλαβε μέρος έως και σήμερα και σε συνεργασία με το INFE Cyprus μας τα παρουσιάζει:

1.Η Τουρκία μποϋκόταρε στο παρελθόν τα τραγούδια της Κύπρου στην τηλεόραση. Έτσι, την ώρα που διαγωνιζόταν η Μεγαλόνησος, η τουρκική τηλεόραση μετέδιδε ..αμανέδες και καρσιλαμάδες.

2.Μόνο δύο φορές γιουροκαλλιτέχνες έδωσαν τα αποτελέσματα για την Κύπρο: είναι ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου το 2006 και η Χριστίνα Μεταξά το 2010.

3.Η παρθενική συμμετοχή του νησιού ήταν το «Μόνικα» που συμμετείχε και η γνωστή μας Αλέξια. Είναι γνωστό ότι το τραγούδι είχε απορριφθεί από την ελληνική επιτροπή για την επιλογή στην Ελλάδα το 1980. Για την ιστορία, στη Γιουροβίζιον ήρθε 6ο.

4.Το 1983 είναι η μία και μοναδική φορά που η Ελλάδα έδωσε μηδέν στην Κύπρο (στην Κωνσταντίνα και τον Σταύρο Σιδερά), πιθανόν ως «αντίποινα» για το πενιχρό 6άρι που πήρε το 1981 για τον Γιάννη Δημητρά και το Φεγγάρι Καλοκαιρινό.

5.Στην αγγλική βερσιόν του «Άννα-Μαρία-Λένα» (CYP 84), ίσως όμως και στην ελληνική, παραγωγοί (ενδεχομένως και συνθέτες, στα κρυφά, διότι απαγορεύονταν μη Κύπριοι) ήταν οι διάσημοι Stock, Aitken & Waterman (UK 2010), με αναρίθμητες διεθνείς συνεργασίες και hit.

6.Η αρχική –επική- βερσιόν του «Απόψε ας βρεθούμε» (CYP 89) έγινε με τη φωνή του Τάκη Αντωνιάδη (υποψήφιος GRE 80) ή -το πιθανότερο- του Τζίμη Μακούλη (AUS 61, υποψήφιος GRE 90). Προτιμήθηκαν τελικά οι -εντελώς άγνωστοι τότε- Γιάννης Σαββιδάκης και Φανή Πολυμέρη.

7.Η συμμετοχή του Κώστα Βιολάρη «Εν η μάνα μου που φταίει» (υποψήφιος το 1991) είναι η μοναδική εθνικού τελικού στην κυπριακή διάλεκτο. Ιστορία έχει γράψει ο στίχος: «Μια Κυπριοπούλα με δυο μάτια λέιζερ!».

8.Η μοναδική φορά στην ιστορία όπου έπεσε μικρόφωνο από καλλιτέχνη ήταν η συμμετοχή της Σουηδίας το 1980 (το έπαθε ο Thomas Ledin). Ευτυχώς για την Ευρυδίκη, το stand δεν έπεσε το 1992, όταν το χτύπησε από το άγχος της.

9.Το 1994 η Κύπρος επρόκειτο να αποκλειστεί, λόγω χαμηλής βαθμολογίας, αλλά σώθηκε, χάρη στο πρόστιμο και τον διετή αποκλεισμό που επέβαλε η EBU στην ιταλική RAI, επειδή μετέδιδε ετεροχρονισμένα τη Γιουροβίζιον και μάλιστα με διαφημιστικά πάνω στις καρτ-ποστάλ.

10.Στην ελληνική μετάδοση του 1995 δεν ακούστηκε μέρος της εισαγωγής από το τραγούδι του Άλεξ Παναγή «Στη φωτιά», διότι η Δάφνη Μπόκοτα ξέχασε να ανεβάσει τον ήχο στην κονσόλα.

11.Υποψήφια το 1995 επρόκειτο να είναι η Μπέσσυ Αργυράκη (GRE 77), όμως ο συνθέτης του τραγουδιού «Μια βροχή» που θα ερμήνευε, Άριστος Μοσχοβάκης αποσύρθηκε, διότι το ΡΙΚ αρνήθηκε να δώσει από πριν τα ονόματα των κριτών και επιπλέον έκανε μυστική ψηφοφορία. Κάτι αντίστοιχο έκανε το 2006 η Ελένη Δήμου (2η στην ελληνική επιλογή το 1985 και το 1992): μολονότι είχε δηλώσει ότι θα έπαιρνε μέρος (με το When I c u dreamin’), αρνήθηκε τελικά να περάσει από διαδικασία ημιτελικού και αποσύρθηκε.

12.Η συμμετοχή «Μόνο για μας» του Κωνσταντίνου (CYP 96) είναι η πρώτη ελληνική ή κυπριακή, για την οποία ο ίδιος ο καλλιτέχνης έκανε τέσσερεις διασκευές.

13.Η Μαρλαίν Αγγελίδου (CYP 99) παιζόταν πρώτη στα προγνωστικά στο Ιντερνέτ. Είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο φαβορί καταλήγει προτελευταίο. Η δεύτερη φορά ήταν ο αποκλεισμός της Kate Ryan (ΒΕL 06).

14.Το 2000 ακούστηκε ότι η Χριστίνα Αργύρη ήταν αντικαταστάτρια της Στέλλας Γεωργιάδου, που φημολογείται ότι θα έβγαινε γυμνή, με ένα body-painting και ότι δεν την άφησε η εταιρεία της να το κάνει.

15.Το 2002 έμεινε στην ιστορία το σκηνοθετικό λάθος, όταν, την ώρα που ο Κωνσταντίνος των ΟΝΕ ήταν on camera, εμφανίστηκε στην οθόνη ο τίτλος της επόμενης καρτ-ποστάλ, “Ugly duckling”.

16.Το 2004 για πρώτη φορά συμμετέχουν στην επιλογή Τουρκοκύπριοι, ως μέλη του boy-band United, που θεωρείτο φαβορί.

17.Το 2004 είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία –και μάλιστα στην «έδρα» της- ψηφίζει τη Μεγαλόνησο, με έναν άσσο (στον ημιτελικό είχε βάλει 5), παρά την αψιμαχία που έγινε στην τελική πρόβα της λεγόμενης «ψεύτικης βαθμολογίας», όπου ο παρουσιαστής της βαθμολογίας Λουκάς Χάματσος καλησπέρισε την «Κωνσταντινούπολη», για να εισπράξει από τον Τούρκο παρουσιαστή, Korhan Abay, χαιρετισμό στην «Chypre du Sud» (Νότια Κύπρο)…

18.Το 2005 τα φωνητικά στον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου επρόκειτο να κάνει η Έλενα Πατρόκλου (CYP 91), μάλιστα εμφανίστηκε κανονικά στο βίντεο-κλιπ. Τελικά, ανέλαβε η Ελίνα Κωνσταντοπούλου (GRE 95), λόγω κωλύματος της πρώτης από τη δισκογραφική της εταιρία.

19.Η πρώτη κυπριακή συμμετοχή για την οποία έγινε εκτεταμένο πρόμο τουρ ήταν της Αννέτ Αρτάνι (CYP 06) και μάλιστα σε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από εκπρόσωπο της Κύπρου. Αντίστοιχα, η Sibel Tüzün (TUR 06) εμφανίστηκε στην κυπριακή τηλεόραση, ενώ σε μια πρόβα της Γιουροβίζιον τραγούδησε και στα ελληνικά. Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στον Τύπο και την κοινή γνώμη αμφότερων των χωρών.

20.Το 2006 υποψήφιο στον κυπριακό τελικό ήταν και το τραγούδι Invincible. Με τον ίδιο τίτλο και μάλιστα την ίδια χρονιά διαγωνίστηκε η Σουηδία και ήρθε 5η! Στις υποψηφιότητες βρίσκουμε και τον Μάριο Τοφή, εκπρόσωπο της Κύπρου στην Junior Eurovision 2004, με τίτλο (“Congratulations”) που παραπέμπει σε παλιότερη συμμετοχή (UK 68). Αν είχε επιλεγεί, θα ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που θα είχε μετάσχει και στους δύο διαγωνισμούς (τον τίτλο πήρε τελικά η Weronica Bochat-φωνητικά POL 10, ενώ οι πρώτες που συμμετείχαν ως βασικές εκπρόσωποι ήταν οι Tolmachevy sisters-RUS 14). Στον ημιτελικό της ίδιας χρονιάς, το τραγούδι του Patrick Babak “We are all heroes” είναι προάγγελος του σουηδικού βραβείου του 2015, με έναν του στίχο να λέει: “We are the heroes of our times”!, ακριβώς όπως και το νικητήριο του Måns Zelmerlöw.

21.Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Κύπρου τη βραδιά της Γιουροβίζιον 2006 έδωσε ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ο οποίος έγραψε ιστορία, όταν αναφέρθηκε στη Λευκωσία, ως την τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο ήχος στο κομμάτι αυτό «κόπηκε» από την EBU στο επίσημο DVD, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

22.To άσμα “Life looks better in spring” (CYP 10) παρουσιάζει δύο παραδοξότητες: α) ο τίτλος του δεν εμφανίζεται πουθενά μέσα στο τραγούδι αυτούσιος και β) δεν υπάρχει γέφυρα. Είναι στην ιστορία των κυπριακών τελικών το πρώτο τραγούδι που πήρε το απόλυτο άριστα από κοινό και επιτροπή

23.Το 2011 τη Μεγαλόνησο εκπροσώπησε ο Χρήστος Μυλόρδος. Αν είχε προκριθεί από τον ελληνικό τελικό η Βαλάντω Τρύφωνος, τότε θα είχαμε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό ως αντιπάλους δύο πρώην συμμαθητές.

24.Η συμμετοχή της Ήβης Αδάμου “La, la, love”, μολονότι κατέλαβε μόλις την 16η θέση, είναι –με απόσταση- η πιο επιτυχημένη κυπριακή συμμετοχή όλων των εποχών, από απόψεως απήχησης και πωλήσεων, αφού μπήκε περίπου σε 20 charts, ακόμα και στη μακρινή Κίνα. Είναι δε το δεύτερο τραγούδι στην ιστορία που συγκέντρωσε το άριστα επιτροπής και κοινού, αν και δεν υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ καλλιτεχνών (ερμήνευσε μόνη της όλα τα υποψήφια άσματα). Επίσης είναι η μόνη Κύπρια καλλιτέχνιδα, «προς τιμήν» (;) της οποίας ένα site που διαχειρίζονται φαν θέσπισε το –ομολογουμένως όχι και τόσο κολακευτικό- βραβείο «Ivi Adamou award», για τον καλλιτέχνη με τα χειρότερα live φωνητικά, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ήταν από τους καλλιτέχνες με την καλύτερη ψηφιακή επεξεργασία (best digitally re-mastered) της Γιουροβίζιον

25.Επίσης στο Τοπ 5 των βαθμών που πήρε και έδωσε η Κύπρος σε όλη την πορεία της στον διαγωνισμό (1981-2015) οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου είναι οι πιο ισχυροί στη Γιουροβίζιον- Επίσης είναι αναμενόμενη η ανταλλαγή βαθμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο λόγω ιστορικών δεσμών, αλλά και διότι είναι νησιωτική χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η σχέση της Κύπρου με την Ιρλανδία και την Μάλτα. Αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο είναι η αγάπη από και προς το νησί από τις Σκανδιναβικές (ή ακριβέστερα τις Βόρειες) χώρες (Σουηδία, Δανία, Ισλανδία, Φινλανδία). Κι αν η Ισλανδία είναι επίσης νησί, οι άλλες τρεις περιπτώσεις χρήζουν μελέτης και μάλιστα την ώρα που οι ίδιες δίνουν βαθμούς στην Ελλάδα με το… σταγονόμετρο.

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved