Καλλίρης: Έγραψα το «Love is a wonderful thing» για τη Ζήνα. Η απονομή χρυσού δίσκου δεν έγινε ποτέ
Eurovision

Καλλίρης: Έγραψα το «Love is a wonderful thing» για τη Ζήνα. Η απονομή χρυσού δίσκου δεν έγινε ποτέ

Ο Θάνος Καλλίρης το 1987 με τους Bang και το Βασίλη Δερτιλή εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Eurovision με το «Stop».

Ο αγαπημένος τραγουδιστής σε συνέντευξή του μίλησε για τη συμμετοχή του, για το τραγούδι που έγραψε για την Πέγκυ Ζήνα αλλά και για τις πέντε αγαπημένες του ελληνικές συμμετοχές.

Το 1987 με τους Bang και το Βασίλη Δερτιλή εκπροσωπήσατε την Ελλάδα στην Eurovision με το «Stop» φέρνοντας έναν άνεμο ανανέωσης.

Είμαι φαν της Eurovision και ο λόγος που πήρα μέρος ήταν γιατί ήθελα να δείξω ότι έχουμε ωραία, μοντέρνα μουσική. Παρακολουθώ το διαγωνισμό από μικρός, μου αρέσει η συμμετοχή μας το 1977 με το «Μάθημα σολφέζ» και από τότε μέχρι και το 1987 δε μου άρεσε τίποτα.



Είχαν μεσολαβήσει και δύο Συμμετοχές, της Τάνιας Τσανακλίδου και της Ελπίδας, που είχαν μπει στη δεκάδα.

Το «Σωκράτης» το εκτίμησα στα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά, όταν ήμουν νεαρός, δεν μπορούσα να το συγκρίνω με το «Μάθημα σολφέζ». Ο «Τσάρλι Τσάπλιν» δεν μου άρεσε, το θεώρησα κιτς, αν και μου άρεσε πολύ η Τσανακλίδου.

Η επιτυχία του «Stop» δεν αποδόθηκε στην βαθμολογία, αλλά στο ότι έγινε hit και στην Ευρώπη.

Επέστρεψα στην Ελλάδα θυμωμένος με την κατάταξη μας, αλλά αποζημιώθηκα από τις αντιδράσεις του κόσμου, που μου έδειχνε με κάθε τρόπο ότι τον κάνουμε περήφανο. Επίσης, πείσαμε την ΕΡΤ να μη γυρίσουμε το βιντεοκλίπ σε κλασικούς ελληνικούς χορούς όπως η Ακρόπολη ή το Σούνιο. Πήγαμε στην Παιανία, όπου αργότερα έγιναν τα στούντιο του Μega και μετέπειτα του Οpen, και γυρίσαμε το videoclip αποκλειστικά με computer graphics που φτιάξαμε με το Νίκο Πατρελάκη. Δεν είχε γίνει ποτέ ξανά αυτό στην Ελλάδα.



Εκείνη τη χρονιά νικητής ήταν ο Τζόνι Λόγκαν με το «Ηold me now», ίσως το πιο αγαπημένο τραγούδι στην ιστορία των 60 και πλέον του διαγωνισμού.

Τον Τζόνι Λόγκαν τον γνώριζα από το προηγούμενο hit του « what’s another year», το 1981, το οποίο είναι από τα αγαπημένα μου. Τον θυμάμαι πάντα με ένα ποτήρι αλκοόλ στο χέρι. Σίγουρα το τραγούδι ήταν φοβερό, όπως και η φωνή του.

Τα δικά σας φωνητικά έκανε η Μαριάννα Ευστρατίου που στη συνέχεια εκπροσωπήσει την Ελλάδα 2 φορές το διαγωνισμό. Πώς βρεθήκατε οι τρεις σας;

Η Μαριάννα ήταν στο χώρο με τα «Fill me up», «Talk about love». Ήταν η δεκαετία που δεν υπήρχε ελεύθερο ραδιόφωνο, υπήρχαν τα κλαμπ. Η Μαριάννα, ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, η Μαντώ, ο Κώστας Μπίγαλης, και οι Sunday club ήμασταν μια παρέα μουσικών που δουλεύαμε στο ίδιο στούντιο. Είμαστε ένα φυτώριο ωραία σου πω που μουσικές τότε.



Βρέθηκες ξανά στα προκριματικά της Eurovision το 2002, ίσως με μία από τις πιο gossip διοργανώσεις ανάδειξης του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπούσε.

Εγώ έγραψα το «love is a wonderful thing» για την Πέγκυ Ζήνα και μου έμελλε η πρώτη απονομή χρυσού δίσκου που δεν έγινε ποτέ! Δεν το ξέρει κανείς αυτό, το λέω για πρώτη φορά. Η Πέγκυ τότε ήταν στηνNitro music και δεν γνωρίζαμε ακόμη την πορεία που θα ακολουθούσε. Με ενημέρωσαν λοιπόν τηλεφωνικά ότι είχαν πουληθεί χιλιάδες cd, αλλά ταυτόχρονα σταμάτησε να υφίσταται η εταιρία και δεν έγινε ποτέ η απονομή. Πήρα ταχυδρομικά το χρυσό μου δίσκο.

Το «Stop» σου χάρισε και μία μεγάλη φαν και μετέπειτα σύντροφό σου, τη Ναταλία Γερμανού.

Ναι, πράγματι.

Ως συνθέτης, θα έστελνες τώρα ένα τραγούδι στην Eurovision;

Αν πληρούσε τις προδιαγραφές μου και αν μπορούσε να παίξει μπάλα στο γήπεδο της Ευρώπης, φυσικά.



Θεωρείς ότι εκείνη τη χρονιά αδικήθηκε ο Μιχάλης Ρακιντζής από όλο αυτό τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την επιλογή

Η κατάσταση έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γι’ αυτό, από ένα σημείο και μετά, σταμάτησα να συμμετέχω στα σχολεία που καλούμασταν να κάνουμε. Από την άλλη, δεν ήταν ένας απλός προκριματικός, ήταν ένας διαγωνισμός με πολλούς γνωστούς τραγουδιστές, όπως ο Δάντης, η Κατερίνα Τοπάζη, ο Κώστας Μπίγαλης και η Μαρία Λουίζα Βασιλόπουλου.

Οι πέντε αγαπημένες ελληνικές συμμετοχές ποιες είναι;

Εκτός από το «Μάθημα σολφέζ», η «Άνοιξη», το «Όλου του κόσμου η ελπίδα», η συμμετοχή των Antique και στη συνέχεια της Έλενας Παπαρίζου.



Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου, ο πιο αδικημένος Έλληνας καλλιτέχνης στη Eurovision;

Έπρεπε να είχε νικήσει η Ελένη Φουρέιρα και όχι η Ισραηλινή. Νομίζω πως γενικότερα ως χώρα είμαστε αδικημένοι στο διαγωνισμό. Η εκάστοτε θέση δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα του τραγουδιού, αλλά τις ειδικές σχέσεις της κάθε εποχής.

Πώς σου φαίνεται η φετινή μας συμμετοχή;

Είναι από εκείνες που χαρακτηρίζουμε «ιδιαίτερες», από εκείνες για τις οποίες λέμε ότι ή θα πάμε πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά. Προσωπικά μου αρέσει και ελπίζω να πάει πολύ ψηλά.

Πηγή:Hello

Δείτε παρακάτω τη συμμετοχή του Θάνου Καλλίρη στη Eurovision με το τραγούδι «Stop»:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved