Eurovision 2010 - O Αλκαίος, το «Ώπα» που ξεσήκωσε την Ευρώπη και το καρδιοχτύπι του τελικού!
Το 2010 όλη η Ελλάδα αναθάρρησε στο πρώτο μισάωρο της αποκάλυψης της βαθμολογίας των χωρών που ψήφιζαν στη Eurovision καθώς το τραγούδι Opa με το οποίο είχε εμφανιστεί ο Γιώργος Αλκαίος μαζί με τους Friends στη σκηνή του Όσλο βρισκόταν συνεχώς στην πρώτη τριάδα και για λίγο υπήρξε και στην πρώτη!
Τελικά, καταποντίστηκαν όλες οι ελπίδες, όχι όμως και η ελληνική συμμετοχή που κατέκτησε την 8η θέση στην τελική κατάταξη, τερματίζοντας με 141 βαθμούς.
Eurovision 1998 -Διονυσία Καρόκη: «5 μέρες πριν τη βραδιά, διαγνώστηκα με όζο στις φωνητικές χορδές»
Ο τραγουδιστής ο οποίος είχε γράψει και συνθέσει το τραγούδι μαζί με τους συνεργάτες του Γιάννη Αντωνίου, Δημήτρη Χορταριά, Μάνο Χορταριά, Διονύση Σχοινά, Τόλη Σχοινά, Κασσιανή Καραγκιουλέ και Σταύρο Αποστόλου αποφάσισε να λάβει μέρος στην τελική βραδιά επιλογής τραγουδιού της ελληνικής συμμετοχής για τη Eurovision στην οποία ακούστηκαν άλλα επτά -συνολικά- κομμάτια. Ο ελληνικός τελικός διεξήχθη στις 12 Μαρτίου του 2010 και το τραγούδι «Opa» επιλέχθηκε ομόφωνα να είναι αυτό που θα μας εκπροσωπούσε στη Eurovision τη χρονιά εκείνη.
Τα vibes που εκλάμβανε η ελληνική συμμετοχή από τον πρώτο ημιτελικό, οπότε και εμφανίστηκε ο Αλκαίος μαζί με τους Friends (Ιάκωβος Γκόγκουα, Ευγένιος Μπούλι, Πέτρος Ζλάτκος και Αναστάσιος Καναρίδης που ενήργησαν ως υποστηρικτές τραγουδιστές και υποστηρικτές χορευτές, μαζί με τον Λάζο Ιωαννίδη που έπαιξε τη λύρα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος του τραγουδιού) επί σκηνής ήταν πολύ θετικά αφού το τραγούδι τερμάτισε δεύτερο πίσω από το Βέλγιο στην ψηφοφορία.
Στις 29 Μαΐου 2010 στον μεγάλο τελικό, ο Αλκαίος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό γνωρίζοντας πως το «Opa» ήταν πολύ δημοφιλές και μάλιστα η κριτική επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου του χάρισε το 12 της!
Μετά την Eurovision, το "ΏΠΑ" υιοθετήθηκε επίσημα από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ύμνος επιτόπιων έργων στο πρόγραμμα ανασκαφής κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου 2010.
Μία άλλη σπουδαιότητα αυτής της συμμετοχής έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήταν το πρώτο τραγούδι από το 1998 που τραγουδήθηκε εξολοκλήρου στα ελληνικά!
Διαβάστε επίσης:
- Eurovision 1977 - Μπέσσυ Αργυράκη: «Το ''Μάθημα Σολφέζ'' διδάσκεται σήμερα σε μουσικά σχολεία»
- Eurovision 1974-Γιώργος Κατσαρός στο gossip-tv: Η Μαρινέλλα τραγούδησε με παντελόνι για πρώτη φορά
- Μαρίνα Σάττι: Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση μετά τον θάνατο του πατέρα της