Οι άγνωστοι κληρονόμοι των γαλαζοαίματων - 187 εκατ. λίρες στις μυστικές διαθήκες του παλατιού!
Hollywood

Οι άγνωστοι κληρονόμοι των γαλαζοαίματων - 187 εκατ. λίρες στις μυστικές διαθήκες του παλατιού!

Τουλάχιστον 33 είναι οι σφραγισμένες, μυστικές διαθήκες των μελών του βασιλικού Οίκου των Ουίνδσορ, που έχουν φύγει από τη ζωή εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ οι «κοινοί θνητοί» δεν έμαθαν, ούτε το περιεχόμενό τους, αλλά, ούτε και τους κληρονόμους των Βρετανών γαλαζοαίματων.

Αν και σύμφωνα με τον νόμο στη Βρετανία οι διαθήκες πρέπει να δημοσιοποιούνται, με νομοθετική πρόβλεψη του 1910 οι διαθήκες των μελών της βασιλικής οικογένειας σφραγίζονται για 90 χρόνια ή παραπάνω, ώστε «να διαφυλαχθεί η ιδιωτική ζωή των γαλαζοαίματων και η αξιοπιστία του θεσμού της μοναρχίας».

Αυτό συνέβη και πρόσφατα με τη διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών τον
Απρίλιο του περασμένου έτους.

Η διαθήκη του βασιλικού συζύγου

Τον Ιούλιο του 2021 ο οικογενειακός δικαστής σερ Αντριου Μακ Φάρλεϊν ανέλαβε να σφραγιστεί η διαθήκη του βασιλικού συζύγου και να τοποθετηθεί στο ειδικό χρηματοκιβώτιο, που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, καθένας από τους οποίους έχει μέσα την σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων της μητέρας της βασίλισσάς Ελισάβετ και της αδελφής της, πριγκίπισσας Μαργαρίτας.

Με τις σφραγισμένες διαθήκες τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κρατούν μυστικά τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, μετρητά, κοσμήματα) από το κοινό και παράλληλα, κανείς ποτέ δεν μαθαίνει σε ποιους μεταβιβάζεται αυτή η περιουσία, αν καταλήγει σε συγγενείς, φίλους ή ακόμα και σε μέλη του προσωπικού. Όμως, παρά την προσπάθεια της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου να κρατήσει μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των «κοινών θνητών» τις πλούσιες διαθήκες των μελών της που έφυγαν από τη ζωή, ο Guardian προσπάθησε να κάνει μια εκτίμηση της περιουσίας που άφησαν πίσω τους 33 νεκρά μέλη του Οίκου των Ουίνδσορ, αφού κατά καιρούς και ενώ αυτοί οι γαλαζοαίματοι ήταν εν ζωή τα περιουσιακά τους στοιχεία, κυρίως, τα ακίνητα, είχαν καταγραφεί σε επίσημους δημόσιους καταλόγους και σε κυβερνητικά έγγραφα.

Στα 220 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία της περιουσίας που «κρύβεται» στις μυστικές διαθήκες των Βρετανών γαλαζοαίματων

Παρόλο, λοιπόν που οι διαθήκες των Ουίνδσορ είναι μυστικές και είναι πιθανό πως κάποια περιουσιακά στοιχεία είναι κοινά σε ορισμένες διαθήκες, αφού περνούν από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με τον Guardian οι 33 σφραγισμένες βασιλικές διαθήκες περιέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 187 εκατ. λιρών (220 εκατ. ευρώ). Από τις πρώτες σφραγισμένες διαθήκες είναι αυτή του Δούκα του Φάιφ, ο οποίος όταν απεβίωσε το 1912 άφησε πίσω του μια περιουσία αξίας 79 εκατ. λιρών.

Πιο «φτωχή» η Μαργαρίτα

Εννέα άλλες διαθήκες μελών του Οίκου των Ουίνδσορ, μεταξύ των οποίων αυτή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, υπολογίζεται πως τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχουν κυμαίνονται από 5 μέχρι και 11 εκατ. λίρες. Η αδελφή της βασίλισσας, πριγκίπισσα Μαργαρίτα, απεβίωσε το 2002 και άφησε πίσω της μια διαθήκη, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 11,5 εκατ. λίρες. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα καθιερώθηκε ως το άγριο παιδί της βασιλικής οικογένειας. Γνωστή στον Τύπο για την έντονη προσωπικότητά της, η Μαργαρίτα ήταν μια ενθουσιώδης πριγκίπισσα που έπινε, κάπνιζε και έκανε φιλίες με διάφορες διασημότητες, ηθοποιούς και μουσικούς. Παρ, όλα αυτά, δεν σπατάλησε ασύστολα την περιουσία της αφήνοντας ένα ικανοποιητικό ποσό για τους απογόνους της.

Επτασφράγιστο μυστικό

Οι διαθήκες, όχι μόνο των εξεχόντων μελών της βασιλικής οικογένειας αλλά και άλλων με λιγότερη «λάμψη» γαλαζοαίματων εδώ και έναν αιώνα παραμένουν κρυφές από το κοινό. Ακόμα και οι διαθήκες των δισεγγονών της βασίλισσας Βικτώριας δεν είδαν ποτέ το φως τη δημοσιότητας αλλά και η διαθήκη του πρίγκιπα Γεωργίου Βάλντεμαρ Κάρολου Αξελ, δεύτερου εξαδέλφου του πρίγκιπα Φίλιππου με καταγωγή από τη Δανία, που ζούσε, όμως, στη Βρετανία, κρατήθηκε μυστική, παρόλο που επρόκειτο για μακρινό συγγενή της βασιλικής οικογένειας. Μετά τον θάνατό του το 1986, η διαθήκη του σφραγίστηκε ενώ η αξία της περιουσίας που άφησε πίσω του ανέρχεται σε 1,8 εκατ. λίρες.

Ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε τα σμαραγδένια κοσμήματα της μητέρας του στην παντρεμένη ερωμένη του

Καθώς , μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου η ακρόαση της αίτησης για σφράγιση
της διαθήκης του έγινε ιδιωτικά και απαγορεύτηκε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης να
είναι παρόντα η εφημερίδα Guardian ξεκίνησε δικαστικό αγώνα κατά του γενικού εισαγγελέα Μάικλ Έλις, που ήταν παρών στην διαδικασία και των νομικών συμβούλων της βασίλισσας με το σκεπτικό πως τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι δημόσια πρόσωπα και οι διαθήκες μετά θάνατον θα πρέπει να δημοσιεύονται, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες στη Βρετανία.

Η πρώτη διαθήκη μέλους της βασιλικής οικογένειας που κρατήθηκε μυστική και σφραγίστηκε επί δεκαετίες ήταν αυτή του πρίγκιπα Φραγκίσκου του Τεκ, του νεότερου αδελφού της βασίλισσας Μαίρης. Ο Φραγκίσκος ήταν χαρτοπαίκτης και τα χρέη του τον έκαναν να ακολουθήσει τον στρατό και να πάει στην Ινδία. Η αδελφή του Μαίρη (γιαγιά της Ελισάβετ) παντρεύτηκε τον Γεώργιο Ε' του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Φραγκίσκος επιθυμούσε να παντρευτεί την αδελφή εκείνου, τη Μωντ.

Αλληλογραφούσαν, αλλά μετά ο Φραγκίσκος άλλαξε διάθεση. Σχετίστηκε με την καλλονή Έλεν Κονστάνε, σύζυγο του Φράνσιε Νήντχαμ κόμη του Κίλμορεύ και της δώρισε σμαραγδένια κοσμήματα, μέρος αυτών της μητέρας του. Το Μάιο του 1910 ο Γεώργιος Ε' και η Μαίρη έγιναν βασιλείς. Τον Οκτώβριο ο Φραγκίσκος ασθένησε από πνευμονία και απεβίωσε αιφνίδια σε ηλικία 40 ετών.

Η Μαίρη για να αποφύγει το σκάνδαλο καθώς ο πρίγκιπας άφηνε μέρος από τα σμαραγδένια κοσμήματα της μητέρας του στην παντρεμένη, καλλονή ερωμένη του, Έλεν Κονστάνε, ζήτησε από τον αρμόδιο δικαστή η διαθήκη να σφραγιστεί και το περιεχόμενό της να κρατηθεί μυστικό από το κοινό. Η Μαίρη έκανε δίκη για να πάρει πίσω τα σμαράγδια των Κέιμπριτζ και το πέτυχε, αφού πλήρωσε 10.000 λίρες στη λαίδη Κίλμορεύ. Η διαθήκη του ζωηρού και χαρτοπαίχτη πρίγκιπα αποτέλεσε νομικό προηγούμενο για τις διαθήκες των μετέπειτα γαλαζοαίματων στη Γηραία Αλβιώνα.

Πηγή: Λοιπον

©2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved