Hollywood

Όσκαρ 2024-Oppenheimer: Η αληθινή ιστορία & η ερμηνεία του Μέρφι που είχε βάλει στο μάτι το βραβείο!

Όσκαρ 2024: Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν με τίτλο Oppenheimer η οποία έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον «πατέρα της ατομικής βόμβας», J. Robert Oppenheimer, διεκδικεί φέτος τα περισσότερα αγαλματίδια, 13 στον αριθμό! 

Μεταξύ αυτών και το βραβείο Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου που υποδύεται με μαεστρία ως Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο Κίλιαν Μέρφι και είναι από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού αγαλματιδίου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει άξιους και πολύ δυνατούς αντιπάλους.

Όσκαρ 2024: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες! «Σάρωσε» ο Λάνθιμος!

Ας μείνουμε όμως στο αριστουργηματικό βιογραφικό δράμα του Κρίστοφερ Νόλαν ο οποίος φέτος ελπίζει πως θα κατακτήσει τα περισσότερα βραβεία της Ακαδημίας.

Ποιος είναι όμως ο Ρόμπερτ Όπενχάιμερ που στηρίχτηκε στη ζωή του η ταινία;

Ο αληθινός Οπενχάιμερ

Σίγουρα υπήρξε αμφιλεγόμενος για τα επιτεύγματά του ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο οποίος υπήρξε ο εφευρέτης της ατομικής βόμβας, ενός από τα πιο σκληρά και καταστροφικά όπλα στον κόσμο. Ο εβραϊκής καταγωγής Ρόμπερτ Οπενχάιμερ αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μόλις μέσα σε τρία χρόνια. Μπορεί στα διαβάσματα και τις επιστήμες να τα πήγαινε μία χαρά, όμως από νωρίς στη ζωή του άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Προσθέτοντας στις γνώσεις του και τα όσα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ο Οπενχάιμερ μέχρι να ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας εξέχων φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

«Ήταν ένα είδος καρικατούρας του εκκεντρικού καθηγητή. Ένας διανοούμενος παμφάγος που διάβαζε σανσκριτικά, αγαπούσε την ελισαβετιανή ποίηση, καβαλούσε άλογα και έφτιαχνε ένα εξαιρετικό μαρτίνι». Έτσι τον είχε περιγράψει ο βιογράφος του, Kai Bird.

Στην ταινία του Νόλαν, η Florence Pugh υποδύεται την Jean Tatlock, τη γυναίκα που είχε ερωτευτεί ο Οπενχάιμερ η οποία σύμφωνα με το σενάριο ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος που του ξύπνησε το ενδιαφέρον για την πολιτική.

Στις αρχές του 1942 ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ προσλήφθηκε για ένα μυστικό πρόγραμμα που είχε εγκριθεί από τον Πρόεδρο Franklin Roosevelt στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες όλης της Αμερικής. Επρόκειτο για το Manhattan Project στο οποίο συμμετείχε και ο στρατηγός Leslie Groves (τον οποίο στην ταινία του Νόλαν υποδύεται ο Matt Damon), ένας μηχανικός του στρατού που είχε προηγουμένως επιβλέψει την κατασκευή του Πενταγώνου. Παρ' όλο που επικεφαλής του πρότζεκτ τέθηκε ο στρατηγός, οι επιστήμονες αναφέρονταν απευθείας στον Oppenheimer, ο οποίος, στα 38 του, ήδη διεύθυνε άτυπα το εργαστήριο.

Στις 5:29 π.μ. της 16ης Ιουλίου 1945, έγινε η πρώτη πυρηνική έκρηξη στην ιστορία η οποία ονομάστηκε Trinity. Χάρη στον Οπενχάιμερ, ακολούθησαν δύο μαύρες σελίδες στην παγκόσμια Ιστορία. Στις 6 Αυγούστου 1945, το Enola Gay έριξε την ατομική βόμβα ονόματι Little Boy στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα ενώ τρεις μέρες αργότερα, το Bockscar έριξε την ατομική βόμβα ονόματι Fat Man στο Ναγκασάκι. Από αυτά τα δύο χτυπήματα, υπολογίζεται ότι παραπάνω από 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και είχαν ως απώτερο σκοπό την παράδοση της Ιαπωνίας, κάτι που τελικά συνέβη στις 15 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Η αντίστροφη «εκστρατεία» του Οπενχάιμερ και το πικρό τέλος

Μετά από όλα τα παραπάνω, ο Ρόμπερτ Οπενχαίμερ έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από ό,τι κανείς θα περίμενε. Παρ' όλο που συμμετείχε στη δημιουργία των ατομικών βομβών, σχεδόν αμέσως μετά τις τραγικές συνέπειες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι άρχισε να μιλάει δημόσια για τους κινδύνους ενός πιθανού ατομικού πολέμου παρ' όλο που ακόμα ενεργούσε ως σύμβουλος πυρηνικών όπλων για τις ΗΠΑ. Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του μάλιστα όπου και διευκρίνιζε τον κίνδυνο που ενείχαν πιθανοί μελλοντικοί πυρηνικοί πόλεμοι.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλός του πάντως υπήρξε ο πρόεδρος της AEC Lewis Strauss, ρόλο που υποδύεται στην ταινία του Νόλαν ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, υποψήφιος για Όσκαρ Β' Αντρικού Ρόλου. Ο Στράους, μάλιστα, υπήρξε ο άνθρωπος που ανακοίνωσε στον ίδιο τον Νόλαν ότι η άκρως απόρρητη εξουσιοδότηση ασφαλείας του είχε ανακληθεί. Μετά και από αυτό, ο Οπενχάιμερ αποφάσισε να ζήσει μία πιο ήρεμη ζωή. Βραβεύτηκε στο μεταξύ από τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την προσφορά του στις επιστήμες όμως το 1965 τού παρουσιάστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι γιατροί τού ανακοίνωσαν ότι έπασχε από καρκίνο του λάρυγγα ο οποίος και τελικά τον νίκησε αφού δύο χρόνια μετά, το 1967 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών.

Και τώρα, μία ανάσα πριν από τα Όσκαρ 2024, ο Κίλιαν Μέρφι δείχνει να λαχταρά το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του που δεν αποκλείεται να πάρει αφού είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί. Να θυμίσουμε ότι μαζί του στην κατηγορία Καλύτερου Α' Ανδρικού ρόλου διαγωνίζονται φέτος οι:

Μπράντλεϊ Κούπερ, Maestro
Κόλμαν Ντομίνγκο, Rustin
Πολ Τζιαμάτι, Τα Παιδιά του Χειμώνα
και
Τζέφρι Ράιτ, American Fiction

Διαβάστε επίσης:

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved