Hollywood

Μάρλον Μπράντο: 100 χρόνια μετά τη γέννησή του, παραμένει ένα χολιγουντιανό είδωλο! Η θυελλώδης ζωή

Σήμερα (3/4) συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του θρύλου του Αμερικανικού κινηματογράφου, του Μάρλον Μπράντο και οι ιστορίες που είχαν για πρωταγωνιστή τον ίδιο, είναι πολλές και αστείρευτες! 

Ήταν μόλις έντεκα χρονών όταν οι γονείς του χώρισαν και ο μικρός Μπράντο μαζί με τα δύο του αδέλφια ακολούθησαν τη μητέρα τους στη Σάντα Άνα της Καλιφόρνια από την Ομάχα της Νεμπράσκα όπου ζούσαν. Το 1937, όμως, οι γονείς του συμφιλιώθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο Λίμπερτιβιλ κοντά στο Σικάγο.

Ένας χρόνος χωρίς την Ειρήνη Παππά-Η σπουδαία καριέρα, το πάθος με τον Μπράντο & ένας μεγάλος έρωτας

Προικισμένος με έμφυτο υποκριτικό ταλέντο, αλλά και ατίθασος ως μαθητής, ο Μπράντο πήγε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει υποκριτική στο New School και κατόπιν στο Actors' Studio, που διηύθυναν ο Λι Στράσμπεργκ και η Στέλλα Άντλερ.

Το 1944 πήρε τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο στη θεατρική κωμωδία Θυμάμαι τη μαμά, που ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Αν και η παράσταση ήταν παταγώδης εισπρακτική αποτυχία, οι κριτικές για το ταλέντο του ήταν διθυραμβικές.

Τρία χρόνια αργότερα «ντύθηκε» τον ρόλο του Στάνλεϋ Κοβάλσκι στο θεατρικό δράμα του Τένεσι Ουίλιαμς Λεωφορείον ο Πόθος, σε σκηνοθεσία του Ελία Καζάν.

Το 1950 ο Μπράντο έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν, Το κορμί μου σου ανήκει.

Το 1951, ο Μπράντο υποδύθηκε τον Στάνλεϋ Κοβάλσκι στην κινηματογραφική μεταφορά του Λεωφορείον ο Πόθος, ξανά σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν. Για τον ρόλο αυτό, καθώς και για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στις ταινίες Βίβα Ζαπάτα! (1952) και Ιούλιος Καίσαρ (1953), ο Μπράντο προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ. Τελικά, ο Μπράντο τιμήθηκε με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1954 για τον ρόλο του Τέρρυ Μαλλόυ στην ταινία του Ελία Καζάν Το λιμάνι της αγωνίας.

Ειρήνη Παππά: O ανεκπλήρωτος έρωτας, η αγάπη με τον Μάρλον Μπράντο και η κουμπαριά με τον Πλέσσα

Μέχρι που ήρθε ο πιο σπουδαίος ρόλος της καριέρας του, στις ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόπολα Ο Νονός (1972) και Αποκάλυψη, Τώρα! (1979). Για τον ρόλο του Βίτο Κορλεόνε στον Νονό, ο Μπράντο τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ αλλά αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο, παραχωρώντας το βήμα σε μια εκπρόσωπο των Ινδιάνων για διαμαρτυρία όσον αφορά την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων Ινδιάνων των ΗΠΑ. Μία άλλη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ο Μπράντο και η οποία προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις κριτικών για τον ερωτισμό της, ήταν το Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι (1972) σε σκηνοθεσία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μπράντο ανέλαβε ρόλους και πάλι σε μέτριες έως κακές ταινίες, με εξαίρεση τις ταινίες Μια σκληρή λευκή εποχή (1989, υποψήφιος για Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου) και Ντον Χουάν ΝτεΜάρκο (1995).

Η θυελλώδης προσωπική ζωή & το τραγικό τέλος

Η προσωπική ζωή του Μπράντο υπήρξε το ίδιο ταραγμένη με την επαγγελματική του ζωή. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αποκατάσταση των αυτοχθόνων Ινδιάνων των ΗΠΑ. Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε έντεκα παιδιά, από τις συζύγους του, τις ερωμένες του καθώς και από υιοθεσία. Αγάπησε με πάθος την Ταϊτή και έζησε εκεί για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Τον Μάιο του 1990, ο πρωτότοκος γιος του Μπράντο, ο Κριστιάν, δολοφόνησε τον εραστή της ετεροθαλούς αδελφής του, Τσεγιέν. Αργότερα ο Κριστιάν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών, ενώ η Τσεγιέν αυτοκτόνησε σε ηλικία 25 ετών, τον Απρίλιο του 1995.

Ρίκα Διαλυνά: Το χαστούκι στον Γουόρεν Μπίτι και η χυλόπιτα στον Μπράντο

Φορτωμένος με υπέρογκα χρέη και υπέρβαρος, ο Μάρλον Μπράντο έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του ήπατος. Απεβίωσε την 1η Ιουλίου του 2004 στο Ιατρικό κέντρο Ρόναλντ Ρήγκαν του UCLA, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας από πνευμονική ινωμάτωση με επισωρευτική καρδιακή ανεπάρκεια, στην ηλικία των 80 ετών.

Πληροφορίες από wikipedia

Διαβάστε επίσης:

© 2010-2025 Gossip-tv.gr - All rights reserved