Πουρσανίδης: «Δεν υπάρχει περίπτωση σε αυτήν τη δουλειά να σου πηγαίνουν κάθε χρόνο όλα όπως τα θέλεις»
Ο Νίκος Πουρσανίδης είχε μετακομίσει στο Λονδίνο με την οικογένειά του. Τι τον έκανε να φύγει από την Ελλάδα;
«Ήταν κάτι που θέλαμε χρόνια να το κάνουμε με τη σύντροφο μου. Επιθυμούσαμε να δούμε καινούρια πράγματα, να πάμε σε μια μητρόπολη για όλα, όχι μόνο στα καλλιτεχνικά. Είναι πολλά αυτά που σε σπρώχνουν να πάρεις μια τέτοια απόφαση και όταν πηγαίνει εκεί ανακαλύπτει ότι μπορεί να ήρθες για άλλους λόγους. Με ενδιέφερε να επικοινωνήσω αυτό που ήθελα να κάνω, να δω πόσο αγαπάω αυτήν τη δουλειά, να νιώσω έναν ανταγωνισμό από όλον τον κόσμο, να γίνω καλύτερος» τόνισε στο You.
-Πόσο δύσκολο είναι για έναν Ελληνα ηθοποιό να ερμηνεύσει σε μια ξένη γλώσσα;
«Πολύ δύσκολο. Ειδικά στο θέατρο. Όταν λες μια λέξη στη γλώσσα σου σημαίνει κάτι, έχεις επαφή με την ψυχή σου, με την καρδιά σου. Όταν το κάνεις σε μια άλλη γλώσσα δεν έχεις την ίδια επαφή με τη λέξη. Ακόμα και τώρα αν, για παράδειγμα, αρχίσουμε να βρίζουμε στα Αγγλικά, θα βρίσουμε πιο εύκολα από το να το κάνουμε στα Ελληνικά. Γιατί η λέξη δεν σημαίνει το ίδιο για σένα. Τα Αγγλικά μου ευτυχώς ήταν καλά. Γιατί το ζητούμενο είναι από κάποια στιγμή και μετά να σκέφτεσαι μόνο στην ξένη γλώσσα. Εγώ ήμουν πολύ τυχερός γιατί πριν αρχίσω να κάνω τις ταινίες έκανα τέσσερις παραστάσεις στο θέατρο. Έλεγα «έτσι και χάσω τα λόγια μου, πώς θα αυτοσχεδιάσω στα Αγγλικά;»... Αυτός ήταν ο φόβος μου και μου έτυχε στην πρεμιέρα! Αυτοσχεδίασα τελικά, γιατί χάθηκαν κάποια λόγια, έγινε ένα μπέρδεμα και το έσωσα! Άρχισε σιγά-σιγά να μου φεύγει ο φόβος και έτσι ελευθερωνόμουν με την αγγλική γλώσσα.»
-Δίνονται πιο πολλές ευκαιρίες στο Λονδίνο στους ηθοποιούς;
«Όχι. Όταν κάποιος λέει ότι θα φύγει στο Λονδίνο δεν έχει ιδέα τι θα αντιμετωπίσει. Πόσω μάλλον όταν είναι καλλιτέχνης. Οι περισσότεροι που πηγαίνουν στο εξωτερικό πιστεύουν ότι εκεί θα ανοίξουν όλες οι πόρτες και όλοι θα τους περιμένουν... Αυτό ακριβώς που νιώθει κάθε ηθοποιός όταν βγαίνει από την δραματική σχολή στην Ελλάδα. Και μετά συνειδητοποιεί πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Δεν υπάρχει περίπτωση σε αυτήν τη δουλειά να σου πηγαίνουν κάθε χρόνο όλα όπως τα θέλεις.»