Οι συντελεστές της παράστασης "Αλέξανδρος Ιόλας" μιλούν για το έργο
Το όνοµα του Αλέξανδρου Ιόλα είναι συνυφασµένο µε µεγαθήρια των τεχνών και του πνεύµατος, όπως ο Άντυ Γουόρχολ, ο Μαξ Έρνστ, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Πάµπλο Πικάσο, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, η Μαρία Κάλλας, η Μελίνα Μερκούρη, ο Ζαν Κοκτώ και η Γκρέτα Γκάρµπο.
Έρωτες, ίντριγκες και ανοµολόγητα µυστικά συνδυάστηκαν µε τη ζωή του. Μια εποχή που χαρακτηρισµοί όπως «αρχαιοκάπηλος», «προαγωγός», «έµπορος ναρκωτικών», ακόµα και «γιος του Σατανά» εκτοξεύονταν εναντίον του κατά κόρον.
Πριν από αρκετά χρόνια, ο δηµοσιογράφος Νίκος Σταθούλης θέλησε να ρίξει φως στην αµφιλεγόµενη αυτή προσωπικότητα, µέσα από το βιβλίο του µε τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η ζωή µου». Βασισµένος σε αυτή τη βιογραφία, σε συνεντεύξεις του συλλέκτη, σε άρθρα που γράφτηκαν για εκείνον, αλλά και σε συζητήσεις µε ανθρώπους που τον γνώρισαν από κοντά, ο Χριστόφορος Αντωνιάδης σκηνοθέτησε την παράσταση Alexandros Iolas, στην οποία τον υποδύεται. «Εγώ επέµενα να τον ερµηνεύσει ο Χριστόφορος», λέει στην Realnews ο Νίκος Σταθούλης. «Ήθελα έναν νέο ηθοποιό, όχι κάποιον που θα υποδυόταν τον Ιόλα στη µεστή του ηλικία».
To έργο, το οποίο θα φιλοξενηθεί από τις 22 έως τις 26 Απριλίου στο Ίδρυµα «Μιχάλης Κακογιάννης», πρωτοπαρουσιάστηκε για δύο ηµέρες στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (στο οποίο ο συλλέκτης είχε δωρίσει 47 έργα τέχνης) και, κατόπιν, στη λεηλατηµένη βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα. «Αυτή η τελευταία, ιδιαίτερα, ήταν µυσταγωγική εµπειρία. Κατάµεστη η αίθουσα, όρθιοι θεατές, η ανταπόκριση ήταν απίστευτη», θυµάται ο Χρ. Αντωνιάδης. «Αρκετοί ήρθαν απλώς από περιέργεια, χωρίς να έχουν την καλύτερη εικόνα για εκείνον. Έφυγαν µε µια διαφορετική εικόνα. Γιατί η οµάδα µου και εγώ προσπαθήσαµε να αφηγηθούµε τη ζωή ενός ανθρώπου που αξίζει να τη µάθουν όλοι, µε µια άλλη οπτική. Φωτίζοντας κάποια σηµεία που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά και είναι κρίµα, γιατί ίσως είναι και τα πιο σηµαντικά».