Γιώργος Χωραφάς: Το ντοκιμαντέρ για τη Δήλο και ο τίτλος τιμής από τον Δήμο Μυκόνου
Ο Γιώργος Χωραφάς βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να συµµετάσχει -εθελοντικά- στα γυρίσµατα του ντοκιµαντέρ του Αντώνη Κιούκα «∆ήλος Delos 2015».
Ο Έλληνας ηθοποιός, ο οποίος εδώ και χρόνια κάνει καριέρα στο εξωτερικό, µε βάση του τη Γαλλία, γίνεται ο «οδηγός» του ντοκιµαντέρ, που σκοπό έχει να προβάλει το νησί της ∆ήλου, τον µεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της πατρίδας µας.
Μέσα από τους περιπάτους του στους χώρους του νησιού και τα κείµενα της Αλέκας ∆ήµου και του ∆ηµήτρη Καράβολα προσπαθεί να ερµηνεύσει γιατί η ∆ήλος υπήρξε «ιερός τόπος» για τόσους αιώνες. «Παιδευτήκαµε λίγο µε τον καιρό, έκανε κρύο, είχε αέρα. Θέλαµε να κάνει καλό καιρό γιατί η ∆ήλος είναι φηµισµένη για το φως του Απόλλωνα και έπρεπε οι εικόνες να το αποδίδουν αυτό. Τελικά βγήκε πολύ ωραίο. Πραγµατικά είναι ένα µέρος µαγεµένο, πολύ δυνατό, έχει µια ιδιαίτερη ενέργεια», λέει ο καταξιωµένος ηθοποιός στη Real.
Η ταινία, που αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, φιλοδοξεί να καταδείξει τον κοσµοπολιτισµό της ∆ήλου, που από το 1990 αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, την κοινωνική ανοχή της, την ανεξιθρησκία της, τον φιλελευθερισµό της και την αρµονική συνύπαρξη των πολιτισµών. «Εκτός από τη θρησκευτική της σηµασία κατά την αρχαιότητα, η ∆ήλος ήταν µια κοσµοπολίτικη πόλη µε εµπόριο, όπως είναι το Μονακό σήµερα, και αυτό πιστεύω δηµιούργησε ζήλιες και ίσως να έφερε και το τέλος της ∆ήλου, την καταστροφή, γιατί ίσως να µην άφηνε άλλα µέρη να αναπτυχθούν. Είναι µια πραγµατικότητα, όταν κάτι πάει προς τα πάνω, αν το παρατραβήξεις, στέλνει την καταστροφή», λέει ο Γ. Χωραφάς.
∆εν είναι η πρώτη φορά που ο ηθοποιός έρχεται σε επαφή µε τη ∆ήλο. Είναι ένα νησί που πρωτοεπισκέφθηκε στα νεανικά του χρόνια και αυτό που του έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καµιά προσπάθεια να αναδειχθεί. «Τη θυµάµαι πριν από πολλά χρόνια και πραγµατικά δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε. Έτσι όπως θυµόµουν και το νησί και το µουσείο, έτσι είναι και σήµερα. Το µουσείο µοιάζει περισσότερο µε αποθήκη, τα µνηµεία είναι στοιβαγµένα το ένα πάνω στο άλλο. Και είναι θαύµα, έτσι όπως το συντήρησαν, που έχουν σωθεί τα αγάλµατα, τα ψηφιδωτά. Αν γίνει ένα µοντέρνο µουσείο και τοποθετηθούν καλύτερα τα µνηµεία, θα αποκτήσει και µεγαλύτερη επισκεψιµότητα. Και πρέπει να γίνει κάτι που να αξίζει, γιατί είναι το κέντρο των Κυκλάδων. Όταν αρχίσαµε τα γυρίσµατα δεν είχε τουρισµό. Έπειτα από λίγο καιρό άρχισαν να έρχονται επισκέπτες και παρατήρησα ότι έβλεπαν τα εκθέµατα του µουσείου τροχάδην. Πρέπει να αναδειχθούν. Ο στόχος είναι να δηµιουργηθεί ενδιαφέρον ώστε να γίνει αυτό, αλλά και ένα λιµάνι από την άλλη πλευρά του νησιού για να φτάνει το καράβι πιο γρήγορα και να µπορεί ο κόσµος να κάνει µε ευκολία τη στάση. Οι επισκέπτες µένουν στη Μύκονο για τις πλαζ, τις διακοπές και τα πάρτι για τα οποία είναι φηµισµένη, αλλά πρέπει να ανοίξει και µια πνευµατική πτέρυγα που να ολοκληρώνει την εµπειρία τους».
Ο δήµος Μυκόνου θέσπισε τον τίτλο του πρεσβευτή της ∆ήλου που θα απονέµεται σε προσωπικότητας του πνεύµατος και της τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυµούν να υπηρετήσουν την υπόθεση της ∆ήλου. Τιµητικά ο πρώτος που πήρε τον τίτλο είναι ο Γιώργος Χωραφάς. «Αισθάνοµαι µεγάλη τιµή που θα φορέσω τα χρώµατα της ∆ήλου. Θα ταξιδέψω στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη για να "σηκώσω" τα χρώµατα της ∆ήλου όσο πιο ψηλά γίνεται», δήλωσε ο ίδιος, ευχόµενος: «Μακάρι να υπάρχει κάθε χρόνο ένας πρεσβευτής ή µία πρέσβειρα και να συνεχίσει την προσπάθεια, φτάνοντάς την εκεί που πρέπει».