Καλφαγιάννης: «Η πολεμική αυτή εποχή που ζούμε δεν είναι πολύ μακριά από τον 6ο αιώνα π.Χ.»
Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία φέρνει ο ποιητής στη σκηνή μέσα από τους «Αχαρνής». Πόσο μας ακουμπάει σήμερα ο αριστοφανικός λόγος που κομίζει η παράσταση;
«Πιο επίκαιρος από ποτέ είναι στις μέρες μας ο ποιητής μας, αφού η πολιτική ζωή της χώρας μας έχει εκπέσει σε τέτοιο βαθμό που τροφοδοτεί και ενισχύει τον διχασμό, την πόλωση, τον φανατισμό, την ακρότητα. Η διαφθορά και η απαξίωση των πολιτικών μας ηγετών έχει επιφέρει και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας μας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πνευματικό. Η πολεμική αυτή εποχή που ζούμε δεν είναι πολύ μακριά από τον 6ο αιώνα προ Χριστού όπου οι Έλληνες μεταξύ τους μάχονταν, αλληλοσκοτώνονταν, πολεμούσαν διεκδικώντας προσωπικά τους συμφέροντα. Ο τριακονταετής πόλεμος μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών ήταν το τέλος της χρυσής εποχής του πνεύματος και των επιστημών. Με αυτή την παράσταση θέλουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο ένα μήνυμα αφύπνισης για να σταματήσουμε να καταστρέφουμε ό,τι έχει χρόνια κατακτηθεί. Ο Δικαιόπολίς μας διεκδικεί την ειρήνη ακόμα κι αν όλα γύρω του είναι εχθρικά. Και το πετυχαίνει. Αυτό θέλουμε να πούμε. Οτι όπως και να έχει, είμαστε και θα είμαστε εδώ. Πολεμώντας πρωτίστως για την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα να ζει κανείς όπως επιθυμεί» τόνισε στο TV Έθνος ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης.
-Ποιο στοιχείο του έργου σας γοητεύει;
«Η προσωπική διαδρομή του κεντρικού ήρωά μας, που αντιστέκεται ακόμα κι αν φοβάται, συμφιλιώνεται με το παρελθόν που έχασε, και γενναία ζητά να του δοθεί το μέλλον που ονειρεύεται.»
-Αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, φροντίδα για το κοινό συμφέρον, τίμια διαχείριση του δημόσιου ταμείου, πίστη στις ηθικές αξίες, σεβασμό και την αγάπη για τη φύση και φυσικά τη χαρά για τη ζωή και τον έρωτα μας διδάσκουν οι «Αχαρνής». Πόσο τα έχουμε ανάγκη όλα αυτά στην Ελλάδα του τώρα;
«Ολα αυτά είναι στοιχεία που τα θέλουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος. Εμείς στην περίοδο που διανύουμε χρειαζόμαστε αρχικά ψυχραιμία, ηρεμία, σωστή διαχείριση και πλάνο, χρειαζόμαστε αναπροσαρμογή προτεραιοτήτων, διαφάνεια και καθαρότητα προθέσεων, χρειαζόμαστε ταπεινότητα, σοβαρότητα και εργασία για το κοινό καλό και όχι θριαμβολογίες, εντυπωσιασμούς και ιδεοληψίες. Και όλα τα άλλα θα έρθουν.»