Showbiz

Τί είπαν Μούσχουρη-Αλιάγας και Γαβράς στο France2 για την κρίση στην Ελλάδα;

Στην εκπομπή «l’Objet du scandale» του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού  France2 με κεντρικό παρουσιαστή τον Guillaume Durand και με θέμα συζήτησης, την οικονομική κρίση στην Ελλάδα με εμφανίστηκαν ως προσκεκλημένοι στο στούντιο η  Νανά Μούσχουρη, ο Κώστας Γαβράς και ο Νίκος Αλιάγας, με τον οικονομόλογο Jacques Attali και τους δημοσιογράφους Yves Threard (αναπληρωτής δ/ντής σύνταξης ε/φ Le Figaro) και τον Frédéric Bonnaud (ρ/σ Europe1).

Προβάλλοντας ένα σύντομο ρεπορτάζ με πλάνα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και τίτλο «Ελλάδα. Ποιός φταίει;» ο παρουσιαστής σχολίασε «μήπως από λίκνο της Ευρώπης η Ελλάδα γίνει τελικά ο τάφος της Ευρώπης».

Η κα Μούσχουρη έκανε λόγο για ένα «δράμα» που βιώνει η χώρα, στην οποία κυριαρχεί «ένα αίσθημα ταπείνωσης».

Ο κ. Γαβράς έκανε λόγο για «τραγωδία» και, υπερασπιζόμενος τον απλό Έλληνα πολίτη ο οποίος καλείται να ζήσει με μειωμένο μισθό, δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο και λυπηρό ν’ακούγεται ότι οι Έλληνες είναι απατεώνες». Απαντώντας σε ερώτηση για το «εάν θα πρέπει να δικαστούν οι υπεύθυνοι πολιτικοί» απάντησε ότι ελπίζει να «γίνουν δίκες για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι» και εξέφρασε την απορία πώς οι ιθύνοντες στην ΕΕ δεν έπραξαν κάτι νωρίτερα, πριν διογκωθεί το πρόβλημα με το χρέος της χώρας. «Υπάρχουν διεφθαρμένοι, αλλά και διαφθορείς οι οποίοι βρίσκονται από την άλλη πλευρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλιάγας είπε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα και τόνισε ότι το πρόβλημα «δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό». Υπενθυμίζοντας ότι ο εξωραϊσμός των οικονομικών στοιχείων αποτέλεσε μία πρακτική την οποία λίγο-πολύ εφάρμοσαν και άλλες χώρες της ευρωζώνης, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα από Αχίλλειος πτέρνα μετατράπηκε σε αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης».
Τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέοι στη χώρα οι οποίοι διαθέτουν πάρα πολλά πτυχία και καλούνται να ζήσουν με 700 ευρώ μηνιαίως, «να εργάζονται περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο», και υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης στην πράξη αξιόπιστων μέτρων από την πλευρά της ΕΕ, καθώς όπως είπε «η νομισματική ένωση υπάρχει τελικά μόνο στα χαρτιά».

Ο κ. Jacques Attali, αποτιμώντας το μέγεθος του προβλήματος τόνισε ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά «όλες οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα κίνδυνο» εξαιτίας του υπέρογκου δημοσιονομικού χρέους.
«Αυτό που είχε συμβεί με την αμερικανική τράπεζα Lehman στον ιδιωτικό τομέα συνέβη με την Ελλάδα στο δημόσιο» ανέφερε, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη που αντιμετώπισε το πρόβλημα «λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, η οποία έθεσε τα πάντα στο τραπέζι». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη «καθυστερεί στις αντιδράσεις της έναντι της κρίσης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μίας «δημοσιονομικής ομοσπονδίας» και υπογράμμισε ότι «παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει, η Ελλάδα πρέπει ακόμη να κάνει πολλά στον τομέα των δημοσίων οικονομικών» κάνοντας μνεία και στην ανάγκη περικοπής των αμυντικών δαπανών.
Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του στην παρέμβαση του ΔΝΤ σε μία ευρωπαϊκή χώρα υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για μία ευρωπαϊκή υπόθεση και είναι ταπεινωτικό για την Ευρώπη». «Εάν το πρόβλημα είναι σήμερα στην Ελλάδα, αύριο θα έρθει σ’εμάς. Υπάρχουν πραγματικές λύσεις στην Ευρώπη. Είτε θα κάνουμε πίσω στο θέμα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης είτε θα προχωρήσουμε μπροστά με την πολιτική ενοποίηση και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό». Ανέφερε επίσης σε άλλη τοποθέτησή του ότι όλος ο κόσμος, στους οικονομικούς κύκλους, γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της μετά το 2012. Είναι απλώς αδύνατο –είπε χαρακτηριστικά.

Ο δημοσιογράφος Yves Threard υποστήριξε ότι «η Ελλάδα, αν δεν ήταν στην ΕΕ θα ήταν σήμερα πολύ πιο φτωχή» και υπενθύμισε ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η Ευρώπη έχει μόλις 50 χρόνια ζωής». Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευθύνες που φέρουν οι πολιτικοί άνδρες των κυβερνήσεων εξ αιτίας της ατολμίας τους να προχωρήσουν στα αναγκαία αλλά επώδυνα μέτρα δημοσιονομικών περικοπών που έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος. «Ας μην ξεχνάμε ότι στη Γαλλία καμία κυβέρνηση, ούτε δεξιά ούτε αριστερά δεν ψήφισε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» τα τελευταία χρόνια, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην παρέμβασή του, ο δημοσιογράφος Frédéric Bonnaud επέκρινε δριμύτατα τη σύλληψη του ακρωνύμιου «PIGS». «Ποιός τόλμησε να επινοήσει ένα τέτοιο ακρωνύμιο; Ποιός έχει ανοικτά χρέη με την Ελλάδα;» είπε, τονίζοντας ότι «η δημοκρατία μας δεν θα υπήρχε χωρίς την Ελλάδα».

Μιλώντας για την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Γαβράς είπε ότι «υπάρχει πιθανότητα για κοινωνική έκρηξη» λόγω της αγανάκτησης και της απελπισίας των απλών πολιτών.
«Υπάρχει ακόμη μία ελπίδα με το σημερινό Π/Θ ότι θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη που έχει και θα αλλάξει τα πράγματα» τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Η κα Μούσχουρη εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά η νέα κυβέρνηση θα πει την αλήθεια».

Τέλος, ο κ. Αλιάγας μίλησε για «δυσαρέσκεια του κόσμου έναντι των πολιτικών κομμάτων» και εξήγησε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μία επικίνδυνη χώρα».
«Τα γεγονότα εκείνης της ημέρας ήταν τραγικά (...) δεν είναι όμως αυτή η καθημερινότητα στην Ελλάδα» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι « θα πρέπει να δείξουμε όλοι την αλληλεγγύη μας».
«Η Ελλάδα έχει ζήσει πολλές τραγωδίες αλλά σαν τον Φοίνικα θα αναγεννηθεί. Δεν θα μας καταβάλλει η κρίση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved